Miljömedvetna aktiviteter som passar hela familjen
Tyvärr förstör vi långsamt vår planet. För att förhindra att det eskalerar är det viktigt att göra varje ny generation medveten om de problem vi har med miljön. Detta för att barn från en mycket ung ålder ska lära sig att interagera ansvarsfullt med sin omgivning. I den här artikeln kommer vi därför att rekommendera några pedagogiska miljömedvetna aktiviteter som passar hela familjen.
Genom dessa aktiviteter är målet att de yngsta medlemmarna i familjen ska få kunskap och värderingar om miljön och naturen. Förhoppningen är att detta ska stanna med dem under hela deras utveckling, och att de kommer att föra det vidare till andra.
“Att lära sig att ta hand om miljön är att lära sig att värdesätta livet.”
– Anonym –
Miljömedvetna aktiviteter som passar hela familjen
De miljömedvetna aktiviteter som vi kommer att föreslå handlar om att göra enkla saker i vardagen, som att återvinna material, spara energi och minska vattenförbrukningen etc. Genom att göra det kan du hjälpa till att minska skadorna som människor åsamkar på planeten, och som påverkar bland annat djur, växter och människors hälsa.
“Det enda sättet att förbättra miljön är att involvera alla.”
– Richard Rogers –
Återanvändning av material
Försök att återanvända material som ni har hemma. Det här är material som du skulle kasta, och ändå kan de få ett nytt liv och förvandlas till ekologiska leksaker.
Du behöver bara lite fantasi och lite kreativitet. Du kan använda material som toalettrullar, matbehållare, lådor eller burkar och förvandla dem till vackra dekorationer för ert hem, dockor, bilar, rymdskepp eller dockhus. Använd din fantasi och skapa allt du kan tänka dig!
På detta sätt befrämjar du värdet av att arbeta med händerna. Samtidigt lär sig barnen vikten av att använda material som ni inte längre behöver.
Miljömedvetna aktiviteter: Medvetenhet om miljöföroreningar
I den här aktiviteten kan du söka på internet efter bilder. Dessa bilder måste återspegla den betydande påverkan av det avfall vi producerar varje dag och som tyvärr alltför ofta till slut kommer att förorena naturen.
Efter att ha studerat dessa fotografier noggrant bör alla i familjen få möjlighet att uttrycka sina åsikter om det. Du kan sedan öppna upp en debatt som kan vara mycket berikande för alla.
Genom denna aktivitet blir barn medvetna om vikten av att minska miljöföroreningar.
Medvetenhet om elförbrukning
I denna aktivitet måste barnen tillsammans med sina föräldrar analysera en elräkning. Detta är en mycket intressant övning för alla familjemedlemmar. De får insikt i vad deras elförbrukning är och hur den mäts (belysning, värme, hushållsapparater etc.).
På detta sätt kan ni börja ändra vissa vanor relaterade till er elförbrukning. Även om ni även kommer att spara pengar är huvudmålet här att göra detta för hela planetens bästa.
Miljömedvetna aktiviteter: Prata om klimatförändringar
Slutligen är det viktigt att prata om klimatförändringar för att lära våra barn om miljön. Detta ämne kan man hantera med hjälp av följande aktivitet.
Vad du behöver göra är att leta efter före- och efterbilder av platser som har påverkats av klimatförändring. När ni har tittat på dem ett tag kan ni sedan kommentera skillnaderna mellan de två fotografierna.
Från dessa två bilder behöver familjen komma på en berättelse. De måste på ett originellt sätt beskriva vad som kunde ha hänt på den platsen för att åstadkomma de fruktansvärda konsekvenser ni har sett. På detta sätt lär sig barnet vikten av att respektera naturen och ta hand om miljön på ett mycket bättre sätt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Morales, M. N., Bugdud, A. T., & Aguilar, N. Á. (2012). Evolución e importancia de la Educación Medioambiental: su implicación en la educación superior. Educación y futuro: revista de investigación aplicada y experiencias educativas, (26), 155-174. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3923982.pdf