Belöna barn för bra betyg: För- och nackdelar

Många föräldrar belönar sina barn för att de fått bra betyg, men det är inte alltid positivt. Vi går igenom för- och nackdelarna med att belöna barn för att de gjort bra ifrån sig i skolan.
Belöna barn för bra betyg: För- och nackdelar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 augusti, 2019

Att belöna barn för bra betyg kan vara både positivt och negativt. Många föräldrar använder belöningssystem för att se till att barnen gör bra ifrån sig, men är det rätt att uppmuntra barn att få bra betyg med belöningar?

Det är väldigt viktigt att berömma, applådera och gratulera barn när de får bra betyg, men aldrig att muta dem med gåvor. Dina barns enda stora ansvar är att studera, vilket är varför du bör uppmärksamma deras meriter och stödja dem när de misslyckas. Men se till att slutmålet inte är en gåva eller belöning.

Kom ihåg att om barnen får bra betyg kan ni istället fira med deras favoritmat, fika lite med hela familjen eller gå på bio för att se en film.

Belöna barn för bra betyg: För- och nackdelar

Kom ihåg att materiella ting vanligtvis inte är det bästa sättet att belöna barn för deras ansträngningar. Lär dem att jobba hårt så kommer de att känna sig stolta över sig själva istället.

Fördelar

 • Positiv förstärkning: att belöna barnen för ansträngningar och ge dem erkännande i form av en glass eller en extra timme datorspel är positivt. Det är bra att förstärka och uppmuntra positivt beteende, men man behöver inte nödvändigtvis göra det med gåvor och belöningar.
 • Omedelbara resultat: beteenden kan förändras snabbt och effektivt, både med negativ och positiv förstärkning, men det är viktigt att se till att det inte är det enda sättet att dirigera barnens beteende eller motivera dem, för med tiden kommer det att förlora sin effekt.
 • Disciplin: även om belöningar och indrag av privilegier kan uppmuntra disciplin och gott uppförande hos barn bör föräldrar aldrig helt förlita sig på det. Det kan fungera bra i vissa situationer, men vad händer när det inte finns några indragna privilegier eller belöningar?

Nackdelar

Pojke studerar hemma
 • Lär sig inte värdet hos äkta disciplin: om du enbart ingjuter disciplin i dina barn baserat på belöningar eller förbud kommer de inte att förstå det sanna värdet hos disciplin. Istället kommer de bara att lyssna på dig för att få en belöning eller för att inte bli av med privilegier.
 • Jakt på resultat bara för att få något: barnen sätter belöningar i främsta rum, snarare än inlärning. Kanske vill de inte bli av med privilegier eller så vill de ha en ny leksak. För att göra det kan de fuska eller bara memorera saker utan att faktiskt förstå dem.
 • Fokus ligger bara på belöningar: om barnen endast agerar i enlighet med positiva belöningar och negativa bestraffningar kan de gå miste om det sanna målet. Därför koncentrerar de sig mer på resultaten på ett prov istället för vad de gör och lär sig.

Argument för och emot att belöna barn för bra betyg

Argument för

 • Om du ger dina barn en gåva kommer de lära sig att ansträngning och ihärdighet ger goda resultatGåvor hjälper barn att hålla sig motiverade.
 • Men om du beslutar dig för att ge dem något för deras bra betyg måste du utvärdera huruvida det är lämpligt att ge dem något materiellt. Kanske kan du gratulera dem med en puss eller kram istället. Dina barn kommer att bli glada när de märker att du erkänner deras arbete och ansträngning.
 • Även om det inte finns något fel i ett belöna dina barns ansträngningar är det bäst att de inte förväntar sig det. På så sätt lär de sig att belöningar är resultatet av hårt arbete, och inte något de alltid kommer att få. Det gör att de förstår vikten av hårt arbete och ihärdighet.
 • Du kan även använda gåvor som incitament när barnen börjar avvika från rätt väg. Försök att se till att de ser på gåvorna som något motiverande. Det är bäst för barn att jobba hårt varje dag, och inte bara när de kommer att bli belönade för det.

Argument emot

 • Barn måste förstå att studier är deras ansvar och att bra betyg kommer hjälpa dem att få en bra framtid. Låt dem inte vänja sig vid att alltid bli belönade för sina prestationer.
 • Gåvor kan vara kontraproduktiva när barn tror att du måste belöna dem för att de studerar, trots att det är deras ansvar. I takt med att tiden går kommer de kanske bara att kräva fler och bättre gåvor.
 • Belöningar kan inte användas som slutliga mål. Barn kan tolka belöningar och gåvor som det slutliga målet för studier. Därför löper man risken att de börjar tro att alla terminer och läsår avslutas med presenter. Att ge gåvor blir inte längre effektivt om de förväntar sig att få dem även när de inte presterar bra.
 • Att lova dem presenter för att få godkänt i alla ämnen kan också vara negativt, eftersom det kan få dem att känna sig misslyckade om de inte lyckas.
 • Ge dem tid och tillgivenhet – det är mycket mer effektivt. Det värdefullaste du kan ge dina barn är värderingar och en solid grund för deras vuxna liv. Materiella saker är flyktiga.
Barn vill inte lyssna

Barn kan ibland kan förtjäna en present för att de fått bra betyg, eller indragna privilegier för att de inte skött sig. Det viktiga är att se till att belöningar inte är det enda som motiverar dem att få bra betyg, för det gör att de inte ser på bra prestationer som sina egna belöningar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.