Hur man lär sina barn att respektera olikheter
Samhället blir alltmer mångfaldigt, och på grund av det kommer barn alltmer att få leva tillsammans med människor som har andra sätt att leva. Religion, seder, värderingar och beteenden testar människors tolerans och empati. Det är därför viktigt att lära barn att respektera olikheter redan när de är små.
Krig, ideologiska konflikter och konfrontationer beror på bristande respekt för andra. Om du vill att dina barn ska stå upp för rättvisa och jämlikhet har vi här några rekommendationer som kan hjälpa dig på vägen.
5 sätt att lära dina barn att respektera olikheter
Förmågan att respektera andra kommer att gynna dina barn hela livet. Att uppskatta mångfald hjälper dem att bli bättre människor, få nya idéer och det stärker deras sinnen och sociala relationer.
1. Var en bra förebild
Var ett gott exempel och en bra förebild. Du måste respektera andra genom att fira olikheter och hela tiden vara inkluderande.
Börja med att utvärdera hur du beter dig innan du kräver eller bildar beteendemönster hos dina barn. Undvik diskriminerande skämt och se till att du inte faller för stereotyper. Allt detta påverkar hur dina barn ser andra människor.
Respekt är en värdering, en dygd. För att veta vad det är måste jag börja med mig själv. Samtidigt utvecklar jag förmågan att respektera andra. Inte bara när det gäller åsikter, utan också känslor. När jag förstår det lär jag mig att jag måste lyssna och lyssna. Jag kontrollerar mig själv, jag vet mina gränser, jag antar en respekterande inställning, jag projicerar den på andra och jag värdesätter dem runt omkring mig.
–Dora Herrera–
2. Hjälp barn att bygga upp sin självkänsla
Om du vill att dina barn ska respektera skillnader och olikheter, fokusera först på att utveckla deras egen självkänsla. Människor med god självkänsla i allmänhet, särskilt barn, kan bättre ta till sig andra utan att försöka förändra dem.
Barn med god självkänsla kan lita på sina egna beslut och känner inte att de måste följa med strömmen. De kan försvara sina åsikter utan att försöka attackera andras världsuppfattning.
3. Låt dina barn få uppleva nya upplevelser
Det är vanligt att människor söker relationer med andra som delar en världsuppfattning som liknar deras egen. Men nyckeln till att välkomna helt andra människor är att leva med dem.
Uppmuntra inte dina barn att alltid stanna inom sina komfortzoner. Hjälp dem att vara nyfikna och utforska världen som den kan se ut genom andra människors ögon.
4. Förbered dig på att svara på frågor
Det här är oundvikligt. Barn vill att du ska förklara beteenden och saker som är ovanliga för dem. När det händer måste du vara beredd att hantera situationen på ett bra sätt.
Tänk på dessa saker:
- Fokusera på det positiva. Det bästa sättet att svara när ditt barn frågar dig om olika raser, kroppsformer, klädstilar eller språk är att vara positiv, direkt och ärlig.
- Undvik inte deras frågor. När de frågar dig något, ge dem ett svar. Barn behöver information för att skapa sina idéer och uppfattningar om livet och samhället.
- Uppmuntra gott uppförande. Små barn är inte medvetna om sociala normer. Därför är det så viktigt att du lär dem att vara respektfulla när de konfronteras med dem.
- Hjälp dem att förstå att olikheter är bra och att vi samtidigt är lika på vissa sätt. Visa dem att särdrag gör oss speciella, men hur olika vi än är har vi alltid något gemensamt.
5. Lär ut tolerans
Barn ska respektera alla människor lika oavsett hur de ser ut eller vad de gör. Det är en läxa du bör lära dina barn om och om igen så att de kan tillämpa och internalisera budskapet.
Ett sätt att göra detta är genom media. Barnböcker, filmer och spel kan ha bra läxor i sig.
Kom ihåg: det första steget mot att lära dina barn att respektera olikheter är att göra det själv. Vi lever i en stor värld. Det finns många kulturer och sociala idéer som det är viktigt att känna till och acceptera.
Att diskriminera och undvika andra gör bara att vi går miste om det som gör varje enskild person unik och intressant.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Wild, R. (2011). Libertad y límites. Amor y respeto: Lo que los niños necesitan de nosotros. Herder Editorial.
- Morales Jaimes, O. D., & Silvera López, D. G. (2019). INFLUENCIA DE LOS JUEGOS COOPERATIVOS EN EL DESARROLLO DEL VALOR DE RESPETO EN LOS NIÑOS Y NIÑAS DE LA INSTITUCIÓN EDUCATIVA INICIAL Nº 33″ CORAZÓN DEL NIÑO JESÚS” DE LA TINGUIÑA-ICA. http://repositorio.unh.edu.pe/handle/UNH/3030
- Calderón, M. (2012). La educación inclusiva es nuestra tarea. https://repositorio.minedu.gob.pe/handle/20.500.12799/1791
- Batallán, G., & Campanini, S. (2007). El” respeto a la diversidad” en la escuela: atolladeros del relativismo cultural como principio moral. Revista de Antropología Social, 16, 159-174. https://www.redalyc.org/pdf/838/83811585006.pdf
- Vinasco, I. C. A. (2018). Ambientes escolares: Un espacio para el reconocimiento y respeto por la diversidad. Sophia, 14(2), 84-93. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6522059