5 uppoffringar mammor gör

5 uppoffringar mammor gör
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vi går här igenom 5 uppoffringar mammor gör för att ta hand om och skydda sina små.

Så snart man får de goda nyheterna att ett barn är på väg börjar den där vackra moderskärleken att växa i samma takt som barnet i livmodern. Ens ansikte lyser upp, ens liv får ny mening och man fylls av en känsla av altruism. Man bara vet att ens barn kommer bli högsta prioritet.

När ett barn kommer in i ens liv förändras ofta målen man haft, och det känns naturligt att ge upp om saker. Om det är för sitt älskade barns bästa gör man det utan att tänka två gånger.

Hängivenheten, altruismen och den moderliga kärleken man instinktivt känner för sina små barn kan få en att gå otroligt långt för att skydda dem. Det är en del av de många uppoffringar mammor gör.

Mammor behöver en oerhörd styrka för att ta sig an sin nya viktiga roll. Vi vet att det inte är lätt. Man letar alltid efter information och råd för att bli en så bra mamma som möjligt.

Som mammor måste vi vara snälla, men vi måste också kunna utbilda och disciplinera barnen på rätt sätt.

Mammor är inte bara kvinnor, utan änglar. De är en oändlig källa till kärlek och omtanke. Ingen älskar som en mamma.

5 uppoffringar mammor gör

Vi mammor hänger oss själva åt våra barn, oavsett om de fortfarande befinner sig i livmodern eller om vi har dem i vår famn. Vi förändrar våra kroppar, ändrar våra vanor och intressen, lägger alla pengar på barnen, m.m. Kanske är dessa saker också en del av alla mammors många uppoffringar.

Pojke med feber

Här är 5 vanliga uppoffringar mammor gör – alla är resultatet av vår djupa kärlek för våra barn:

Utseende

Även om det kan verka fåfängt är de flesta kvinnor inte bekväma med att förändra sina kroppar. Att tvingas byta kläder på grund av en tillfällig viktökning och acceptera de fruktade hudbristningarna som kommit under graviditeten är vanliga uppoffringar mammor gör.

Intressen

Man kanske måste skippa några timmars shoppande eller sin favoritfilm för att hjälpa till med barnens aktiviteter. Men det kommer alltid vara värt det, och den belåtenhet som visar sig på deras ansikten är all belöning man behöver.

Vanor

Efter att ha fött ett barn till världen har vi ansvaret att föregå med gott exempel. Man måste gradvis sluta med dåliga vanor som rökning, överdrivet drickande och att äta ohälsosamt för både ens eget och barnets bästa.

Tid

Som mammor har vi inte mycket tid över åt oss själva. Att ha ett barn innebär att man gör saker snabbt, att man accepterar lite mer stress och att man utvecklar tålamod och tolerans.

Organisering

När vi blir mammor förändras sättet vi organiserar och planerar våra liv för att vi ska kunna ta oss an uppgifterna som garanterar våra barns säkerhet och välmående.

Ditt barns kärlek: belöningen för dina uppoffringar

Även om de inte vet det har barn förmågan att påverka alla gamla mål och drömmar, men miraklet att ha ett barn är av större betydelse än vad vi lämnar bakom oss – att släppa taget om vissa drömmar är uppoffringar mammor gör bara för att barnen ska bli glada och friska.

När man väl vänjer sig vid sin nya livsstil hittar man istället nya saker att drömma om. Allt man gör belönas med kärlek och omtanke från sina småttingar.

Pojke med blommor bakom rygg

Till slut börjar minnet av uppoffringarna man gjort tyna bort. Det är bara kärleken och ens önskan att fortsätta framåt som förblir.

Barnens leenden, skämt, spontana gester, kramar och pussar, teckningar, danser, sånger och behov av stöd, omtanke och råd är starkare än minnena av uppoffringarna du gjort längs vägen.

Att ha ett barn innebär att man förlänger sin egen existens. Till slut blir barnet ens bästa vän. Det accepterar dig precis som du är och älskar dig över allt annat.

Ni kommer alltid att ha varandra, oavsett hur gamla ni blir och var ni kan tänkas vara.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.