Första dagen på gymnasiet för ditt barn

Första dagen på gymnasiet för ditt barn
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att börja i gymnasiet kan vara en utmaning både för barn och föräldrar, med tanke på förändringen i miljö och vanor.

Den första dagen på gymnasiet kan ofta vara en skrämmande upplevelse. Men man ska komma ihåg att det inte alltid behöver vara så. Det finns också några saker du kan göra för att dagen ska bli så ångestfri som möjligt.

Anledningen till att den första dagen i gymnasiet kan vara stressande är att den markerar ett nytt kapitel i ditt barns liv. I den här artikeln kommer vi att ge dig några tips på vad du kan göra för att det ska gå smidigt. Övergången till gymnasiet bör i slutändan betraktas som en positiv upplevelse.

Ha inte för mycket fokus på framtidsplaner

Många studenter börjar redan på den första dagen i gymnasiet tänka på sin akademiska karriär med fortsatta studier för att bli läkare, systemutvecklare, lärare etc. 

Men de här målen kan förändras med tiden. Det är viktigt att påminna dina barn om det här, så att de kan ha mer sinnesro när de ska börja i gymnasiet. Deras sinnesro kommer också att innebära mindre stress för din del.

Elever som springer.

Förväntningar på gymnasietiden

Ett bra sätt att underlätta för dig och dina barn är att prata med dem om dina förväntningar inför det här nya kapitlet. Det kan handla om betyg, eller om personligt beteende.

Fråga dem om vilka fritidsaktiviteter de vill ägna sig åt, och hur mycket tid de tror att det kommer att ta. Om allting är tydligt från början kommer den första dagen att bli en mer positiv upplevelse.

Kommunikation

Det är viktigt att etablera en tydlig och rak kommunikation med dina barn. De bör också veta hur de kan kontakta dig från skolan om de skulle behöva det. Det här behöver vara etablerat från den första dagen i den nya skolan.

Både ungdomarna och deras föräldrar behöver känna till skolans policy när det kommer till mobiltelefoner. Vissa skolor har till exempel bestämt att de ska vara avstängda och bara får användas i nödsituationer. Andra kräver bara att de ska vara på ljudlöst, och att eleverna inte använder dem under lektionstid.

Späckat gymnasieschema

Med nya lektioner, nya fritidsaktiviteter, ett nytt socialt liv och samtidigt behovet av vila kommer dina barn att ha ett späckat schema. Det här är någonting som de behöver vara förberedda på.

Elever som läser.

Tro inte att dina barn ignorerar dig bara för att de är mindre kommunikativa och spenderar mindre tid med dig. De försöker antagligen bara orientera sig i en ny miljö, och med nya uppgifter.

Första dagen på gymnasiet: Försök inte lösa ditt barns alla problem

Att växa upp innebär, bland annat, att man börjar ta ansvar för sina egna handlingar. Det här är viktigt att tänka på när dina barn ska börja på gymnasiet. Även om du kan lyssna, erbjuda förslag och ge goda råd ska du inte försöka lösa ditt barns alla problem.

Du ska göra det tydligt för dina barn att du finns där när de behöver dig. Men du ska inte kväva dem. De behöver lära sig att lösa problem på egen hand, men också att du litar på dem. Det här kommer att förbättra deras självförtroende.

Kort sagt, att vara tydlig med allt som det innebär att börja på gymnasiet är bäst för alla involverade. Då blir det lättare för er att hantera den läskiga första dagen på gymnasiet. Genom att följa de här enkla råden bör resten av året gå bättre också.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Eva Bach Cobacho. Adolescentes, qué maravilla. 2008. Plataforma Editorial S.L.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.