15 italienska flicknamn och deras betydelser

15 italienska flicknamn och deras betydelser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 29 januari, 2019

Ska du bli mamma de närmaste månaderna? Letar du efter ett vackert namn till din dotter? Då tycker vi att du ska ta dig en titt på dessa 15 italienska flicknamn. Vi har listat dem här tillsammans med deras betydelser så att du kan bli inspirerad.

Enligt tradition är det mycket viktigt för människor från alla kulturer att hitta rätt namn till den nya familjemedlemmen. Vissa kanske anser att det är udda när föräldrar väljer ett ovanligt namn till sitt barn.

Ändå vill vissa föräldrar slå sig fria från traditionerna och våga vidga sina vyer i deras sökande efter namn för sina söner eller döttrar.

I denna artikel vill vi slå ett slag för 15 italienska flicknamn och även ge dig deras betydelser.

Italienska flicknamn

1. Carlotta

Detta namn betyder “kraftfull” och dess tyska motsvarighet är Carlota. Detta är ett lämpligt namn för tjejer med en stark personlighet. Kvinnor som heter Carlotta tenderar att vara starka och det hjälper dem att lyckas i livet.

2. Giulia

Detta är ett vackert namn som också kan skrivas som det mer bekanta Julia. Det betyder “lockigt hår”. Detta är ett utmärkt namn för en dotter som har vackert lockigt hår.

3. Antoinette

Detta är ett av de vackraste italienska flicknamnen. Det har använts av många stora personligheter. Ett exempel är Drottning Marie Antoinette. Antoinette betyder “liten blomma” eller “full av nåd”.

4. Francesca

Francesca härstammar från latinets Franciscus som betyder “fransk man”. Paradoxalt sett betyder Francesca “fransk kvinna”. Eftersom det är ett latinskt namn, används det allmänt i Frankrike, Italien och Katalonien.

Systrar

5. Chiara

Detta vackra italienska flicknamn är också känt som det mer bekanta Clara. Namnet Chiara betyder “klar” eller “ljus”.

6. Anunzziata

Den bokstavliga betydelsen av detta namn är “budskap”. Namnet avser främst Jungfru Maria. Eftersom Italien är ett traditionellt katolskt land, används detta namn allmänt av religiösa italienare för att namnge sina döttrar.

7. Dalila

Detta kända namn är ursprungligen hebreiskt. I Bibeln var Delilah namnet på Samsons hustru som förrådde honom och överlämnade honom till filistéerna. I direkt översättning betyder namnet “den med nyckeln”.

8. Flavia eller Flaviana

Detta namn betyder “den med ljust hår”. Du bör överväga detta namn om din dotter är född med blont hår.

9. Constanza

Det här namnet betyder “den som hör hemma” eller “beständighet”. Kvinnor som heter Constanza kännetecknas av att ha ledarskap och ett starkt inflytande över andra.

10. Luigina

Det här namnet betyder “kraftfull i strid”. Det kan stavas som Luisa, eller Louise, men dess italienska version ger namnet en mer romantisk touch.

11. Isabella

Detta namn är av hebreiskt ursprung och har många variationer på olika språk. Det kan till exempel stavas som Isabel eller Isabela. Det betyder “den som älskar Gud”.

12. Corina

Det här namnet betyder “jungfru” eller “ungmö”. Flickor som heter Corina tenderar att utveckla en stark personlighet och karaktär. De kan vara väldigt ärliga och entusiastiska.

Funderar på italienska flicknamn

13. Alessandra

Kort sagt betyder detta namn “vinnare”. Det är en fin variation av spanska Alejandra. Det är ett av de vanligaste namnen i Italien. De har vanligtvis en fin personlighet som är bra på personliga relationer.

14. Fabiola

Detta namn betyder “odlare av bönor”. En berömd personlighet som hade detta namn var Saint Fabiola. Efter sin andra mans död sålde hon alla sina tillhörigheter och gav sina pengar till de fattiga, och ägnade resten av sitt liv åt att ta hand om de sjuka.

15. Gabriella

Gabriella kan också stavas som Gabriela. Vissa människor tycker emellertid att den italienska variationen ger en känsla av glamour. Det betyder “Guds kvinna”.

Astrologer tror att Gabriella har en instinkt att fatta bra beslut. De kännetecknas av att ha en mycket lycklig, glad och kär karaktär.

Efter att ha gått igenom denna varierande lista över italienska flicknamn, kan du ägna din tid åt att välja det som är mest passande för din dotter.

Kom ihåg att ett namn har makt att påverka din dotters personlighet. Ta tid på dig och välj det namn som kommer att passa ditt barn bäst i framtiden.

Att välja ett namn är inte något som du bör ta lätt på.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Krawczyk, M. J., Dydejczyk, A., & Kułakowski, K. (2014). The Simmel effect and babies’ names. Physica A: Statistical Mechanics and Its Applications. https://doi.org/10.1016/j.physa.2013.10.018
  • Barucca, P., Rocchi, J., Marinari, E., Parisi, G., & Ricci-Tersenghi, F. (2015). Cross-correlations of American baby names. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1507143112
  • Xi, N., Zhang, Z. K., Zhang, Y. C., Ge, Z., She, L., & Zhang, K. (2014). Cultural evolution: The case of babies’ first names. Physica A: Statistical Mechanics and Its Applications. https://doi.org/10.1016/j.physa.2014.03.042

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.