Pyssel med plastflaskor

Det är dags att ge ett nytt liv åt flaskorna ni har stoppat i återvinningen hemma: låt hela familjen ha roligt med dessa roliga pyssel med plastflaskor.
Pyssel med plastflaskor

Senaste uppdateringen: 07 september, 2020

När barn har lov och är hemma, till exempel på jullovet eller sommarlovet, har de många lediga timmar varje dag. Något som kan underhålla dem är pyssel med plastflaskor, något som dessutom utvecklar deras kreativitet och fantasi.

Som alltid försöker vi presentera pyssel som bara kräver enkla material som du förmodligen redan har hemma. För denna aktivitet är basmaterialet vanliga plastflaskor.

Numera är det viktigt att lära barn att använda plastmaterial så lite som möjligt. Det är därför en bra idé att ge dessa plastflaskor ett nytt liv genom att återanvända dem i pyssel.

Det är också viktigt att du är med dina barn hela tiden när ni gör det här pysslet. Ni kommer att behöva klippa och skära i flaskorna och det kan vara svårt för barn att göra på ett säkert sätt.

Pyssel med plastflaskor

pyssel med plastflaskor

Pyssel med plastflaskor: Djur

Barn älskar djur. Därför är pyssel som involverar att skapa djur något de alltid kommer att tycka om. Dessutom har de möjlighet att skapa olika djur från ett enda utgångsmaterial.

För detta behöver du:

 • En plastflaska
 • Olika färgade papper
 • Sax
 • Målarfärg
 • Penslar

Det första steget är att markera flaskans nedre del eftersom du bara behöver den nedre halvan för det här pysslet. När du har klippt av den är nästa steg att dekorera och måla den, beroende på vilket djur som du har valt.

Om du har flera vattenflaskor kan du ta tillfället i akt att skapa olika djur, som en gris, en zebra eller en ko. Det finns hundratals möjligheter – du behöver bara din fantasi.

En spargris

Barn kommer älska att göra sin egen spargris som de kan spara alla pengar de får i. Du har två möjligheter med det här pysslet: att bara spara sedlar eller spara både mynt och sedlar.

Om du väljer det första alternativet är det inte nödvändigt att skära i flaskan eftersom du kan använda öppningen för att stoppa in sedlarna i din spargris. Men om du också vill kunna spara mynt måste du göra en skåra på grisens ovansida för att kunna stoppa in dem.

För att dekorera spargrisen har du också två alternativ: att täcka den med papper eller måla den med målarfärg.

En rymdraket för att utforska universum genom ditt barns fantasi

Om pysslet ni gör tillsammans kan senare användas som en leksak blir det ännu roligare att göra det. Det är med stor sannolikhet det som kommer att hända om de får göra sin egen rymdraket.

För att göra detta behöver du följande material:

 • En plastflaska
 • Målarfärg (den färg du gillar bäst)
 • Kartong
 • Aluminiumfolie
 • Sax
 • Lim
 • Klistermärken
pyssel med plastflaskor: flicka målar på plastflaska
Det första steget är att måla plastflaskan i önskad färg. Efter det kan ni klistra på alla klistermärken ni vill lägga till för att ge raketen mer karaktär.

Nästa steg är att skapa raketens vingar och den främre noskonen. För att göra detta använder ni kartongen:

 1. Skapa den främre delen genom att göra en kon av aluminiumfolie.
 2. För vingarna klipper ni ut rätt form i kartongen och täcker med folie innan ni fäster dem med lim på raketen.

Grodspel

Vissa spel är så klassiska att de aldrig förlorar sin charm. Kommer du ihåg spelet med en groda med öppen mun som man skulle pricka in knappar i munnen på?

Samma grodspel är vad vi ska göra nu med följande material:

 • En stor vattenflaska (5 liter eller mer)
 • Papper i olika färger
 • Lim
 • Sax

Det första steget är att skapa grodans mun. För att göra det gör ni ett hål på framsidan av flaskan, ungefär halvvägs upp. Det måste vara tillräckligt stort för att kunna få in spelknapparna på rätt sätt.

När ni är klara använder ni de färgade pappren för att skapa ögon, mungipor och grodans händer. Nu är ni redo att spela spelet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.