Hur du hjälper ditt barn att byta från en spjälsäng till en säng

Föräldrar är ofta osäkra på hur de ska göra när deras barn ska byta från en spjälsäng till en säng. Idag erbjuder vi några tips som hjälper ditt barn att uppleva denna förändring som något naturligt.
Hur du hjälper ditt barn att byta från en spjälsäng till en säng
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är inte alltid lätt för barn att göra övergången från en spjälsäng till en vanlig säng. Endast barn som redan har lärt sig, och har tillräckligt med emotionell mognad, tenderar att göra det utan problem.

Innan man ens försöker sig på det måste man ha etablerat en bra rutin för sänggåendet. Småbarn behöver veta att de är säkra och att ingenting kommer att hända dem.

Om ni följer samma rutin varje natt vet ni alla att ingenting kommer att hända, och din lilla kommer snabbt vänja sig vid att sova i en säng.

Övergången från en spjälsäng till en säng

Om föräldrar inte är försiktiga med hur de försöker sig på övergången kan det leda till onödiga frustrationer hos den lilla.

Författaren och barnpsykologen Noelia Esteban de la Casa är specialist på den här typen av omställning. Enligt henne bör föräldrar vänta tills deras barn är minst 18 månader innan de påbörjar övergången. Och både föräldrar och barn måste kunna uppvisa tillräcklig känslomässig mognad för att kunna genomföra övergången på ett säkert sätt.

Mamma i sängen med sitt barn

Det är samtidigt viktigt för den lilla att delta i övergången. Tala till exempel om för ditt barn att han eller hon nu är äldre, och redo att sova i sin egen säng. Du kan hänvisa till ditt barns ålder, ansvar och förmåga att ta på sig och övervinna utmaningar.

Det är viktigt att inte erbjuda för många förklaringar, för att processen ska bli så naturlig som möjligt. Du bör dock förklara och svara på alla funderingar som uppstår på ett kortfattat och sammanhängande sätt.

Stimulera övergången

Övergången från en spjälsäng till en säng kräver stimulering. Och i den meningen finns det inget bättre än att leka, för att göra processen både naturlig och rolig.

När bart är 12 månader börjar de redan efterlikna mönster från det verkliga livet i sin lek. Till exempel vet de hur man låtsas äta med en leksakssked.

Du kan dra nytta av detta för att göra det lättare för din lilla att vänja sig vid att sova i en “stor” säng i framtiden. Barn mellan 18 och 24 månader börjar initiera den här typen av lek med sina dockor. Därför kan du låta dem lägga sina dockor och mjukisdjur till sängs, och därmed lära sig och acceptera denna nya situation genom lek.

Det är viktigt för föräldrar att agera som förebilder. Med andra ord kan du visa ett exempel genom att sätta dockorna för att sova själva som om de vore dina barn. Du kan berätta sagor för dem, sjunga sånger för dem och dra nytta av allt du kan tänka dig för att din lilla ska somna tillsammans med sina leksaker.

Hur du får ditt barn att känna sig tryggt och avslappnat

Övergången från en spjälsäng till en säng kräver att barnet känner sig tryggt och avslappnat. Förändringen ska kännas bra för barnet, inte plågsam. Vanligtvis kan barn göra övergången på ett lugnt sätt, men det kan bli komplicerat i vissa fall. För att underlätta saken kan du ta hjälp av följande tips från experten Noelia Esteban:

Mamma lugnar sitt barn
  • Prata med ditt barn. Även om det verkar som om ditt barn inte förstår är det bra för honom eller henne att vänja sig vid att höra dig prata från tidig ålder.
  • När du ska förklara något för spädbarn, se till att göra det på deras nivå. Med andra ord, sätt dig på huk och titta dem i ögonen.
  • Trösta dina barn när de gråter, och lämna dem inte ifred. De måste förknippa sängen med lugn och ro.
  • Om dina små har ett raserianfall bör du först lugna dem. När de är lugna, prata långsamt med dem. Kom ihåg att ha tålamod, eftersom processen kan ta lite tid.
  • Var noga med att hålla fast vid en rutin. En saga, en kram, lite tid att prata…

Om ditt barn senare vaknar igen, vilket är normalt, så följer här några riktlinjer som du kan använda för att rationalisera processen och lugna ditt barn:

  • Se till barnet utan att tända ljuset. Sätt dig ner eller lägg dig med ditt barn så att han eller hon kan slappna av och somna om.
  • Torka ditt barns tårar för att erbjuda säkerhet.
  • Om ditt barn har haft en mardröm, lägg dig så att han eller hon kan känna dig i närheten. Låt ditt barn lugna ner sig, och väck inte honom eller henne.

Varje barn är unikt, så övergången från en spjälsäng till en säng kommer att vara olika från fall till fall. Kom ihåg att ha tålamod och ge ditt barn gott om tillgivenhet, förståelse och närhet. Med din hjälp kommer ditt barn att kunna sova i sin säng när han eller hon är redo. Om det här verkligen är kämpigt för dig så tveka inte att konsultera en specialist.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.