14 grekiska namn för flickor och deras betydelser

14 grekiska namn för flickor och deras betydelser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2019

Många grekiska namn har varit populära i århundraden på grund av deras vackra ljud, etymologi och mening.

Den grekiska civilisationen har haft ett oerhört betydande inflytande på mänskligheten. Med sin filosofi och stora kunskap förändrade den radikalt livet för människor runt om i världen, även i andra imperier, som det romerska riket.

Från detta härledde de ett komplext språk och namn för att, inte bara identifiera individer, utan för att odödliggöra dem. Det är därför som du än idag fortfarande kan hitta populära grekiska namn för både flickor och pojkar över hela världen.

Betydelsen av att veta hur man väljer namn

Självklart måste din dotters namn vara mycket väl genomtänkt. Ditt beslut kommer att färgsätta resten av hennes liv och kommer att bli en del av hur hon identifierar sig.

Det finns många grekiska namn för flickor att välja mellan. Så ta tid på dig och lär dig om deras betydelser så att du med tiden kan förklara för din dotter vad hennes namn betyder.

Det kommer att vara viktigt för dig att bekanta dig lite med den grekiska kulturen, eftersom du måste förstå namnets ursprung och mening. Att välja grekiska namn för flickor är inte bara en fråga om identitet utan också känsla.

Namnet och dess betydelse

När du väljer ett av följande grekiska namn för flickor, ta hänsyn till deras innebörd som går tillbaka till denna civilisationens historia och mytologi. Därför vill du säkert lägga vikt vid vad det uttrycker och låta din dotter känna sig kopplad till innebörden på något sätt.

Flicka med stor godisklubba

Några grekiska namn för flickor har vunnit stor popularitet på grund av hur de låter. Andra, å andra sidan, har blivit populära på grund av deras etymologi eller mening.

14 grekiska namn för flickor

Här är några exempel:

 • Adara. Detta namn uttrycker skönhet och beskriver kvinnan som äger denna skönhet som vacker och mycket känslig.
 • Aileen. Detta namn betyder “grön äng”. Det är nära relaterat till naturens mystiska element, som representerade gudomliga element för grekerna.
 • Briseida. Detta namn hänvisar till det mytiska trojanska kriget. Briseida var en vacker ung tjänare till gudarna.
 • Chloe. Betyder “fruktbar jungfru”, och det var ett av de mest hedrande namnen i det antika Grekland.
 • Electra. Det betyder “ljus” och den kvinna som har det här namnet lyser med sitt eget ljus.
 • Gemina. Detta namn betyder “dubbel” och hänvisar till stjärntecknet Tvillingarna i horoskopet, något som var väldigt rotat i den grekiska civilisationen, och är än idag.
 • Harmony. Detta namn är självförklarande och var ett utmärkt namn för flickor som älskar musik.
 • Iliana. Det betyder “ljus” och refererar till en glad och ljus individ.
 • Karen. Det hänvisar till en kvinna som inspirerar renhet, godhet och öppenhet i sina handlingar.
 • Madelia. Detta namn hänvisar till ett högt torn. Eventuellt är det relaterat till alla aspekter av försvar, som till exempel en stads murar.
 • Natasha. Det åsyftar till återfödelse, både av en ny dag och ett nytt väsen.
 • Selena. Detta namn avser månen. Det är relaterat till mystikerna och nattens mysterium.
 • Xanthia. Dess betydelse hänvisar till en kvinna med gyllene hår och beskriver hennes exotiska skönhet.
 • Yalena. Detta namn avser en kvinna med makt och förmåga att charma män.
  Flicka med grekiska namn skriver

Grekiska namn och personlighet

Många av dessa grekiska namn för flickor har en viss likhet i uttalet med vanliga namn på andra språk. Och det beror på att det grekiska språket har haft stort inflytande på många språk runt om i världen.

Grekerna hade dussintals gudar och skapade en gudomlig aura mellan naturens element och deras fantasi. Gudarna ansågs ha mänskliga känslor och egenskaper.

Din dotters personlighet kan påverkas av vad hennes namn betyder, vilket är ett viktigt incitament att välja namn med grekiskt ursprung.

Det är också en bra idé att ta hänsyn till eventuella smeknamn och diminutiver, så att ljudet av namnet bibehåller sin skönhet och attraktivitet. Dessutom måste du visualisera din dotters framtid och vara säker på att din dotter kommer att känna sig bekväm med sitt namn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.