17 flicknamn som börjar med bokstaven F

Är du intresserad av att välja ett namn för en flicka som börjar med en specifik bokstav? Här är en lista över våra favoritnamn som börjar med bokstaven F.
17 flicknamn som börjar med bokstaven F
Marcela Alejandra Caffulli

Granskad och godkänd av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du redan bestämt dig för att du vill att din framtida dotters namn ska börja med bokstaven F? Då har du kommit rätt. Det kan tyckas att en enkel bokstav inte kan ha så stor betydelse, men sanningen är att flicknamn som börjar på F är fulla av betydelser och spännande historier.

Historien om bokstaven F

Bokstaven F.

Bokstaven F är den sjätte bokstaven i alfabetet och den fjärde konsonanten i det latinska alfabetet. Dess utveckling förtjänar egentligen en egen artikel bara för att kunna beskriva varför bokstaven är så viktigt och hur den har präglat vår språkhistoria genom tiderna.

Dess förlopp och betydelse i språkets historia beror på en rad faktorer:

 • Först och främst bör du veta att grafen i denna bokstav kommer från den feniciska bokstaven waw.
 • Från denna bokstav kom det grekiska digamma, som senare försvann.
 • Senare antog etruskerna samma digammabokstav, men denna gång muterade dess fonemiska värde från [v] till [f].
 • Med detta slutvärde kom bokstaven in det latinska alfabetet som i sin tur troligen inspirerade runskriften, men som definitivt och i sin helhet antogs i Sverige genom katolicismens intåg.

En lista med de bästa flicknamnen som börjar med bokstaven F

 1. Fatima: detta arabiska alternativ kommer från fatama, som betyder “att avvänja”. Dess betydelse har tolkats som en definition av den “jungfruliga kvinnan”. I detta sammanhang fick den yngsta dottern till grundaren av islam, Muhammed, detta namn under 600-talet e.Kr.
 2. Francella: detta kommer från forngermanska och syftar på “kvinnan som sticker ut för sin spektakulära styrka”.
 3. Felisa: det här är den feminina varianten av Felix och anspelar på den som är “glad, salig”.
 4. Felicity: liknande det tidigare alternativet, dess ursprung är latin och det är ett av de mest emblematiska namnen för föräldrar, eftersom det representerar deras huvudsakliga önskan för deras barn.
 5. Fernanda: kommer från germanska och syftar ursprungligen på “krigaren som kämpar för fred”.
 6. Fiona: detta alternativ av skotskt ursprung kommer från fionn, anspelande på den som är “vit, obefläckad”.
 7. Flora: detta är ett feminint egennamn med latinskt ursprung. I denna mening anspelar det på blommornas skönhet.
 8. Florencia: detta symboliserar den romerska gudinnan av blommor, trädgårdar och våren.
 9. Felicia: för en som är “glad, lyckligt lottad”.
 10. Fiorella: som du kanske redan har misstänkt är detta namn av italienskt ursprung och betyder “liten blomma”.
 11. Fabiana: detta är den feminina formen av Fabian och syftar då på “hon som är vördad”.
 12. Fergie: den feminina formen och diminutiv av Ferguson, som kommer från det antikt gaeliska Fearghus. Detta är i sin tur en sammansättning av två ord som ger upphov till betydelsen: “person med livskraft”.
 13. Frida: enligt dess etymologi betyder det “vacker”. Trots att namnet är vanligt i Sverige så är kanske den mest kända personligheten med namnet den mexikanska målaren Frida Khalo.
 14. Flor: ett perfekt alternativ för att förkorta Flora eller Florencia. Detta är ett gott val om du letar efter ett namn som anspelar på naturen.
 15. Fabiola: är ett latinskt namn som kommer från fabius, som direkt anspelar på en som “samlar böner”.
 16. Franciny: det här namnet kommer förmodligen från franskans Francine, och det härrör i sin tur från Françoise som tillsammans med Frances, Francesca och så vidare har den ursprungliga betydelsen “en fri människa”.
 17. Fanny: det här är ett namn av grekiskt ursprung för den som är “krönt med lagerblad”. Det vill säga, hon kommer alltid att vinna.
En gravid kvinna som sitter framför en anteckningsbok, penna och en liten gren av löv.

En bokstav med mycket historia erbjuder namn med mycket tradition

Vi vet hur viktigt det är att fatta ett sådant här beslut i ett av livets mest speciella skeden. Därför hoppas vi att den här listan över de bästa tjejnamnen som börjar med bokstaven F har hjälpt och inspirerat dig att välja det alternativet som känns perfekt just för dig.

Om du inte har bestämt dig för något av dessa alternativ ännu, oroa dig inte. När du minst anar det kommer det rätta namnet att dyka upp, och då kommer du att känna en känsla av lättnad och enorm lycka som du vill dela med alla dina nära och kära. Nyckeln är att veta hur man väntar tålmodigt utan att ge upp sökandet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • El Mito de Flora. (2016, 8 de abril). Recuperado 10 de enero de 2022, sitio web de Revista de Historia: https://revistadehistoria.es/el-mito-de-flora/
 • Real Academia Española y Asociación de Academias de la Lengua Española. Ortografía de la lengua española. [Edición en línea (www.rae.es). Acceso: 2022-01-10].
 • Woronoff, K. (2002). Frida Kahlo: Pintora mexicana . Farmington Hills, MI: Blackbirch Press.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.