Ankomsten av ett nytt syskon och dess utmaningar
Alla slags frågor uppstår. Hur ska vi berätta för vårt barn att han eller hon ska få en lillebror eller en lillasyster? Kommer han att bli avundsjuk på den nya bebisen? Hur kan vi hjälpa henne att acceptera denna situation? Idag vill vi dela med oss av en rad förslag på hur du förbereder dina barn på ankomsten av ett nytt syskon, beroende på deras åldrar.
Hur du förbereder dina barn på ankomsten av ett nytt syskon
I åldrarna 1 till 2
Du kan inte kräva mycket förståelse från din lilla i den här åldern. Vid denna ålder kommer barn inte att förstå vad det innebär att få ett nytt syskon.
Låt ditt barn höra dig prata om den nya bebisen. Det kanske inte förstår varför du är så uppspelt, men din attityd kommer att vara smittsam. Detta hjälper till att få ditt barn att se fram emot den nya bebisen med.
Tänk på att du förmodligen inte alltid kan tillgodose behoven hos två eller flera barn samtidigt hela tiden. Om du känner dig överväldigad, leta efter support och ett extra par armar bland vänner och familj.
När den nya bebisen kommer, glöm inte bort de äldre syskonen. För att minska känslor av svartsjuka kan du ge äldre syskon en liten gåva från deras lillebror eller lillasyster.
Glöm inte att krama dem, lyssna på dem och tillbringa tid med dem för att påminna dem om din oändliga kärlek.
I åldrarna 2 till 4
I denna ålder brukar barn vara mycket nära sina föräldrar och har svårt att dela med sig med andra familjemedlemmar.
Din lilla kan vara väldigt känslig för den kommande förändringen och tolka ankomsten av ett nytt syskon som ett hot. Vänta lite med att prata med barnet om att syskonet är på väg.
Tala med din lilla när du börjar köpa nya babyartiklar som möbler, kläder etc. Om ditt barn börjar fråga om din växande mage, är det också en bra tid att dela med dig av nyheten.
Leta efter bra bilderböcker som kan hjälpa ditt barn att förstå vad det är som händer. Det är viktigt att du tar dig tid att prata med ditt barn om det nya syskonet innan någon annan gör det.
Det är viktigt att alltid vara ärlig med ditt barn om de kommande förändringarna. Förklara att det nya syskonet kommer att vara gulligt och fint, men att det även kommer att gråta och kräva mycket uppmärksamhet.
Se till att ditt barn vet att det kommer ta ett tag innan han eller hon kan leka med det nya syskonet.
Se till att du tar dig tid för dina äldre barn närhelst du kan. När ni har den här tiden tillsammans kan ni läsa, leka, lyssna på musik eller bara prata.
Ankomsten av ett nytt syskon är inte ett bra tillfälle för andra förändringar
Var försiktig när du planerar andra stora förändringar i din 2- till 4-åriges liv. Om du planerar att introducera pottan så försök att göra det i god tid före syskonets ankomst. Samma sak gäller om du vill att ditt barn ska byta från en spjälsäng till en riktig säng eller flytta till ett nytt sovrum.
Om detta inte är möjligt, bör du vänta med att införa dessa förändringar tills saker har lugnat ner sig efter att syskonet har anlänt. Annars kan ditt barn bli överväldigat av för många förändringar.
Det är normalt för barn i denna ålder att uppleva mindre regressioner i sin utveckling efter ankomsten av ett nytt syskon. Till exempel kan din lilla börja kissa i sängen igen trots att han eller hon har varit helt torr tidigare.
Ditt barn kan också börja be om att dricka ur en nappflaska igen. Dessa och andra beteenden är normala och du bör reagera med kärlek och tålamod. Det är ditt barns sätt att söka kärlek och uppmärksamhet under detta omvälvande stadium.
Ägna tid speciellt åt ditt barn närhelst du kan. När ni har roligt under den här tiden tillsammans kan ni läsa, leka, lyssna på musik eller bara prata. Involvera din lilla i att förbereda och planera för barnets ankomst och ta med honom eller henne när ni går ut och handlar.
Äldre syskon måste veta att de fortfarande är väldigt viktiga för dig och att de inte kommer att förlora dig när den nya bebisen kommer.
Barn som är 5 år och äldre
Barn i den här åldern känner sig inte lika hotade av ankomsten av ett nytt syskon som yngre barn. Men de kan fortfarande känna sig avundsjuka på all uppmärksamhet som den nyfödda får.
Om så är fallet, förklara vad som händer med ett språk som ditt barn kan förstå. Prata om vad det innebär att ha en ny bebis i huset och de förändringar som detta innebär. Prata om både de positiva aspekterna och de som inte är så positiva.
Om möjligt så kan du låta ditt barn komma till sjukhuset för att besöka dig och träffa det nya syskonet efter att barnet är fött. Detta kommer att hjälpa ditt äldre barn att känna sig som en del av den växande familjen.
Introducera barnet för det nya syskonet och prata med honom eller henne om vikten av att vara en storebror eller storasyster. Få honom eller henne att känna sig stor och älskad.
Glöm inte dina äldre barns behov och aktiviteter. Påminn dem om hur mycket du älskar dem.
Se verkligen till att ta dig tid bara för dem varje dag. Använd den tiden till att ta tillfället i akt att påminna dem om hur speciella de är för dig.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Salas, C., Martín, M., Bárcenas, I., Canorea, C., Actis, C. C., & Troncoso, E. S. (2017). Evaluación de las preocupaciones de padres primerizos en el períodoperinatal. Estudio piloto. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (1), 97-97. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/6114034.pdf
- Fernández, A. J. Á., & Agut, M. M. (2014). Criar de forma saludable: grupo de padres primerizos. Avances en salud mental relacional, 13(3), 5. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6344187
- Coso, E. V., & Miret, P. (2017). Características de las madres primerizas y de los padres primerizos en la España del siglo XXI. Reis: Revista española de investigaciones sociológicas, (160), 115-138. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6129308
- Cogorno, M. B. (2017). Padres primerizos. In IX Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XXIV Jornadas de Investigación XIII Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires. https://www.aacademica.org/000-067/133