Saker du aldrig bör förbjuda dina barn att göra

Alla föräldrar förbjuder sina barn att göra vissa saker. Det är ett sätt att skydda och kontrollera dem. I den här artikeln tittar vi närmare på saker du aldrig bör förbjuda dina barn att göra.
Saker du aldrig bör förbjuda dina barn att göra
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Alla föräldrar vill uppfostra sina barn på bästa möjliga sätt. Men ibland, när du förbjuder dina barn att göra vissa saker, kan det faktiskt skada dem – även om detta naturligtvis är oavsiktligt och omedvetet.

Föräldrar har en tendens att förbjuda sina barn att göra vissa saker, som ett sätt att skydda, uppfostra och korrigera dem. Men dessa förbud begränsar ibland deras frihet som individer och försämrar utvecklingen av deras personlighet, deras självkännedom, självförtroende och till och med deras autonomi.

Om du vill veta vad du aldrig bör förbjuda dina barn att göra, fortsätt läsa.

Gränser och regler, ja. Överdrivna förbud, nej.

Vi är alla överens om att regler och gränser är mycket viktiga och bra för barn. Det hjälper dem att relatera till andra och deras miljö på ett hälsosamt sätt. Det är också viktigt för deras personliga säkerhet och välbefinnande.

Men vad du aldrig ska göra är att förbjuda dina barn att göra vissa, specifika saker. Några exempel är att skrika, springa, hoppa, ställa frågor, gråta och ibland till och med, bli smutsiga! Här är en lista över saker som du aldrig bör förbjuda dina barn att göra.

Saker du aldrig bör förbjuda dina barn att göra

barn som hoppar i vattenpöl

Leka som ett barn

Om du kommer ihåg stunder från din barndom är det säkert många från när du leker med lera, hoppar i en vattenpöl, utforskar platser eller är på skattjakt… Så varför inte låta ditt barn hoppa i vattenpölar, bli smutsiga och utforska? Du kan ta hand om fläckarna senare och du kan alltid lappa ett par byxor.

Det enda du måste se till är att de leker i en säker miljö. I själva verket, om du vill ha det roligt du med, varför leker du inte med dem, även om du blir lite smutsig? Visa din barnsliga sida och ha roligt tillsammans med dina barn!

Att ställa frågor

Ibland kan dina barns ständiga frågor överväldiga dig, men du måste förstå att de inte gör det för att irritera dig utan för att hitta svar på sina problem. De måste lära sig förstå världen runt omkring dem.

Så istället för att säga “Sluta ställa så många frågor” eller “Fråga inte mig det”, leta efter svaret tillsammans i en bok, i en atlas eller på något sätt som kan hjälpa er att hitta svaret på ditt barns frågor.

”Utbildning är inte svaret på frågan. Utbildning är sättet att svara på alla frågor.”

– William Allin –

Förbjud aldrig dina barn att uttrycka sig och säga sin mening

Du bör inte förbjuda ditt barn att uttrycka sig, varken i ditt hem eller utanför det. Det har hänt många föräldrar: deras barn har sagt något obekvämt framför släktingar eller bekanta. Därför förbjuder de dem att tala om vissa ämnen inför vuxna.

Men om du tar bort dina barns rätt att uttrycka sig kommer de inte uttrycka sina tankar, känslor eller idéer i framtiden.

Istället är det rätta att ge dem värderingar, som respekt och omtanke för andra, och få dem att förstå att de ibland kan såra andra människor med sina ord. Acceptera alltid deras åsikter, precis som alla andras.

aldrig bör förbjuda dina barn: barn som gråter

Att gråta är en av de saker du aldrig bör förbjuda dina barn att göra

Om du förbjuder dina barn att gråta tillåter du inte dem att uttrycka sina känslor, och precis som att de skrattar när de är glada är det helt normalt att de gråter när de känner sig ledsna. Säg inte saker som “Sluta gråta” eller “Bara småbarn gråter.” Fråga istället vad som är fel så att de kan uttrycka sina känslor och utveckla sin emotionella intelligens.

Att ha sina saker för sig själv

Varför måste du tvinga dina barn att dela med sig av allt, när som helst och var som helst? Deras saker är deras. Även om du måste lära dem värdet av att vara generös och vikten av att dela med sig, tvinga dem aldrig att göra det.

I själva verket bör du inte ta bort en leksak och ge den till ett annat barn för att de vägrar att dela med sig. Vad du istället lär dem då är att när de vill ha något kan de ta det från någon annan.

Förbjud aldrig dina barn att vara barn

Barn springer, skriker, hoppar och skrattar högt – de för helt enkelt mycket oväsen. De har raserianfall, är olydiga och hittar på hyss. Kort sagt, de har mycket energi, utforskar, upptäcker, gör misstag och blir smutsiga… Detta är naturligtvis för att de är barn, inte växter!

Därför kan du inte tvinga dem att vara tysta och sitta stilla i en timme medan du tar med dem till någon plats. Barn är naturligt energiska och i konstant rörelse.

Vi hoppas att du gillade den här artikeln om saker du aldrig bör förbjuda dina barn att göra. Barn är barn, och du kan inte förbjuda dem att vara som de är.

Kom ihåg att du också var barn en gång i tiden! I slutändan påverkar dessa förbud deras beteende, deras frihet, självförtroende, personlighet och självständighet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.