Ursprung och betydelse av namnet Anna

Gillar du namnet för att det är kort men fullt av historia och tradition? Missa i så fall inte alla detaljer bakom namnet Anna.
Ursprung och betydelse av namnet Anna
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 09 februari, 2023

Farmor Anna, gammelmoster Anni, kanske din egen mamma … Finns det någon familjeinspiration för detta val eller lät du dig helt enkelt ryckas med av dess skönhet? Utan tvekan upptar namnet Anna fortfarande en av toppositionerna då det är dags för föräldrarna att välja.

Om du vill veta varför och vad som gör Anna så speciellt jämfört med de andra alternativen, då inbjuder vi dig att notera hennes ursprung, hennes helgondag och många fler detaljer. Allt lär fascinera dig. Låt oss börja!

Annas ursprung och helgonnamnet

En staty av Sankta Anna i Tjeckien.

Namnet Anna är av bibliskt ursprung och enligt Gamla testamentet var detta namnet på Samuels mor. Men inte bara det, utan det förekommer också i det apokryfiska Jakobsevangeliet och det sägs att Jungfru Marias mor också bar detta namn.

Av denna anledning anses Anna vara skyddshelgon för blivande mödrar och ett antal olika städer och länder, såväl som för arbetande kvinnor och gruvarbetare. Detta härleds till att Jesus symboliseras av guld och Maria, av silver.

Enligt uppgifterna från helgonkalendern firas helgonet, med den spanska varianten Ana,  eller den engelska varianten Anne, alltid den 26 juli. År 2022 finns det dock inte mindre än 12 olika datum för att fira vördnadsvärda kvinnor med samma namn:

 • 4 januari (S:ta Anne Elizabeth Seton).
 • 3 februari (S:ta Anna, martyr).
 • 27 februari (S:ta Anne Line, martyr).
 • 7 juni (S:ta Anne Garcia, jungfru).
 • 13 juni (S:ta Anna, bekännare).
 • 21 juli (S:ta Anne Wang, martyr).
 • 26 juli (S:ta Anna, moder till Maria Allra Heligaste).
 • 1 september (S:ta Anna, bekännare).
 • 5 oktober (S:ta Anne Schäffer, jungfru).
 • 6 oktober (Saliga Anne Mogas).
 • 22 oktober (S:ta Anne, martyr).
 • 8 december (S:ta Anna, mor till Samuel).

Historiska kändisar som hette Anna

Några modiga kvinnor som var fulla av personlighet bar detta namn med stolthet. Av denna anledning har de lämnat sina avtryck på dagens samhälle.

 • Anna, av Ashers stam: Detta är en biblisk karaktär som nämns i Lukasevangeliet, vid tiden för presentationen av Jesus i templet.
 • Ana av Mendoza: Hon var en spansk adelsdam från 1500-talet som tillhörde huset Mendoza. Hon är också känd som “La tuerta” (den enögda kvinnan) av uppenbara anledningar.
 • Anna María av Österrike: Hon var kejsarinna av det Heliga romerska riket av tysk nation och hustru till kejsaren Ferdinand den III (1606-1646). Precis som Ana av Mendoza representerar hon också en stark och modig kvinna.
 • Anne Frank: Hon är känd för att vara den unga tyska-judiska flickan som gav liv åt en av de mest kända och hjärtskärande dagböckerna från andra världskriget. Utan tvekan ett namn att komma ihåg för alltid.

Kända personer som har fått namnet Anna

 • Prinsessan Anna: När din lilla flicka växer upp kommer hon att älska att veta att hon har samma namn som en av huvudkaraktärerna i filmen Frost. Vad passar bättre än att känna sig som en prinsessa genom att dela med sig av sitt namn?
 • Ana Simón: En populär spansk skådespelerska, programledare och journalist med ett fantastiskt sinne för humor.
 • Ana María Matute: En av de mest emblematiska romanförfattarinnorna genom tiderna. Dessutom glorifierad med Cervantes-priset, Nadal-priset och Planeta-priset.

Betydelsen av namnet Anna

Du kanske inte vet det, men som du kanske redan har föreställt dig kommer Anna från hebreiska och anspelar på den lilla flickan som alltid kommer att vara ”gottgörande, medkännande” och dessutom alltid ”full av nåd”.

Faktum är att populariteten och andligheten som detta namn utstrålar är så stor att sefardiska föräldrar inte tvekar att döpa sina flickor till Jana, vilket är dess motsvarighet på det semitiska språket.

Anna, ett kort och charmigt namn med många alternativ att välja mellan

Dessutom bör du veta att du kan hitta många varianter av detta namn, detta eftersom många länder har uppskattat dess skönhet: Anabel, Anabella, Anni, Anita, Annie, Anais, Aina, Ana, Ani, Anne, Ania, Anate, Annelies, Annah, bland andra.

Så vilken av dem gillar du mest? Låt oss veta i kommentarerna!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.