Recept för personer med diabetes, ett alternativ för hela familjen

Recept för personer med diabetes, ett alternativ för hela familjen

Senaste uppdateringen: 06 juli, 2019

Diabetiker har det inte alltid lätt i vardagen. Diabetes är en sjukdom som gör att kroppen har höga nivåer av glukos i blodet, och det gör att de ständigt måste tänka på vad de stoppar i sig.

Diabetiker måste undvika vissa livsmedel helt och hållet. De måste också begränsa sitt intag av livsmedel som kan vara skadliga för deras hälsa.

Allt detta kan lätt ge upphov till ångest och stress. Lyckligtvis finns det massor av recept som är speciellt framtagna för personer med diabetes som alla kan äta utan att riskera sin hälsa.

Förbudet mot att äta godis

För att inte riskera sin hälsa är det viktigt att diabetiker kraftigt begränsar sitt intag av socker och godis. I vissa fall återgår ibland vuxna med diabetes till barndomens vanor med att äta godis, efterrätter, skräpmat och dricka läsk i hemlighet. Utöver det finns det ofta motstridiga uppgifter om de livsmedel som bör ingå i en hälsosam kost.

Många nya intressanta alternativ har dykt upp under de senaste åren. De återinför spänningen och lusten i kosten hos människor med diabetes.

Diabetes är en sjukdom som antingen kan vara ärftlig eller förvärvad på grund av dåliga matvanor och en stillasittande livsstil. Om du har några specifika frågor om din kost är det bäst att konsultera en dietist som specialiserar sig på området.

För att utarbeta en kostplan måste diabetiker oftast konsultera sin läkare eller dietist. Dessa specialister kommer att ta hänsyn till följande: blodsockernivåer, vikt och medicinen som personen använder. De kommer också att ta hänsyn till personens aktivitetsnivå och alla andra sjukdomar som han eller hon kan ha, såsom högt blodtryck.

Genom att ta hänsyn till alla dessa faktorer kan specialisterna utforma en plan som förbättrar diabetespatientens livskvalitet.

pojke tittar på hamburgare och godis


Allmänna rekommendationer för diabetiker

Personer med diabetes bör äta mindre mängder mat än andra. Det gäller särskilt för barn med sjukdomen. Det är också viktigt att ta hänsyn till de rekommenderade portionsstorlekarna och antalet portioner vid varje måltid. Fysisk aktivitet får inte saknas i vardagen.

Vid tillagning bör du använda mindre olja och matfett. Det är viktigt att begränsa konsumtionen av livsmedel som innehåller höga halter mättade fetter och transfetter. Därför är det viktigt att undvika feta styckdelar av kött, kakor, godis, mjölk med högre fetthalt och mejeriprodukter som inte är lättare, fettsnålare alternativ.

Öka intaget av livsmedel och maträtter som är rika på fiber och gjorda av fullkorn. Spannmål från 100% fullkorn som havre, råris, fullkornstortillas och pitabröd kan alla vara hälsosamma alternativ.

En annan sak som aldrig får saknas i en diabetikers kost är ett dagligt intag av frukt och grönsaker. De kan vara frysta, torkade eller konserverade. Juicer som är gjorda av 100% frukt rekommenderas också.

“Diabetes är en sjukdom som antingen kan vara ärftlig eller förvärvad på grund av dåliga matvanor och en stillasittande livsstil.”

Recept för personer med diabetes: ugnsbakad lax med grönsaker och sauterade oliver

Det här är ett av de mest praktiska och ekonomiska recepten för personer med diabetes. Ingredienserna som används har du ofta redan hemma i skafferiet.

Ingredienser

 • 200 gram lax
 • 100 gram gröna oliver
 • 2 vitlöksklyftor
 • 8 kronärtskockor
 • En knippe gräslök
 • 2 morötter
 • 100 gram strimlade gröna och/eller gula bönor
 • Olivolja
 • Färsk timjan
 • Salt
  stekt lax och bönor

Tillagning

 • Ta bort kronärtskockans yttre blad, hacka de ätbara delarna och sjud sedan i kokande vatten med en nypa salt. De är klara när de fortfarande har lite tuggmotstånd.
 • Skala och skär morötterna i små kuber. Koka dem i ungefär två minuter i kokande vatten.
 • Koka bönorna tills de är al dente.
 • Hacka gräslöken och vitlöken och sautera i en het stekpanna med en liten skvätt olivolja. Tillsätt kronärtskockor, bönor, gröna oliver och morotsbitar. Låt fräsa tillsammans i några minuter och tillsätt sedan salt efter smak.
 • Placera laxen i ugnen, som du tidigare värmt till 200 grader Celsius, och ugnsbaka tills den är precis genomstekt, ca 5 minuter, men den exakta tiden kommer att bero på laxbitens tjocklek.
 • Servera de sauterade grönsakerna tillsammans med laxen.
 • Inför serveringen kan du dekorera maten med lite timjan och andra färska örter.

Det här läckra receptet passar inte bara för personer med diabetes. Hela familjen kan njuta av det. Att äta hälsosamt är fördelaktigt för hela familjen och kan hjälpa till att förhindra uppkomsten av andra sjukdomar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Schernthaner Reiter MH., Stratakis CA., Luger A., Genetics of diabetes insipidus. Endocrinol Metab Clin North Am, 2017. 46 (2): 305-334.
 • Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.