Livets mirakel

Livets mirakel är en underbar gåva. Det tillåter oss att bilda en familj och gör oss till bättre, mer ansvarsfulla och mer fridfulla människor.
Livets mirakel
María José Roldán

Granskad och godkänd av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Livet är verkligen något som kan vara outsägligt och nästan otroligt, sådan är dess magi. Vad menar vi när vi säger att något är outsägligt? Det tjänar till att referera till det som inte kan förklaras med ord, något så extraordinärt att det inte finns något sätt att beskriva det på ett adekvat sätt. Många karaktärer i historien har ägnat hela sina liv åt reflektion, och som ett resultat har vi några försök till att beskriva det hela. Tack vare sådana reflektioner kan vi bättre närma oss vad livets mirakel innebär.

Livets mirakel måste uppskattas

Många gånger försöker vi sätta ord på det, men i slutändan förstår vi att livet är något att uppskatta snarare än definiera. Ja, du kan prata om livet, du kan studera det, men ingenting kan någonsin komma nära att förklara vad det egentligen är.

Det finns saker som inte går att beskriva utan att falla in i prosa. Några av dem är känslan av barnet i livmodern, sparkar och rörelser; förlossningen; eller den bitterljuva känslan av att inte veta om vi håller måttet. Låt oss inte glömma första gången vi höll vår bebis i famnen eller första gången den lilla kallar oss mamma.

Alla dessa ögonblick är fixerade i vårt minne. Ofta tycker vi om att tänka oss att dessa på något sätt förblir ingraverade i våra själar. Det sägs att alla är olika och det är alla livserfarenheter också. Det som inte stör dig kan skrämma någon annan, de saker du avskyr kan vara tilltalande för andra, och så vidare.

Ett glödande ljus kommer ut ur en persons händer.

Oavsett vilken synvinkel man har på saken så är livets mirakel fascinerande. En spermie lyckas passera barriären av ett ägg och på några sekunder förändras allt. En serie processer börjar inuti kvinnans kropp, och livmodern börjar förbereda sig för den lyckliga hyresgästen. En varelse som lovar att förändra livet för omgivningen, orsaka glädje och leenden, men framför allt kommer denna nya varelse att få oss att tänka på livets mirakel.

Livets mirakel: en perfekt utveckling

Bortom biologin, vetenskapen och bokstäverna i akademisk litteratur färdas livet på sina egna mystiska vägar. Kanske kommer vi aldrig sluta att förvånas över detta mirakel. Ju mer vi vet om denna fantastiska mekanism, desto mer häpnadsväckande verkar den för oss.

Graviditeten i sig är en process som fyller oss med känslor. Naturen själv hjälper oss med sin visdom: Åtta dagar efter att ägget och spermierna konsoliderat sin förening utvecklas ett skyddande hormon. Detta kommer att förhindra att mammans kropp stöter bort det nya barnet. Livet börjar redan ta form och vi är knappt medvetna om det.

Allt detta händer på mycket kort tid. Så kort är den att vi knappt hinner reagera. Vi vet bara att ett barn växer inuti livmodern och att dag för dag sker en serie mycket komplexa processer som övervinner nihilismen, om och om igen. Efter den ljuva väntan kommer denna hyresgäst till världen och med den kommer firandet av en ny varelse, ett nytt liv.

Föräldrar myser med sin lilla flicka.

Livet tycks vara utformat för att övervinna nihilism och i sig utgöra en hyllning till tillvaron.

Ett nytt äventyr

Från det första ögonblicket av graviditeten får du mängder av intryck. Att ha ett barn förändrar dig, inte bara fysiskt utan också känslomässigt. På detta sätt får livet en ny mening; en verklig mening genom vilken det mesta utanför bleknar.

Moderskapet humaniserar oss, ger oss syfte och ger oss samtidigt möjlighet att förundras över livets mirakel. Det ger oss också empati och känslighet och det får oss att skapa, stärka och upprätthålla transcendenta band.

Ett nytt liv är ett mirakel eftersom det har kraften att förändra oss och få oss att inse att de svar vi trodde att vi hade hittat, de kan aldrig förbli statiska eller permanenta. Det gör oss till bättre människor och får oss att bry oss om andras välmående. Kärleken vi hyser för ett barn överförs till allt omkring oss, vilket ger oss stor lycka.

Mer än att definiera, låt oss försöka till fullo njuta av denna nya möjlighet som livet ger oss. Låt oss vara medvetna om det under som biologin har tillåtit oss att uppleva och låt oss leka med de tusen och ett svar det ger oss.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • de María Cáceres-Manrique, F., Molina-Marín, G., & Ruiz-Rodríguez, M. (2014). Maternidad: un proceso con distintos matices y construcción de vínculos. Aquichan, 14(3), 3196-326. Disponible en: https://scholar.google.es/scholar?hl=es&as_sdt=0%2C5&q=maternidad&btnG=#d=gs_qabs&u=%23p%3DAUh8RLrr1yYJ
  • Masera, R. G., Martín, P. A., & Pavón, I. R. (2011). Relación materno fetal y establecimiento del apego durante la etapa de gestación. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(1), 425-434.
  • Molina, María Elisa. (2006). Transformaciones Histórico Culturales del Concepto de Maternidad y sus Repercusiones en la Identidad de la Mujer. Psykhe (Santiago), 15(2), 93-103. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-22282006000200009

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.