Hur du får bort fläckar på vita kläder

Det finns många sätt att få bort fläckar från vita kläder, även om det ibland känns omöjligt. I den här artikeln visar vi dig hur du enkelt och snabbt kan ta bort dessa fläckar.
Hur du får bort fläckar på vita kläder

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

Vita kläder är vanligtvis ömtåliga, speciellt när du spiller på dem. Det är därför det är så viktigt att veta hur man tar bort fläckar på vita kläder utan att förstöra dem.

Med dessa knep visar vi dig hur du räddar alla vita kläder i din garderob. Då kan du återuppliva de som du gömt bort på grund av deras fläckar.

Många människor har svårt att tvätta sina kläder, särskilt vita och ömtåliga. När barnen målar eller äter lunch, spiller de ofta på sina kläder.

Hur du får bort fläckar från vita kläder

Innan du går vidare till följande tips är det viktigt att veta att det inte spelar någon roll hur länge fläcken har varit på kläderna. Med dessa knep kan du få bort fläckar väldigt snabbt.

1. Bakpulver och citron

Gula fläckar är de mest irriterande. De är vanliga i vita skjortor, men med lite bakpulver och citron kan du få ut dem.

Gnid en citronhalva över hela området där fläcken är och tillsätt bakpulver. Låt det sedan lufttorka utomhus. När det är torrt, tvätta skjortan normalt och den kommer att komma ut fläckfritt!

Med tiden börjar vita kläder bli gula och de ser inte längre bra ut

2. Blekmedel

Med tiden börjar vita kläder bli gula och de ser inte längre bra ut. Men med lite blekmedel och vatten kan du återställa dem till den ursprungliga färgen.

Blanda helt enkelt 1 dl blekmedel i 2,5 liter vatten. Blötlägg sedan kläderna och lämna dem i 20 minuter. Sedan är de redo! Glöm inte att lägga till något mjukgöringsmedel för att få dem att lukta gott.

3. Väteperoxid

Ett mer naturligt sätt att ta bort den gula nyansen från kläderna är att använda väteperoxid. Först blanda kallt vatten med väteperoxid. Låt det sedan ligga i 20 minuter innan de tvättas.

Om dina kläder inte går tillbaka till sin ursprungliga färg, upprepa processen tills du får det resultat du vill ha.

4. Fläckborttagningsmedel

Om du har en oljefläck, är en bra lösning att använda en hemmagjord fläckborttagare. Till exempel kan du använda ättika och salt.

Ett annat alternativ är bakpulver, vilket hjälper till att penetrera fläcken djupt. Tillsätt sedan tvättmedel, gnugga i några minuter tills det skummar och lägg sedan in i tvättmaskinen.

Eftersom det är sant att det är svårt att få bort fläckar från smuts eller olja, kanske du behöver specialprodukter. Under alla omständigheter, kom ihåg att du bör tvätta kläderna normalt efter att du har applicerat en fläckborttagare.

5. Diskmedel

För detta tips behöver du diskmedel och väteperoxid. Blanda två delar väteperoxid med en del flytande tvättmedel. Sedan kan du applicera den på fläcken.

6. Vit krita

Denna teknik är inte så vanlig, men den är mycket effektiv på grund av egenskaperna hos vit krita. Det första du bör göra är att försiktigt gnida kritan över fläcken. Vänta sedan ca 10 minuter för att kritans egenskaper ska absorbera fläcken.

Slutligen tvätta det i kallt vatten, men lägg det aldrig i torktumlaren eftersom fläcken kan överföras till dina andra kläder.

7. Vitt vin

Det är vanligt att rött vin befläckar kläder. I det här fallet är den bästa lösningen att använda lite vitt vin för att motverka det och ta bort fläckar helt.

Det är vanligt att rött vin befläckar kläder

Använd en servett eller handduk, klappa försiktigt fläcken så att den inte expanderar, på så sätt förhindrar du den att sprida sig till resten av dina kläder. Därefter blir det lättare för dig att få bort fläcken.

Med dessa praktiska tips om hur du tar bort fläckar på vita kläder, kan du äntligen bära kläder som du glömt du har i garderoben. Du kan enkelt rengöra dem när du är redo att bära dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bockmühl DP. Laundry hygiene-how to get more than clean. J Appl Microbiol. 2017 May;122(5):1124-1133.
  • Kerr KL, Rosero SJ, Doty RL. Odors and the perception of hygiene. Percept Mot Skills. 2005 Feb;100(1):135-41.
  • Leri AC, Anthony LN. Formation of organochlorine by-products in bleached laundry. Chemosphere. 2013 Feb;90(6):2041-9.
  • Tavčer PF, Brenčič K, Fink R, Tomšič B. Influence of Hydrogen Peroxide on Disinfection and Soil Removal during Low-Temperature Household Laundry. Molecules. 2021 Dec 29;27(1):195.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.