En mammas armar är den bästa tillflykten

En mammas armar är den bästa tillflykten för barn. Oavsett ålder kommer de alltid till mamma för kärlek, skydd och trygghet.
En mammas armar är den bästa tillflykten
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En mammas armar är barnens bästa tillflyktsort, alltid. Från det ögonblick de föds och när allteftersom de växer kommer de små att bygga ett bo där. När de kommer till världen är dessa armar helt enkelt en nödvändighet. Men allteftersom de små växer upp förblir famnen alltjämt en sköld som skyddar dem från all skada.

Dina armar är också naturliga botemedel mot de djupaste av sår. De har gåvan att lugna all rädsla eller ångest, för de är en outtömlig källa till ömhet och lycka för varje barn. Så bär dina barn så mycket som behövs och krama dem varje dag. Missa inte tillfället!

En mammas armar, närheten till deras ”andra liv”

I deras intrauterina liv var din lilla varelse inlindad och omfamnad av din egen kropp. Samma kropp som vaggade dem hela dagen, varje dag. Under de nio månaderna av havandeskap kände ditt barn sig tryggt, skyddat och djupt älskat.

Sedan var dags att gå ut och möta den galna omvärlden. Du födde barnet och du håller din nyfödda i dina armar. Det som lugnar dem mest är att känna vad som påminner dem om det tidigare livet. Därför kommer ditt tonfall, lukten av din hud och värmen från din kropp alltid att vara förknippade med lugn och frid.

Därmed blir dina armar deras sällskap, omsorg och kärlek. Genom att se till att du tillhandahåller allt detta kommer du att förhindra att barnet blir lidande av känslomässiga brister. På kort sikt kan dessa brister leda till attityder som utomstående kan kvalificera sig som nyckfulla eller fientliga.

En målning av en mamma som håller i sitt barn.

Efter ett tag kommer fusionsprocessen med modern att röra sig till bakgrunden. En ny scen kommer att öppnas. Där kommer rätt kombination av dina armar, överlämnande, fysisk kontakt, lyssnande och närvaro vara avgörande. Som du kan se förlängs tidsramen inom vilken ditt barn bor i din egen kropp. Den försvinner inte, utan tar andra former.

En mammas armar, instrumenten för en kraftfull omfamning

Det är sant. En kram kan inte lösa alla problem. Det avvärjer inte heller ondskan och farorna från vår miljö. Men dess enorma kraft kan läka många av våra sår. Dess instrument, dina armar, kommer alltid att bevara magin med att laga brutna vingar.

En kram från dig kan lindra all smärta och bedöva allt lidande. Det är genom denna vackra kärleksgest som du visar ditt barn att det finns någon som väntar på dem, helt enkelt för att du älskar dem mer än något annat i världen.

För det finns ingen omfamning så innerlig och verklig som den en mamma ger sitt barn. Och med rätta, en uppriktig omfamning är ett tecken på en kärlek som brinner. Dina armar smeker deras själ, oavsett om den är hel eller i bitar. Den vårdar också deras självkänsla och skapar en personlighet.

En kram är en unik kostym, men den har förmågan att forma sig efter alla dina barns kroppar. Det finns inget som din kropp, kära mor, för att tala detta hjärtas språk. Ett rent språk, dominerat av den mest villkorslösa och eviga känslan: gränslös kärlek.

Denna uppvisning av tillgivenhet är det bästa och mest kompletta kommunikationsverktyget. Det behöver inte åtföljas av ord. Med armarna kan du lära dina barn värdet av den mest kommunikativa tystnaden. Njut av friden och tidlösheten som ett så enkelt och förtjusande ögonblick kan ge.

En omfamning är den konstnär som kan måla de vackraste leenden på dina barns ansikten. De bär på de lyckligaste ögonblicken i sin barndom. Men inte bara barn tycker om dem. För de är den känslomässiga näringen för varje barn, men också för varje vuxen.

Det finns inget som en mammas armar!

En målning av en mamma som myser med sin bebis i sängen.

Sannerligen, mamma, det finns ingenting i den här världen som kan jämföras med dina armar. Lekar och ting av alla slag kommer inte att kunna lugna och underhålla ditt barn som du gör. Inget annat kommer att förbättra barnets humör eller forma deras personlighet och självkänsla så som du kan. Din kropp är den bästa tillflyktsort som ett barn kan bo i.

Missa därför inte tillfället att vårda hjärtat och själen hos denna hjälplösa och oskyldiga varelse. I gengäld kommer de att erbjuda dig dagar och nätter av ojämförlig ömhet och kärlek. Utan tvekan ett vinnande koncept. Speciellt är det, det heliga bandet som förenar mor och barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.