Den söta doften av barndomsminnen

Lukten i dina far- eller morföräldrars hem, din mors parfym... Den söta doften av barndomsminnen stannar hos oss för alltid. Vi berättar hur och varför.
Den söta doften av barndomsminnen
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du har säkert fina och tydliga minnen från den senaste semestern du var på. Men hur är det med minnen från din barndom? De är förmodligen mer i form av känslor och vaga men intensiva sensoriska intryck, men de flesta av oss kan nog hålla med om att den söta doften av barndomsminnen är oförglömlig.

Känslor och den söta doften av barndomsminnen

Det finns två intressanta saker att tänka på när det gäller minnen. Den första är att under de första åren etablerar vi främst minnen genom luktsinnet. Spädbarn använder sitt luktsinne så snart de föds för att hitta sina mödrar. Och fram till 10 års ålder är lukt väldigt viktigt för att skapa minnen.

doften av barndomsminnen: pappa och barn luktar på bakverk

Den emotionella hjärnan

Vår hjärna skapar en stark koppling mellan lukt och känslor. Om vi ​​upplever samma olfaktoriska stimulans blir vi därför överväldigade av de känslor som ursprungligen följde den lukten.

Men vad gör sådana minnen så unika? Varför kan en lukt ta oss med på en känslomässig resa tillbaka till barndomen? Jo, det händer för att luktsinnet är starkt associerat med den emotionella hjärnan.

Innan stimuli når hjärnbarken passerar de som kommer från luktsinnet genom två viktiga hjärnområden: amygdala och hippocampus. Båda dessa områden har starka kopplingar till känslor och minne. Därför infiltrerar och fäster sig lukter i känslomässiga minnen.

Och detta händer desto mer hos barn. Varför? Eftersom luktsinnet är det sinne de främst använder för att relatera till omvärlden i de tidiga stadierna av livet. Därför ger lukt oss tillgång till barndomsminnen som vi inte skulle komma ihåg på något annat sätt, eftersom minnen från barndomen har en tendens att vara sporadiska och glesa.

doften av barndomsminnen: barn leker med lera

Den söta doften av barndomsminnen

Med tanke på allt detta håller barn fast vid minnen från de tidiga åren som är starkt associerade med känslor. I framtiden kommer vissa lukter att föra dem tillbaka till barndomen.

Mammas parfym kommer alltid att påminna dem om den varma, tröstande känslan av att vara i hennes famn. Doften av nybakade bullar kommer att framkalla minnen av oskuldsfullare tider utan bekymmer, när de bara slutade leka då det var dags att äta.

På samma sätt aktiverar lukten av sommarregn på marken minnen från dagar ute på landet. Och lukten av modellera kanske påminner dig om de långa timmarna du lekte tillsammans med syskon eller vänner.

Alla dessa minnen kommer tillbaka till oss när vi minst förväntar oss det – från ingenstans tar sig deras välkända dofter in. Samtidigt ger de oss kraftfulla förankringar som gör att vi kan återuppleva dessa känslor när vi behöver dem som mest.

När vi behöver känna oss älskade, trygga, skyddade eller lyckliga i framtiden är allt vi behöver göra att söka efter den välbekanta doften… Genom att tända ett doftljus, laga till en speciell måltid, packa upp en ny tvål… Barndomens söta dofter är en skatt som stannar hos oss för alltid, en resurs som alltid kommer att finnas inom räckhåll.

”Ingenting är mer minnesvärt än en lukt. En doft kan vara oväntad, omedelbar och flyktig, men ändå framkalla en barndomssommar vid en sjö i bergen.”
~ – Diane Ackerman – ~

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.