De tecknade filmer som är bäst för barn

De tecknade filmer som är bäst för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 20 november, 2018

Tecknade filmer och serier för barn är en av de mest populära formerna av underhållning. De kombinerar en rad visuella element där bild och ljud ger liv åt olika sagor och berättelser.

Utöver att de är färgglada, ljusa och har roliga karaktärer, öppnar dessa historier dörren till en värld där barn kan identifiera sig, ha roligt och utöka sin kreativitet.

Nuförtiden måste du komma ihåg att inte alla  tecknade filmer  och TV-serier som visas är lämpliga för barn.

I själva verket skapas allt fler tecknade filmer som specifikt riktar sig till en vuxen publik.

Därför måste föräldrar vara mycket försiktiga när det gäller innehållet i de tecknade filmer som deras barn tittar på på TV eller på någon annan elektronisk apparat.

Tips för att identifiera lämpliga tecknade filmer för barn

Det finns vissa villkor som tecknade filmer måste uppfylla för att vara lämpliga för våra barn.

För det första måste de använda ett passande språk. Många barn lär sig att tala eller basera sitt ordförråd på vad de hör och ser i tecknade filmer.

Tecknade filmer ska innehålla gott uppförande och innehåll som främjar värderingar som respekt och vänskap.

De bör också främja integrationen av olika varelser. Ett mycket vanligt exempel är förhållandet mellan människor och djur.

Vissa tecknade filmer har undertoner som är laddade med anspelningar som inte är lämpliga för barn.

Lämpliga tecknade filmer bör inte innehålla vågat innehåll eller fysiskt, psykiskt eller emotionellt våld. De borde också vara fria från snusk och sexuella situationer.

Tecknade barn bör lära barn att respektera andra människor, djur och deras miljö.

Fler tips för att välja lämpliga tecknade filmer för dina barn är följande:

  • De bör undvika könsstereotyper
  • De bör främja empati, respekt, vänskap, solidaritet, samarbete, kärlek, lagarbete, förlåtelse och andra grundläggande värderingar

Ranking av de bästa tecknade filmerna för barn

Två forskare från Granada-universitetet, Conception Alonso Valdivieso och Jesus Pertinez Lopez, genomförde en studie om internationella tecknade filmer.

Forskarna tog hänsyn till karaktärernas egenskaper. De studerade också innehållet och de animeringstekniker som användes.

Studien skapades för att bestämma vilka tecknade filmer som var mest lämpliga för barn.

Studien fick följande resultat:

Charlie och Lola

Huvudpersonerna i denna tecknade film är syskon. Charlie är en tankeväckande karaktär som hjälper sin syster, Lola, att reflektera.

Syskonen visar alltid stor respekt för sina föräldrar. De gör alltid som de blir tillsagda.

Denna tecknade film är också mycket attraktiv för barn som är konstnärligt lagda.

Charlie och Lola

Saari

Denna tecknade film utspelar sig på en ö som är bebodd av märkvärdiga djur som inte har någon igenkännbar form. Dessa olika varelser utforskar världen och upplever viktiga känslor som solidaritet och samhörighet.

Lille Bill

Bill är en 5-årig pojke som älskar att lära sig. Denna tecknade film är en rik kunskapskälla för barn.

Greta Gris

Den lilla grisen innehar huvudrollen och tillsammans med sina vänner och sin familj genomlever hon mycket som liknar det som barn upplever i vardagen. Greta Gris löser alltid sina problem inom ramen för positiva värderingar.

Jelly Jamm

Jelly Jamm är en 3D-animering som har en särskild överton tack vare det kreativa utseendet på dess karaktärer. Berättelsen utspelar sig på Jammbo, där fem vänner främjar värdet av solidaritet och vänskap.

Caillou

Den här tecknade filmens huvudperson är en glad 4-årig pojke som bor i en lycklig familj. Barn tycker att det är lätt att relatera till den snälla och söta karaktären.

Mama Mirabelle

Den här filmens huvudperson är en elefant som reser runt i världen och gör filmer. Hon använder sina filmer för att svara på sin sons frågor när han växer upp. Det ger ett värdefullt budskap om naturen.

Supertrion

Supertrion är tre husdjur som bor i burar på en bakgård. När barnen går och lägger sig på kvällen tar de tre djuren sig ut och blir superhjältar.

I programmet är huvudpersonerna med om alla möjliga slags äventyr och hjälper dem som är i fara.

Supertrion

Fåret Shaun

Huvudpersonen är mycket annorlunda i den här filmen. Han är ett mycket intelligent får som gillar att leka och ha kul.

Fåret lyckas alltid att undkomma från vallhunden. Huvudpersonen faller aldrig för grupptrycket och tar aldrig till våld.

Zoobabu

Den här filmen handlar, först och främst, om gåtor som handlar om innehållet i en låda. De är ledtrådar som beskriver djuret som gömmer sig i lådan.

Med dessa ledtrådar kan barn upptäcka egenskaper och vanor hos vanliga djur. Det är en mycket pedagogisk tecknad film.

Slutsats

Forskarna drog slutsatsen att tecknade filmer för barn inte bara bör ha lämpligt innehåll, utan de bör även ge ett pedagogiskt bidrag.

Viktiga värderingar ingår i dessa tecknade filmer för att hjälpa barn att skilja mellan det goda och det onda. Det visar också varför det är bättre att leva i harmoni med andra.

Trots alla fördelar som bra tecknade filmer för barn utgör, är det viktigt att komma ihåg att den tid ett barn tillbringar med att titta på tv bör begränsas.

Enligt experter borde ett barn inte titta på tv mer än 60 minuter per dag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.