5 sätt att fira påsk med barn

Våren är kommen, blommorna börjar titta fram och du kanske börjar undra hur du ska fira påsk med dina barn. Här bjuder vi på några förslag.
5 sätt att fira påsk med barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 07 december, 2020

Oavsett om du är religös eller inte är påsken för det mesta en speciell tid på året. Många bestämmer sig för att stanna hemma eller klä ut sig till påskkärringar, medan andra föredrar att ta del av lokala festligheter.

Om du föredrar ett mer traditionellt firande har du i den här artikeln några förslag på olika sätt att fira påsk med dina barn.

Välj det som du tror att du och dina barn kommer att uppskatta mest!

Ett barn kan lära en vuxen tre saker: att vara lycklig utan anledning, att alltid hålla sig upptagen med något och vetskapen om hur man med allt man har kan kräva det man önskar.

Paulo Coelho

5 sätt att fira påsk med barn

1. Åka till gudstjänst och/eller påskparad

Om du och dina barn är troende kan det vara ett bra alternativ att gå på påskgudstjänst. Många städer håller också påskparader som kan vara roliga för hela familjen.

Oavsett om du är religiös eller inte, tänk på att tolerans, respekt och kärlek alltid ska vara ledord.

2. Åka ut på landet

Om vädret är fint där du bor under påsk så har du tur! Tänk inte på det för mycket, utan ta bara med dina barn ut på landet och ut i naturen.

Det finns ingen bättre tid för dig och dina barn att utforska och komma i kontakt med naturen och era egna känslor. Även om det regnar medan ni är där kan ni bara ta fram era paraplyer och regnkläder och utforska ändå!

Dina barn kommer att ha hur kul som helst: de kommer att springa runt, rulla runt i gröngräset och andas in frisk luft. Vi är ibland så vana vid våra liv i stan att vi glömmer skönheten som naturen erbjuder.

Men var försiktig! Om platsen är lerig kommer barnen att mer eller mindre bada i lera. Och de kommer att älska det!

3. Gå på påskäggsjakt och/eller måla påskägg

Påskäggstraditionen ser inte likadan ut i alla länder. I vissa brukar man måla sina egna påskägg medan man i andra köper dem i en butik. Vissa använder riktiga ägg och andra väljer att fylla sina ägg med godsaker. Det som är viktigt är hur de får barnen att fyllas av förundran.

Vem gillar inte att hitta påskägg med choklad i gräset? Ordna en påskäggsjakt för dina barn och locka samtidigt fram ditt inre barn så att ni kan njuta av upplevelsen tillsammans. Eller om ni föredrar att måla ägg, gör det till en tävling för hela familjen och rösta fram vinnaren. Det kan bli en rolig tradition för just er familj!

fira påsk med barn

4. Samla hela släkten

Ett av de bästa sätten att fira påsk med barn är att ha en släktträff. Det har förmodligen gått alltför lång tid sedan dina barn träffade sina mor- och farföräldrar, mostrar och farbröder (särskilt om de bor en bit bort).

Om du måste jobba kan du skicka över barnen i förväg så att de får tillbringa kvalitetstid med sina släktingar innan du kommer dit – och varför inte göra det extra roligt för barnen genom att låta dem klä ut sig till påskkärringar och överraska sina släktingar när de knackar på dörren?

Vi är ofta så upptagna i vardagen att vi, lite i taget, driver längre och längre ifrån våra familjer. Det här är ett utmärkt tillfälle att planera en återförening och ha kul tillsammans. Packa dina väskor (och dina barns) och besök de du älskar mest!

5. Dra fördel av vad din stad har att erbjuda

Om du av någon anledning (arbete eller helt enkelt för att du vill) bestämmer dig att stanna i stan kan du definitivt dra nytta av det och planera in några intressanta saker att göra. Du kan ta med dig dina barn till teatern och gå och titta på en pjäs eller musikal. Eller så kan ni åka till ett museum för att beundra lite konst.

Du kan även ta ut dem på restaurang, gå på bio eller ännu bättre: fråga dem vad de vill göra!

Vi tvingar ofta våra barn att göra saker de inte vill göra och deras vardag är full av måsten. Barn är roliga och kreativa, och de kan komma på massor av roliga idéer på egen hand. Innan du fattar några beslut bör du absolut se till att du frågar dem om råd först.

Genom att planera olika sätt att fira påsk med dina barn kommer ni definitivt att komma varandra närmare. Arbete, skola och rutiner tar ofta mycket av tiden som familjer har tillsammans.

En paus då och då är nödvändiga och positiva, både fysiskt och mentalt. Dra fördel av dem och skapa minnen för livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.