8 tips för att lära barn att organisera

Det är mycket viktigt att barn lär sig att organisera sina saker och sina liv från en tidig ålder av många anledningar. Till exempel är organisation viktigt för att utveckla en känsla av ansvar, bland andra positiva egenskaper.
8 tips för att lära barn att organisera
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Organisation är viktig i vuxnas liv, men det är faktiskt ännu viktigare i barns liv. I själva verket är det viktigt för korrekt utveckling och assimilering i världen de börjar upptäcka. Så hur kan vi lära barn att organisera?

Alla vet att barn på egen hand inte prioriterar ordning och reda särskilt högt. De verkar faktiskt ofta föredra raka motsatsen eftersom de gillar att dra fram alla sina leksaker – och helst allt på en gång. Därför är det viktigt att försöka lära dem att organisera sig och sina saker från en ung ålder.

Varför är organisering så viktigt och hur kan man lära barn att organisera? I den här artikeln tar vi upp några väl beprövade tips.

Lär barn att organisera: Temporal och rumslig organisation

Organisation är viktigt i barns liv för att de ska kunna lära sig mer effektivt. Det skapar också en känsla av trygghet och låter dem organisera sina tankar och förstå dem. Därför är det viktigt att deras värld är organiserad både temporärt och rumsligt.

Rumslig organisation

Rumslig organisation hänvisar till behovet av att ett barns miljö ska vara balanserad och i ordning. Vad betyder det här? Det betyder inte nödvändigtvis något estetiskt utan snarare något som är praktiskt och funktionellt. Det är bäst att organisera saker så att barn enkelt kan interagera med sin omgivning.

Att organisera sitt eget rum ger barn viss autonomi, och att veta var saker är kommer hjälpa till att utveckla deras oberoende. För att göra detta måste du som förälder fastställa var saker hör hemma så att ditt barn sedan kan ordna och stoppa undan saker på egen hand.

Om det inte finns någon rumslig organisation i en miljö lär sig ditt barn inte att städa självständigt. Men om allt är i ordning är det lättare att veta hur man organiserar sina tillhörigheter och håller ordning på saker.

Temporal organisation

Du kan skapa tidsmässig organisation genom scheman och rutiner från det att dina barn är små. Till exempel är det viktigt för deras utveckling att skapa rutiner för att äta, bada och sova. Att känna till rutinen hjälper barn att känna sig trygga.

Genom sina rutiner vet de när de ska äta, leka, sova och gå ut och att de bör respektera dessa rutiner.

Tips att lära barn att organisera

Här är några tips du kan använda för att lära dina barn att bli mer organiserade. Se om några passar din familj!

Ge dem ett personligt utrymme

Om du bara har ett barn är det ganska enkelt eftersom barnets rum kan vara detta personliga utrymme. Om dina barn delar rum med syskon är det dock viktigt att reservera olika delar av rummet till varje barn. Du kan till exempel ge varje barn en egen garderob, sin egen säng och förvaringsutrymmen för sina personliga tillhörigheter. På det sättet kan de respektera varandras, och ta hand om sina egna, tillhörigheter.

Gör ett schema för måltider, läggdags, lek och bad

Varje dag är annorlunda och familjer har vanligtvis ett annat schema under helgen, så det är okej att vara flexibel på det sättet. Men det är viktigt att du inte gör några plötsliga förändringar eftersom det kan vara desorienterande för barn.

Involvera även små barn i hushållssyslorna

Du kan låta dina barn samarbeta i uppgifter som de kan utföra. Till exempel kan du ge dem kläder som de hjälper dig att hänga upp, de kan hjälpa dig att bädda sängen, stoppa undan sina egna skor och lägga sina smutsiga kläder i tvättkorgen.

pappa försöker lära son att organisera

Sortera leksaker i kategorier

I deras rum kan du ordna deras leksaker i lådor beroende på typen av leksak. Detta gör det lättare för dem när de letar efter en specifik leksak. De kommer att veta exakt var de ska leta om var sak har sin plats. Du kan också göra likadant för böcker och andra saker.

Organisera deras utrymme så att allt är lätt att nå

Du bör se till att allt de använder är lättillgängligt för dem. På så sätt behöver de inte be om hjälp varje gång de vill ha något eftersom de kan nå det själva.

Undvik att ha högar av leksaker

Sortera då och då bort leksaker som dina barn inte längre leker med, för att ge plats åt de saker som de använder mest. På det här sättet hamnar inte allt bara på hög.

Organisera deras kläder så att de kan ta fram dem och stoppa undan dem själva

Om dina barn inte når vissa delar av garderoben kan de inte lägga undan sina kläder där. Detta kan leda till att de bara lämnar kläderna ute i rummet. Därför är det bäst att se till att deras kläder förvaras i rätt höjd för att de ska kunna både komma åt kläderna och lägg undan dem.

Lär dem att innan de går vidare till nästa aktivitet ska de städa undan det som de lekte med

Det är bäst att dina barn förstår att de måste plocka upp sina leksaker innan de går vidare till nästa aktivitet, som att äta middag, titta på en film eller gå till lekparken.

Fördelarna med att lära barn att organisera

Du har redan sett några av de viktiga aspekterna av organisation i barns liv och hur vi med några enkla tips kan lära barn att organisera. Tveka inte att börja arbeta med detta med dina barn!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.