Mitt barn är rädd för sin spjälsäng

Tror du att ditt barn gråter vid sovdags för att den är rädd för sin spjälsäng? I verkligheten är de rädda för ensamhet och övergivenhet. Läs mer om detta ämne.
Mitt barn är rädd för sin spjälsäng

Senaste uppdateringen: 28 september, 2021

Det är dags att sova och i vissa hem bryter en riktig strid ut. Du identifierar dig kanske med detta och misstänker att ditt barn är rädd för sin spjälsäng, eller hur? Om så är fallet, fortsätt läsa och ta reda på varför detta händer.

Bebisar och rädsla

Vi måste förstå att rädsla är en primär känsla, som varnar oss för fara (verklig eller inbillad) och gör att vi kan vidta åtgärder för att göra oss trygga.

Nu, om vi överför detta till ett barns liv, måste vi också överväga förekomsten av evolutionära eller utvecklande rädslor. Det vill säga de som dyker upp i olika åldrar och senare ersätts av andra. Med detta i åtanke kan man förvänta sig att en 12 månader gammal bebis inte kommer att ha samma rädsla som en 3-åring.

Under de första åren av livet representerar spjälsängen en händelse som orsakar mycket rädsla och ångest hos spädbarn. Särskilt i det ögonblick de går och lägger sig. För vuxna kan det vara något av liten betydelse, men för små symboliserar det föräldrarnas försvinnande och därmed ensamhet.

Av denna anledning, i stället för att ignorera denna känsla, är det viktigt att du följer med ditt barn och hjälper dem att få självförtroende gradvis. På så sätt kommer du också att kunna återställa lugn och harmoni i ditt hem.

En bebis som gråter i sin spjälsäng.

Vad ska jag göra om mitt barn verkar vara rädd för sin spjälsäng?

Det finns några rekommendationer för att hjälpa barn att inte vara rädd för sin spjälsäng. Det är dock alltid bäst att tillämpa lämpliga åtgärder på barnet som vi har hemma. Det vill säga att vi måste respektera våra barn och inte försöka passa någon idealiserad modell till varje pris.

Här är några tips som hjälper dig att lösa denna rädsla:

Låt dem inte gråta!

Många upprepar denna fras som ett mantra: “Låt honom gråta och de vänjer sig”. Det finns dock saker du bör veta innan du gör det.

Även om det är sant att barnet efter ett tag vänjer sig vid det, är budskapet som deras hjärna tar emot att det inte finns någon som kan ta hand om dem, och därför har det ingen mening att gråta. Dessutom sker detta lärande inte på ett hälsosamt sätt. Det är snarare fullt av ångest och obehag.

När en bebis gråter försöker de kommunicera ett behov. Att inte tillgodose detta behov strider mot anknytningen som hjälper den att känna sig trygg.

Därför försämras inte bara relationen till deras vårdgivare, utan känslan av övergivenhet förstärks, tillsammans med rädslan för deras spjälsäng.

Var tålmodig och följ dem i processen

I det fall du bestämmer dig för att följa någon rekommendation för att hjälpa dem att sova, kom ihåg att vidta åtgärder gradvis och följa med ditt barn hela tiden. Skynda dig inte, att tvinga ditt barn leder inte alltid till bättre resultat.

Du kan till exempel försöka lämna dem i spjälsängen några minuter under dagen så att de börjar lära känna och sätta sig in i det. Under tiden, håll dig vid deras sida så att de känner sig trygga och får förtroende. Lite i sänder, försök att lämna det under en längre tid och försök att göra det på natten också.

Försök i sin tur att få ditt barn att associera spjälsängen med något positivt, till exempel sin favoritdocka, en filt eller ett annat omtyckt objekt.

Kontrollera ditt barns sovvanor

Det finns några metoder som främjar god sömn och kallas sömnhygien. Bland dem, anpassa den fysiska miljön där spjälsängen är placerad (belysning, temperatur och rummets färger) eller upprätta rutiner och scheman.

Identifiera barnets sömnfaser

En mamma plockar upp sitt gråtande barn från sin spjälsäng.

Många gånger somnar ditt barn i dina armar och du försöker omedelbart placera dem i deras spjälsäng. Sedan vaknar de och allt börjar om. Men vem skulle inte vakna? Dina armar och mänsklig värme är så mycket bättre än en spjälsäng!

Detta händer eftersom de första 20 minuterna efter att ha somnat sammanfaller med den lätta sömnfasen. Därför vaknar barnet vid minsta förändring i miljön.

Därför är det bättre att vänta lite längre innan du försöker lämna dem i spjälsängen så att de går in i den djupa sömnfasen.

Lyssna på samtalet när jag vaknar

Har det någonsin hänt dig att du vaknar desorienterad och känner dig upprörd för att du inte vet var du är? Samma sak händer med ditt barn när den somnar i dina armar och vaknar i sin spjälsäng. Därför, när du har lyckats lämna den där, återvänd varje gång de kallar för att förstärka tanken att du inte har övergett dem.

Lär dem att somna

För att få en baby att somna är det också bra att använda vissa strategier, som att sjunga mjukt, smeka dem eller vagga dem.

Även om många tror att detta är kontraproduktivt, är sanningen att du genom dessa vanor lär dem alternativ att koppla av, som de sedan kan upprepa på egen hand.

Bli inte förvånad om du hör dem sjunga mjukt eller viskar till sig själva för att lugna ner sig.

Det finns inget recept, och ingen magisk formel

I föräldraskapet finns det alltid goda råd och goda avsikter. Alla människor i din miljö som redan har upplevt detta kommer att försöka dela det som fungerat för dem med andra barn. Detta kan ibland vara en källa till lättnad och stöd, men det kan också skapa skuldkänslor.

Dessutom finns det vissa metoder som vi inte kan utföra av olika personliga skäl. Därför är det viktigt att bygga sina egna föräldrastilar, utan att tro att det finns universella och ofelbara recept när det gäller att uppfostra barn.

Varje familj är unik och varje mamma, pappa och barn skiljer sig från andra. Nyckeln är att synkronisera så att livet hemma flyter i harmoni.

Det viktigaste när man uppfostrar ett barn är att styras av empati, respekt och förståelse. För att veta vad som passar bäst för varje barn måste man känna varandra tillräckligt bra, och detta kräver tid och stor känslighet från föräldrarnas sida.

Slutligen; leta efter kvalitetsinformation om utvecklingen av spädbarn för att fatta medvetna beslut om ämnet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Nerín, N. F., Nieto, M. Á. P., & de Dios Pérez, M. J. (2014). Relación entre los estilos de crianza parental y el desarrollo de ansiedad y conductas disruptivas en niños de 3 a 6 años. Revista de Psicología Clínica con niños y adolescentes1(2), 149-156.
  • Van IJzendoorn, M. (2010). El apego durante los primeros años (0-5) y su impacto en el desarrollo infantil. Enciclopedia sobre el desarrollo en primera infancia. [Internet] Disponible en: https://www.enciclopedia-infantes.com/apego/segun-los-expertos/el-apego-durante-los-primeros-anos-0-5-y-su-impacto-en-el-desarrollo.
  • Bilbao Alvaro. (2017). Todos a la cama. Editorial Planeta. Madrid
  • Pierucci, N. A., & Luna, B. K. P. (2003). Relación entre estilos parentales, estilos de apego y bienestar psicológico. Psicología y Salud13(2), 215-225.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.