4 tips för att laga mat som familj
Att laga mat som familj kan vara en mycket berikande upplevelse för alla. Det är viktigt att involvera barn i dessa uppgifter så att de får den kunskap som de kan omsätta i praktiken senare. Dessutom är matlagning en del av den undervisning som kan genomföras redan från tidig ålder.
Men matlagning som en familj kanske inte är så lätt alla gånger. Av denna anledning är det viktigt att du föreslår dessa aktiviteter när det finns tillräckligt med tid, eftersom stress kan orsaka alla möjliga problem.
Härefter kommer vi att ge dig en rad tips så att du kan njuta av detta unika ögonblick till fullo.
Att laga mat som familj, en oförglömlig upplevelse
Har dina barn uttryckt en vilja om att laga mat efter att ha sett något tv-program? Om så är fallet, missa inte chansen och ta initiativ till att introducera dem i den kulinariska världen. Följ dessa rekommendationer för att få ut det mesta av upplevelsen.
1. Förbered enkla rätter
När målet är att laga mat som en familj, se till att alla kan delta i tillagningen av maten. Med tanke på detta är det viktigt att du väljer enkla recept, utan alltför komplexa tekniker, och som passar alla deltagande.
Ett bra sätt att börja är att delegera uppgifterna så att varje person tar hand om en del av processen och ser till att göra det på rätt sätt. På så sätt uppnår du ett bra slutresultat och alla blir nöjda.
Du kanske är intresserad av: Fruktkakor för barn
2. Använd alltid färsk mat
Det är mycket viktigt att utbilda barn om hur man hanterar och konsumerar färska livsmedel. Detta eftersom de har en mycket högre kvalitet än ultrabearbetade livsmedel. De senare innehåller dessutom stora mängder socker och tillsatser, som har visat sig vara direkt hälsoskadliga.
En annan rekommendation är att kulinariska kryddor ingår i receptet, kanske rentav gurkmeja eller curry. Enligt en studie publicerad i tidskriften Molecules innehåller dessa element många antioxidanter i form av fytonäringsämnen som bidrar till att förebygga diverse sjukdomar.
3. Glöm inte att införliva grönsaker i receptet
Ett av huvudproblemen med barnmat är en otillräcklig konsumtion av grönsaker. Av denna anledning bör du införliva dem i recept när ni lagar mat som familj. På så sätt vänjer barn sig vid deras texturer, blir bekanta med dem och undviker därmed en senare avsky gentemot dem.
Tänk på att det bästa alternativet att starta deras konsumtion av grönsaker vanligtvis är att kamouflera dem inom de olika rätterna. Om deras smak eller texturer är förklädda är det lättare att introducera dessa livsmedel i kosten. Grönsakspuréer, till exempel, tenderar att vara väl accepterade under de tidiga stadierna av livet, när det lätt skapas en motvilja mot vissa livsmedel.
4. Gör en hälsosam efterrätt
Barnens favoriträtter är vanligtvis efterrätten, men söta och feta desserter är inte lämpliga för daglig konsumtion. Du kan dock såklart erbjuda dem vid specifika tillfällen, till exempel när du firar ett speciellt tillfälle.
När det gäller att förbereda desserter är entusiasmen för barn att delta oftast som högst. Så du kan dra nytta av detta initiativ för att väcka deras intresse för matlagning. Dessutom kan du visa dem olika sätt att förbereda smakrika och lite hälsosammare rätter.
De otaliga fördelarna med att laga mat som familj
Att behålla vanan att laga mat som en familj kommer att vara mycket positivt för dina barns hälsa. Dessutom får du dem att aktivt delta i det dagliga hushållsarbetet samt skapa större medvetenhet och solidaritet med resten av familjemedlemmarna.
Naturligtvis bör du ta vissa försiktighetsåtgärder när du utför matlagningen, eftersom köket är en osäker plats för barn. Låt dem inte hantera hett vatten eller använda farliga element, till exempel vassa blad eller rengöringsprodukter.
Tänk på att om du vänjer dem vid matlagning från unga år blir det mycket lättare att vänja dem vid att äta en bra kost när de är äldre. Dessutom kommer de att vara mindre benägna att avvisa mat och på samma sätt kommer de att få en mer varierad kost.
På sikt kommer detta att leda till bättre hälsa och en lägre förekomst av komplexa och kroniska sjukdomar.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Kotha, R. R., & Luthria, D. L. (2019). Curcumin: Biological, Pharmaceutical, Nutraceutical, and Analytical Aspects. Molecules (Basel, Switzerland), 24(16), 2930. https://doi.org/10.3390/molecules24162930
- Jensen, T., Abdelmalek, M. F., Sullivan, S., Nadeau, K. J., Green, M., Roncal, C., Nakagawa, T., Kuwabara, M., Sato, Y., Kang, D. H., Tolan, D. R., Sanchez-Lozada, L. G., Rosen, H. R., Lanaspa, M. A., Diehl, A. M., & Johnson, R. J. (2018). Fructose and sugar: A major mediator of non-alcoholic fatty liver disease. Journal of hepatology, 68(5), 1063–1075. https://doi.org/10.1016/j.jhep.2018.01.019