15 vackra romerska namn för flickor

Eviga, framstående och alltid starka. Upptäck dessa romerska namn för flickor. Vi är nästan säkra på att du kommer att älska dem!
15 vackra romerska namn för flickor
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du är en nybliven mamma som älskar den klassiska eran och historia är du kanske intresserad av att välja ett av alla romerska namn för flickor. Den här artikeln hjälper dig att begränsa din sökning och att kunna fokusera på de du gillar mest. Utan tvekan är dessa intressant val som kan leda dig till att välja ett namn som har mycket karaktär och styrka, liksom ett mycket gammalt och omtalat ursprung.

För att stödja dig i denna uppgift har vi skapat en lista med flera namn som går tillbaka till tiden till de legendariska romarna. Förhoppningsvis hittar du i den här listan ett namn som verkligen fångar din uppmärksamhet och känns rätt för din bebis!

Romerska namn för tjejer

En gravid kvinna sitter i sängen och läser en bok med namn.
 • Adriana: Ett romerskt namn som hänvisar till en person som kommer från en plats vid Adriatiska havet.
 • Augustina: Betyder “storslagen” eller “majestätisk” kvinna. Namnet kommer från det förtjänade kejsarnamnet Augustus.
 • Cecilia: Den feminina versionen av Cecilius. I den romerska republiken fick kvinnor från gens Cecilia, en uråldrig och ärofull patriciersläkt, detta namn.
 • Claudia: Detta namn kommer från gens Claudia, en högrelevant släkt i den romerska republiken vars ursprung kommer från Sabine (förromersk släkt från italienska halvön).
 • Fausta: Ett kvinnligt namn med romerskt ursprung som betyder “lycklig, välmående, tursam”.
 • Fabiana: Dess mening är “krigarinna” och i Rom var det namnet på kvinnorna i familjen Fabius.
 • Flavia: Ett Nomen till kvinnorna i gens Flavia, en romersk grundarsläkt och ursprung till den flaviska dynastin. Denna familj gav tre kejsare till Rom: Vespasianus, Titus och Domitianus.
 • Gala: Ett romerskt namn som hänvisade till kvinnor från Gallien; ett omfattande område idag delat mellan Frankrike, Tyskland, Schweiz och Italien, där keltiska folkslag bodde.
 • Julia: Ett namn som tillhör gens Iulia i Rom, som ansåg sig vara direkta ättlingar till Julius, son till Aeneas; Roms fader (i en av skapelselegenderna).
 • Marcia: Detta var namnet på kvinnorna i plebeiska gens Marcia. Betydelsen kommer från Mavors, en gudom hos förromerska italienska kulturer; senare förknippades det med Mars: krigsguden.
 • Nemesis: Den ursprungligen grekiska gudinnan som vördades av gladiatorer och vars bild visas på mynt under den romerska kejsaren Claudius tid. Det finns en hyllningssång till Nemesis, skriven av poeten Mesomedes: “Nemesis, livets balanserande kraft, gudinnan med mörkt ansikte, rättvisans dotter”. Nemesis var hämndens och vedergällningens gudinna, men den moderna betydelsen på engelska gör namnet, om än intressant, så knappast eftertraktansvärt.
 • Octavia: Detta namn hänvisade tidigare till en dotters plats i födsloordningen (Prima, Secunda, Tertia, Quarta, Quinta, etc.), men senare hänvisar det till kvinnorna från gens Octavia.
 • Patricia: Betyder “av ädel härkomst”. Dess ursprung ligger i den sociala klassen patricierna, som var den grundande gruppen i Rom, den första romerska aristokratin: gens Valerius, Claudius, Fabius, Cornelius och Emilius.
 • Valeria: Detta namn betyder “frisk kvinna”. Det användes för att hänvisa till kvinnorna i gens Valerius.

Historien om romerska namn för flickor

Romerska män i de övre samhällsskikten hade något som kallades tria nomina (tre namn): Tilltalsnamn; praenomen, släktnamnet, gens; nomen och egenskapsnamnet; cognomen. Kvinnor hade normalt ett eget namn och därutöver namn som var baserat på deras fäder. Formerna utvecklades dock allteftersom tiden gick.

Under den romerska republikens tid fick kvinnor sin fars släktnamn, eller nomen. Således gick kvinnorna i gens Cornelius alla under namnet Cornelia; om det fanns flera av dem lade de till förrättningarna Prima, Secunda, Tertia, Minor, Maior, etc.

En gravid kvinna med händerna på bar mage.

Under imperiets dagar började kvinnor också ärva sin fars egenskapsnamn, eller cognomen. Till exempel ärvde hustrun till den första romerska kejsaren, Livia Drusilla, namnet från Marcus Livius Drusus, hennes far. Hennes nomen och cognomen i kvinnlig version.

Senare började kvinnor behålla och vidarebefordra sina namn till sina barn. Särskilt om hon hade förfäder av aristokratisk härkomst som var viktigare och mer framstående än hennes makes. I många fall fick de även tria nomina, som fram till den tiden bara användes av män i överklassen.

Varför välja bland romerska namn för flickor?

De gamla romarnas storhet finns fortfarande kvar i deras kvinnliga namn. Kejsarinnorna i det stora imperiet bar många av dem, och de används fortfarande idag.

Deras historia går hundratals år tillbaka, och detta har i sig förvandlat dem till klassiker. Därför kommer de alltid att dyka upp igen i våra sökningar, även idag. Faktum är att vi kan säga att de är lika eviga som Rom själv.

Romerska namn för flickor är ett särskilt val som spårar tillbaka till den västerländska kulturens historia och ursprung. Men du kan naturligtvis också välja andra namn vars betydelser har att göra med geografi, litteratur, filmer, etc.

Det viktigaste är att det namn du väljer till din lilla tjej resonerar med dig som en melodi, en söt låt som förmedlar ömhet och massor av kärlek!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • http://etimologias.dechile.net/
 • Salazar, S. (2016). El gran libro de los nombres para tu bebé Guía ilustrada de nombres para niño y niña. Barcelona: Planeta.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.