9 intressanta idéer för att inreda ett lekrum

I den här artikeln ger vi dig tips om hur du skapar ett kreativt och pedagogiskt lekrum för ditt barn.
9 intressanta idéer för att inreda ett lekrum
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 09 april, 2019

Att inreda ett lekrum är en av de roligaste aktiviteterna för både föräldrar och barn. Från det ögonblick som ditt barn är fött kan detta rum hjälpa hans eller hennes psykomotoriska utveckling.

Det är sant att utformningen av detta lekrum måste reflektera hur gammalt ditt barn är. Men om du utformar det bra från början, behöver du bara göra små förändringar när ditt barn växer.

Idéer för att inreda ett lekrum

1. Välj en bra plats

Ett tomt rum eller ett rum du inte använder kan vara rätt plats. Annars kan du avsätta ett hörn av sovrummet till en lekhörna.

Det är mycket viktigt att inkludera saker som hjälper till att utveckla ditt barns motoriska färdigheter och kreativitet. Du kan också placera hans leksaker på ett funktionellt sätt för att lära honom att allt har sin plats. Detta hjälper honom att lära sig om ordning och reda.

2. Att barnsäkra från golvet och upp är första prioritet när du ska inreda ett lekrum

För att förhindra att ditt barn skadar sig, bör du lägga kuddar eller dynor runt hörnen. Gummimattor på golven är också ett bra alternativ. De är slitstarka, vattentäta och lätta att rengöra.

3. Lägg till en svart tavla

Ett bra alternativ, förutom leksaker, är att lägga till en svart tavla. Med en svart tavla kan ditt barn uttrycka sig, lära sig och göra många olika aktiviteter. Du kan ge honom eller henne sina egna färgade kritor och pennor.

En annan bra idé är att fästa vinyl på väggarna. Förutom att lägga till en fin touch till ett sovrum, kan det faktiskt hjälpa till att förhindra att barn målar på väggarna.

4. Platsen för kreativa lekar

Ha ditt barns ålder i åtanke när du väljer spel och leksaker. Du bör alltid noga välja de bästa ställena att placera leksakerna på för att se till att det finns tillräckligt med utrymme. Dessa leksaker kan vara spel, byggklossar och byggleksaker och videospel.

mamma och barn spelar spel

5. Glöm inte ett skrivbord

I ett barns lekrum bör det alltid finnas ett skrivbord för arbete, läxor och aktiviteter. Det bör vara i rätt höjd för ditt barn. Du bör också välja ett som kan användas både för skojs skull och för att studera vid.

Det är också viktigt att ha en liten hylla på skrivbordet med allt ditt barn kan behöva när han eller hon arbetar. Detta kan inkludera kritor, akvareller, pappersark; allt som ditt barn kan använda för att låta fantasin flyga fritt.

6. Se till att det är väl upplyst

Naturlig belysning är alltid perfekt, men om det inte är möjligt måste du installera en liten lampa nära skrivbordet. Detta kan bidra till att öka ditt barns kreativitet.

Om rummet har fönster kan du använda gardiner för att släppa in ljuset eller blockera det. Gardiner hindrar också att solen skadar ditt barns ögon. Lägg till dekorationer för en trevlig personlig touch.

7. Använd hyllor för organisera ditt barns leksaker och ting

Förutom att rummet ser fint ut, hjälper dessa hyllor och lådor dig att plocka undan leksakerna när ditt barn slutar leka med dem. De är idealiska att organisera leksaker enligt funktion. Det hjälper också ditt barn att hitta leksaker eftersom de alltid är på samma plats.

Ett utmärkt alternativ är att använda olika färger för varje kategori. Till exempel lägger ni klossar i den gröna lådan, bilbanan i den röda och dinosaurier i den bruna. Teservisen lägger ni i den violetta lådan, utklädningskläder i den rosa, dockor i den orangea, och så vidare.

Genom att plocka undan sina leksaker när ni är färdiga med dem, kommer barnen att skapa goda organisationsvanor från en tidig ålder. Denna vana kommer att följa med dem under resten av deras liv. Det stimulerar också deras känsla av riktningar och spatiala förmåga.

8. Att inreda ett lekrum med rätt färger

De bästa färgerna att måla väggarna med är mjuka, neutrala färger. När du målar väggarna kan ditt barn välja ett tema. Du kan lita på hennes instinkt och låta henne välja det tema hon vill ha.

I ett barns lekrum bör det alltid finnas ett skrivbord för arbete, läxor och aktiviteter.

Om det är ett delat rum kan du dekorera det med ett zootema eller något liknande. Allt beror på vad de små gillar bäst.

En bra idé för att inreda barnens lekrum är att dra nytta av de inflytande färgerna har på deras humör. Färger stimulerar och ökar social, känslomässig och kognitiv utveckling.

Färger påverkar också barnens temperament och personlighet. På så sätt ger röda leksaker dem energi och gör att barnen vill röra på sig. Detta rekommenderas för barn som behöver lite extra energi.

Å andra sidan är gula leksaker vanligtvis bra för barn med koncentrationssvårigheter. De bidrar till att förbättra kognitiv utveckling och öka tankekapaciteten.

Blå leksaker tenderar att hjälpa små att koppla av. De hjälper också till att främja sömn. Av den anledningen rekommenderas det för aktiva barn eller barn som är mycket irriterande eller busiga.


9. Inkludera ett utrymme för böcker

Det är viktigt att ha några bokhyllor i lekrummet som barnen enkelt kan komma åt. Även när de är för unga att läsa kommer bilderna att inspirera dem.

En bra idé är att placera en fåtölj där föräldrarna kan sitta och läsa med sina barn för att uppmuntra kärleken till böcker. När allt kommer omkring vill du skapa ett lekrum som uppmuntrar kärlek, kreativitet och lek där ni alla kan ha roligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.