Mödrar och döttrar: Ett unikt och speciellt band

Mödrar och döttrar: Ett unikt och speciellt band
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns inget förhållande som är så komplicerat och speciellt som det mellan mödrar och döttrar.

Vid första anblicken kan det verka som ett band som är kännetecknat av känslomässiga upp- och nedgångar. Men det är verkligen ett förhållande där kärlek flödar ovillkorligt. Det är ett helt unikt band som främst bygger på tillit.

Sanningen är att mödrar och döttrar hålls samman genom bandet av medkänsla och styrka.

Utöver alla de konfrontationer och konflikter som kan uppstå under hela livet fortsätter deras kärlek att växa sig starkare.

Dessa två generationer är förenade av förståelse och empati.

Mödrar och döttrar, en relation utan definition

Bandet mellan mödrar och döttrar är obestämbart och absolut. Det är ett band som inte har några begränsningar eller definitioner.

Även om det är ett av de underbaraste banden, kan det också ha sina ytterligheter, där allt inte är rosenrött och lekande lätt.

Det sägs ofta att motsatser attraherar varandra mer än likheter. Likheten (eller skillnaden) kan vara fysisk eller känslomässig men sanningen är att den alltid är närvarande och den kan ha både positiva och negativa konsekvenser.

Detta unika band utmärker sig också för sin tendens att hela tiden förändras och utvecklas.

Det är ett band som är i ständig omvandling och har toppar och dalar. Det varierar, det roterar, det skiftar och det återvänder till samma punkt igen.

Det finns alltid en gemensam faktor: de båda hittar alltid tillbaka till varandra om och om igen. Detta sker på grund av den enorma och ovillkorliga kärleken som förenar dem.

Det finns en speciell medkänsla och ett kompanjonskap mellan de två. Att förstå varandra med en enda blick är vanligt förekommande i förhållandet mellan en mor och hennes dotter.

De kan också tolka varandras ansikten och leenden, veta hur man läser av ögon, gester, rörelser och attityder. De visar empati utan begränsningar, de delar, lever, bygger och river ner.

Sanningen är att det inte finns någon annan i den här världen som älskar dig och förstår dig bättre än din mamma gör.

En oföränderlig kärlek

Outtömlig, oändlig, ojämförlig. En kärlek som det är svårt att sätta ord på, den förstår inte och tillåter inte dissektioner. Den fungerar som en allt eller inget-kärlek. Den försvinner aldrig helt.

Mamma kramar dotter

Förhållandet mellan mor och dotter kan förändra sig på ett ögonblick från den mest perfekta kärleken till det mest intensiva hatet. Vi kan även se detta på den stora filmduken i animerade filmer och i alla andra filmgenrer.

Hur kan vi glömma det förhållande som var så väl porträtterat mellan drottningen och hennes dotter i den animerade filmen Modig?

Även mammor kan känna sig som fienden när de inte blir förstådda. Samtidigt fortsätter döttrarna att vara sina mammors främsta fans och beundrare.

Att se och uppskatta alla saker, stora som små, är väldigt viktigt när det gäller förhållandet mellan mödrar och döttrar.

Ibland förstår vi inte att något kan vara det ultimata uttrycket för kärlek fast vi inte tycker om det.

Det är en sann känslomässig berg- och dalbana. Förhållandet mellan mödrar och döttrar är varken mer eller mindre än ren dynamit.

Allt detta verkar omöjligt, men det är konkret. Ni går från strålande sol till den värsta stormen på ett ögonblick. Sedan går ni tillbaka till det ursprungliga tillståndet där ni nu kan se den vackraste regnbågen.

Empati är nödvändigt

Bandet mellan mödrar och döttrar kan vara komplext, men det är verkligen vackert och det finns inga ord som kan definiera det. Det kan inte synas eller förklaras. Det kan bara kännas, upplevas och existera intensivt.

Det handlar om att dela samma värderingar och förståelse. Mödrar måste förstå att paradigmskiftet och de generationsförändringar som följer med det kan vara svåra.

Därför är det viktigt att skapa empati både hos oss själva och hos våra barn. Empati är förhållandets mest värdefulla skatt, den är viktig och nödvändig för att njuta av de liv vi delar.

Att vara mamma till en flicka innebär att man får en kompanjon, en vän och en livspartner.

Som döttrar måste vi också förstå att våra mammor är mänskliga. Av kött och blod. Bakom deras styrka kan de fortfarande vara ömtåliga och ofullkomliga.

Vi får inte döma dem eftersom de kan bära bördan av en mycket hårdare och mer komplex barndom på sina axlar.

Mamma och dotter leker

Det är viktigt att humanisera oss själva och att förstå att tiden flyger förbi fort och därför är det viktigt att leva och njuta av det magiska bandet på bästa möjliga sätt.

Vi måste kunna sätta oss in i andras situationer. Detta gör att vi kan förlåta misstag och till och med känslomässiga sår.

Mödrar och döttrar: en kärlek utan gränser och villkor

Förhållandet mellan mödrar och döttrar är byggt på kärlek utan gränser och villkor.

Det handlar om acceptans och respekt. Lev livet som du vill leva, men du måste också låta andra leva som de vill.

Kärlek, acceptans, värderingar och respekt för andra precis som de är.

Relationen mellan mor och dotter kan vara vacker och underbar.

Njut av varje sekund av detta magiska band där ni har så mycket gemensamt och så mycket att dela med er av.

Även om det är ett intensivt, djupt och komplext förhållande, kan ni njuta av lycka, skratt och till och med dela hemligheter med varandra.

Låt oss fira fler dyrbara stunder av medkänsla och styrka!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.