Ursprunget och betydelsen av namnet Chiara

Namnet Chiara är benämner en kvinna som besitter ”ljus och styrka”. Det kommer från latinets clarus, som betyder berömd, ljus, klar eller tydlig.
Ursprunget och betydelsen av namnet Chiara
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 03 juni, 2023

Chiara är ett av de mest populära namnen numera och har dragit till sig uppmärksamhet bland föräldrar världen över. Vill du upptäcka ursprunget och betydelsen av namnet Chiara, mer angående helgonet samt vilka kändisar som bär namnet? Vi kommer att berätta allt detta och mycket mer i följande artikel. Missa inte det!

Upptäck ursprunget och innebörden av namnet Chiara

Chiara är ett italienskt namn som anspelar på en kvinna som besitter ljus och styrka i allt hon gör och säger. Namnet kommer från det latinska ordet clarus, som betyder ljus, berömd eller lysande, och som även gav upphov till det svenska ordet klar, med närliggande betydelse. Det är därför helt logiskt att den svenska variantformen av namnet är Klara, eller Clara.

Även om det stavas med ett ”ch” så leder italienska stavningsregler till att det uttalas som Kiara.

Historia om namnet Chiara

Klara av Assisi (1194-1253) är ursprunget till namnet Chiara. Hon var en italiensk nunna som blev helgonförklarad av den katolska kyrkan. Hon fick sitt namn för att hon var en trogen anhängare av den helige Franciskus av Assisi. Dessutom erkändes hon som ”det ödmjuka lilla fröet från den välsignade fadern Franciskus”, enligt skrifterna som samlats i den franciskanska kalendern. Dessutom grundade hon tillsammans med honom den andra franciskanerorden.

Hon är också välkänd för sina många mirakel och för att vara en kvinna vars tro flyttade berg, även efter hennes död. Av denna anledning är hon en inspiration för uthållighet och välgörenhet.

En ung blond flicka på stranden som håller den italienska flaggan.
Chiara är en italiensk variant av namnet Klara. Dess ursprung hittas i latinet och dess betydelse är ”ljus”.

Helgondag för namnet Chiara

I Sverige har Klara namnsdag den 12 augusti, men Chiaras helgondag som hedrar Klara av Assisis dödsdag infaller dagen innan, alltså den 11 augusti. Så om du känner någon med detta namn, missa då inte tillfället att gratulera henne som hon förtjänar. Dessutom, om din lilla flicka föds på detta datum så är det en bra idé att döpa henne efter detta helgon. På så sätt kan du fira denna fantastiska kvinnas historia genom din lilla flicka.

Chiara, ett emblematiskt namn för tiden

Enligt uppgifter från Spaniens statistiska institut (INE) så är medelåldern för kvinnor som heter Chiara 23,3 år. Därmed kan vi dra slutsatsen att det är ett modernt namn som alltjämt väcker uppståndelse bland föräldrar nuförtiden.

Dessutom inkluderar de områden där det har blivit mer populärt, som staden Barcelona och den autonoma regionen Gran Canaria. Namnet kan också höras i områdena Baleares, Castellón, Tarragona, Madrid, Alicante, Soria och Málaga med viss frekvens.

Varianter av detta värdefulla namn

Detta namn har rest över hela världen. Det mest tillförlitliga beviset på detta faktum är att det finns olika varianter och versioner av Chiara eller Klara beroende på de olika platserna där det används. Några exempel är följande:

  • Klara, på svenska
  • Clair eller Clarette, på franska
  • Chiara eller Claretta, på italienska
  • Claire, Clare eller Clarice, på engelska
  • Klára, på ungerska
Chiara Siracusa, en välkänd maltesisk sångerska
Chiara Siracusa är en välkänd maltesisk sångerska. Hon är en av kändisarna som stolt bär detta namn.

Kändisar som bär namnet Chiara

Chiara har inte bara fängslat många föräldrar runt om i världen. Det är också ett namn som har representerats av kändisar från olika konstnärliga, vetenskapliga och kulturella områden:

  • Chiara Siracusa: Hon är erkänd som”Maltas röst”, hon är en av de mest spektakulära sångerskorna med maltesiskt ursprung.
  • Chiara Hovland: modell.
  • Chiara Mastroianni: skådespelerska.
  • Chiara Ferragni: modedesigner, entreprenör och influencer.
  • Chiara Zanni: TV-skådespelerska.

Chiara, ett val för en unik kvinna

Har du en speciell koppling till Italien? Kanske har du släktingar där som inspirerar dig att välja detta namn till den blivande drottningen av huset. Din dotter kommer att bära på ett spektakulärt alternativ för resten av sitt liv.

Men om du fortfarande inte har bestämt dig, oroa dig inte. På Att vara mamma har vi förberett många fler alternativ enligt de teman som du gillar. Till exempel bokstäver i alfabetet, musik, mat, bland annat. Allt handlar om att fortsätta sökandet efter det perfekta namnet!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.