Lär barn att motivation måste odlas

Det är mänskligt omöjligt att vara euforisk och full av motivation varje dag i livet. Men det borde inte hindra någon från att njuta av livet och vilja arbeta med sina mål. Idag ska vi prata om hur man lär barn att motivation måste odlas.
Lär barn att motivation måste odlas
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Många gånger har vi svårt att hitta motivationen att göra saker och utföra våra uppgifter. När vi känner oss nere kan alla aktiviteter framstå som enorma hinder. Så det borde inte vara någon överraskning att veta att också barn och unga kan ha samma problem. Därför är det viktigt att lära dem redan från tidig ålder att motivation måste odlas.

Under barndomen har vi som vuxna ett stort ansvar att lära barn de ideal som kommer att styra deras inre värld och framtida uppförande. Med detta i åtanke måste föräldrar prata med barn om uthållighet, organisation och ansvar – värderingar som hjälper dem att följa och uppnå sina mål.

Men på samma sätt måste vi förklara för dem vad de bör göra när lusten att gå framåt inte är lika lätt att finna. Till och med den mest ansvarsfulla personen, även det mest disciplinerade och lydiga barnet, kommer ibland att känna sig orkeslös och omotiverad. Att ge barn de resurser de behöver för att förstå vad som händer och hur man kan påverka sitt humör blir en enorm gåva. Och det handlar om att hjälpa dem att förstå att motivation måste odlas.

Ta kontroll över sina känslor

De flesta människor agerar och fattar beslut beroende på det humör och sinnestillstånd som de har vid ett givet ögonblick. Vissa dagar vaknar vi på gott humör och fulla av energi för att ta oss an en miljon aktiviteter. De brukar vara våra mest produktiva dagar. Men det finns också dagar då vi känner oss mer apatiska, nere och trötta. När det händer tenderar vi att undvika alla ansvar och förpliktelser.

motivation måste odlas: positiv flicka

När det gäller barn kan denna tendens bli ännu mer framträdande. Det beror på att lust är deras främsta drivkraft. De har en tendens att så långt som möjligt försöka tillfredsställa sina önskningar och undvika obehag.

Att vara ensam och ta det lugnt då och då kan vara hälsosamt eftersom vi behöver lyssna på våra kroppar. Vi bör dock inte falla i fällan att låta vårt humör styra våra liv och huruvida vi uppfyller våra skyldigheter eller inte.

Vi kan inte sitta och vänta tills vi känner för att göra det vi behöver göra. Och vi kan inte vänta tills inspirationen och energin bara dyker upp. För motivation måste nämligen odlas. Det är ett ansvar vi har gentemot oss själva.

Ett engagemang i sig själv

Det är viktigt att lära unga människor att engagera sig själva som ett sätt att reagera på känslor av apati. Det är ett engagemang i sig själv och i våra egna mål – det innebär att vi tar kontrollen och agerar… Även de gånger vi inte känner särskilt mycket för att göra det precis i stunden.

Till exempel kan ditt barn ha en stark önskan att vara med i basketlaget och verkligen älska sporten. Det kommer dock troligen att komma dagar då hon inte känner för att träna. Kanske är hon trött eller har haft en dålig dag.

Men om hon då kommer ihåg sitt engagemang, kommer hon att kunna hitta motivationen att övervinna sin trötthet och ta sig till träningen. Och hon kommer inte att göra det för sina föräldrars eller sin tränares skull. Snarare kommer hon att basera sitt beslut på övertygelsen om att detta är något hon verkligen vill göra.

På samma sätt kanske din son vill skaffa sig nya vänner, men han är rädd för att åka på sommarläger. Även om hans motivation kan vackla, kommer hans självförtroende och den pakt han har gjort med sig själv att driva honom att ta steget och våga.

Motivation måste odlas även hos tonåringar

När tonåren kommer är det mer troligt att unga människor kommer att kämpa med skolarbetet. I denna ålder är det ofta svårare för dem att hålla ordning på läxor och uppgifter, att anstränga sig och studera för att få bra betyg. Men det är inte möjligt för någon människa att vakna upp euforisk och full av motivation varje morgon. Det är vid dessa tillfällen som unga människor kommer att komma ihåg att de har kontroll över sig själva, och att de inte är styrda av sina känslor.

vänta inte på motivationen

Ett barn kan upptäcka att hon har en önskan att bli läkare och skapa en karriär inom sjukvården. Detta kan vara den motivationen hon behöver för att studera varje dag, även när hon hellre vill titta på TV eller ta en tupplur.

Motivation måste odlas varje dag

Paradoxalt nog kan barn och tonåringar uppleva att den motivation de saknat dyker upp när de väl aktiverar sig. När hon är mitt i sin basketträning kommer din dotter att återfå sin energi. I slutändan kommer hon att vara glad att hon fick ha en rolig eftermiddag med sina lagkamrater.

Och din son som var så orolig för sommarlägret kommer att lägga märke till hur hans glädje och önskan att vara på lägret ökar varje dag. Och flickan som inte ville studera kommer en dag att känna sig stolt över sina framsteg och se resultatet av alla sina ansträngningar och uppoffringar.

När vi tillåter oss att ge efter för brist på motivation blir det bara värre. Och om vi sitter och väntar på att motivationen bara ska dyka upp, kommer våra liv att gå på sparlåga, samtidigt som vi bara förstärker den apati vi känner.

Uppmuntra därför dina barn att vara aktiva varje dag, oavsett om de känner sig ledsna, lata, rädda eller apatiska. Bara lite varje dag räcker för att starta upp våra motorer och ge oss den motivation vi behöver.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.