Vad ska man göra när barnen svarar oartigt?

När barnen svarar oartigt är det viktigaste att du behåller ditt lugn och inte reagerar med oförskämda och ovänliga ord.
Vad ska man göra när barnen svarar oartigt?
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En av de saker som kan störa föräldrar mest är när deras barn reagerar på ett aggressivt eller oförskämt sätt efter att föräldern gett en kommentar eller förfrågan. I det ögonblick barnen svarar oartigt kan det vara fördelaktigt att följa stegen som vi kommer att dela med oss av i följande artikel.

Kom ihåg att det viktigaste är att inte svara med samma mynt på de provokationer som ges under ett bråk. Du är den vuxna och du bör undvika att frestas till att låta dig själv hamna i en meningslös kamp med dåliga villkor.

Vad ska du göra när barnen svarar oartigt?

Behåll lugnet

När en sådan situation uppstår är det minst tillrådliga att reagera på ett ogenomtänkt sätt. Sättet du svarar på kan försvaga eller stärka din relation till dina barn, så du måste vara mycket försiktig.

Om din reaktion är för mjuk kan dina barn upprepa det olämpliga beteendet. Men om det är för strikt kommer de att känna att de inte kan uttrycka sig.

Undvik att skrika när barnen svarar oartigt

Undvik att gapa och skrika för att du har tappat lugnet. Ta ett djupt andetag och fundera noga på vad du ska säga. Vänta med samtalet tills du hittar en tid då båda parter är lugna och kan komma överens.

Identifiera vad orsakerna är bakom denna typ av situation

Bara för att barnen svarar oartigt betyder det inte alltid att det är med dig som de har problem.

Försök upptäcka om det finns ett en extern anledning, antingen i skolan eller i deras umgängeskrets, som gör dem upprörda. Om så är fallet, svara inte med aggression. Behandla orsaken till problemet och försök hjälpa till med att lösa det.

Håll reglerna tydliga angående beteenden som inte är acceptabla

När du upprättar dina familjeregler i sällskap med dina barn är det nödvändigt att så specifikt som möjligt klargöra för vad som förväntas av barnen gentemot föräldrarna och mot andra familjemedlemmar. Att ha tydliga gränser hjälper dina barn att tänka till innan de talar till dig på ett respektlöst sätt.

En tonårsflicka som ignorerar sina föräldrar.

Kom ihåg att du måste kontrollera det audiovisuella innehållet som de har tillgång till. Många respektlösa beteenden är en upprepning av beteenden som de ser i sina favoritprogram eller i klipp på internet.

Var försiktig med vad dina barn ser och hör, både på tv och i den verkliga världen, inte bara som familj utan även i deras omedelbara sociala miljö och i skolan.

Andra tips att tillämpa när barnen svarar oartigt

Påminn dem om att varje handling har sina konsekvenser

När du har bestämt vilka tonfall eller ord som inte är acceptabla mellan föräldrar och barn, förtydliga att om de överskrider dessa gränser kommer det att följa konsekvenser som de måste ta.

Dessa konsekvenser kan till exempel vara att ta bort vissa privilegier, såsom speltid och underhållning, eller att tilldela dem ytterligare hushållssysslor eller någon annan metod som ni har kommit överens om.

En kvinna pratar i telefon och arbetar på sin bärbara dator medan hennes barn stojar i bakgrunden.

Improvisera inte när det gäller att bestraffa olämpliga beteenden eftersom problemet då kan bli värre. Kom ihåg att om du fastställer regler från början blir samexistensen hälsosammare för alla.

Agera som du förväntar dig att ditt barn ska agera

Om bråken med din partner leder till förolämpningar och aggressiva toner är det naturligt att dina barn i sin argumentering använder hårda ord och förolämpningar. Behandla alla i din familj och i din umgängeskrets på det sätt som är tillåtet och accepterat för dina barn.

Det är också mycket viktigt att du tilltalar dina barn på ett respektfullt sätt så att de ser att de ska tala i samma ton som du använder med dem. Undvik illvillig sarkasm och oförskämda ord som kan påverka dina små barn eller tonåringar negativt.

Uppmärksamma då de agerar på ett artigt sätt

Var särskilt uppmärksam på dem när de uppträder på ett artigt sätt och visar dig respekt.

Förstärk på ett positivt sätt handlingar som visar respekt för dig eller någon annan familjemedlem och missa inte dessa tillfällen för att uppmuntra vänliga interaktion under er tid tillsammans.

Ge dem tillräckligt med uppmärksamhet

Vid många tillfällen är anledningen till att dina barn reagerar oartigt att de känner sig ignorerade. Tillbringa minst en timme om dagen med att lyssna på dem, delta i deras aktiviteter och fördjupa dig i vad de upplever. Koppla bort en stund från mobil och jobb, det viktiga är att dela verkligheten med dina barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.