8 tips för att hälsa på en nyfödd på sjukhuset

Efter 9 månaders väntan är det normalt att vänner och familj vill träffa din bebis. Men vad behöver du veta innan du besöker en nyfödd på sjukhuset?
8 tips för att hälsa på en nyfödd på sjukhuset

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2019

När du besöker en nyfödd på sjukhuset är det bra att ta hänsyn till några riktlinjer. På detta sätt kommer du inte att störa föräldrarnas process för att knyta an eller barnets hälsa.

Utan tvekan kommer ett barns födelse att ge glädje åt familj och vänner. Överdrivna besök kan dock leda till att de nya föräldrarna känner sig överväldigade och stressade.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några användbara tips när det gäller att besöka en nyfödd på sjukhuset.

8 viktiga tips för att besöka en nyfödd på sjukhuset

När en släkting eller en vän har fött barn är det normalt att du vill träffa barnet. Men vi vet alla att föräldrar behöver tid att anpassa sig till den nya situationen.

Därför måste du vara finkänslig när du gör ditt besök. Undvik exempelvis felplacerade kommentarer och oönskade råd.

1. Kontakta föräldrarna före besöket av en nyfödd på sjukhuset

Överraska dem inte. Låt dem veta om ditt besök i förväg för att undvika att du kommer vid ett dåligt tillfälle. Du bör även kontrollera på förhand att du får komma till sjukhuset till att börja med.

Vissa föräldrar väljer att inte ta emot besökare förrän de har kommit hem. I detta fall måste du respektera föräldrarnas beslut och vänta på ett lämpligare ögonblick.

mamma håller nyfödd

2. Lämplig tidpunkt för besöket

Undvik att dyka upp på sjukhuset under de första 24 timmarna efter förlossningen, om du inte är en av de närmsta i familjen. Under den första dagen måste modern få vila. Dessutom tar det tid och avskildhet för den nyfödda att vänja sig vid att amma.

Ett lagom besök bör inte vara längre än 20 till 30 minuter. Detta är all tid som krävs för att hinna träffa barnet, gratulera de nyblivna föräldrarna och få reda på hur alla mår.

Det är också bäst att inte besöka en nyfödd på sjukhuset på natten och sent på kvällen, eftersom det är då de flesta föräldrar försöker få lite välbehövlig sömn. Det är bäst att de inte avbryts av besökare under den här tiden.

3. Var försiktig med starka dofter

En ofta förbisedd detalj är dofter och lukter. Observera att både modern och den nyfödda är mycket känsliga för lukt de första dagarna efter födseln. Därför måste du vara försiktig och försök att inte använda parfym eller krämer med starka dofter när du går till sjukhuset.

4. Var noga med hygienen och renligheten

Det är viktigt att vara noga med hygien när du är nära barnet. Tvätta därför dina händer innan du går in i barnets rum och försök att undvika att ha samma kläder som du bar på jobbet den dagen.

Kom också ihåg att du inte ska röka i närheten av rummet eller precis innan ditt besök för att undvika lukten av tobak. Slutligen, om du har en förkylning eller någon annan smittsam sjukdom så skjut upp ditt besök tills du är frisk.

5. Försök att inte vara för många personer i rummet

Det får inte vara mer än 6 till 8 personer i rummet på en gång. Det är faktiskt bättre att vänta och gå in i grupper om 2 till 3 personer i taget. På detta sätt undviks extrema ljudnivåer som överväldigar både mamman och barnet.

6. Insistera inte på att hålla barnet om modern inte vill det

Det viktigaste för den lilla är att vara med sin mamma, och inte att gå från famn till famn hela tiden. Om barnet är lugnt hos sina föräldrar, sover eller äter, så insistera inte på att få hålla honom eller henne.

Att skilja mamman och barnet åt, även under några minuter, stör anknytningsprocessen och effektiv amning.

nyfödd baby

7. Glöm inte äldre syskon

Om den nya medlemmen i familjen har äldre syskon som är närvarande, så var noga med att inkludera dem. Ägna uppmärksamhet åt dem med. Om föräldrarna behöver hjälp med deras omvårdnad, kan du också erbjuda dem att stanna hos dig tills alla återvänder hem.

8. Var försiktig med gåvor när du besöker en nyfödd på sjukhuset

Ett annat tips innan du besöker en nyfödd på sjukhuset är att fråga en släkting om den bästa gåvan för både föräldrarna och barnet. Ibland är något som kläder, leksaker eller en nappflaska det bästa alternativet.

Tänk på att mamman säkert vill återfå sin figur och det sista hon vill är att äta choklad eller godis.

Först och främst vill du att de nya föräldrarna ska vara glada att dela denna underbara upplevelse med dig, men samtidigt kan de känna sig trötta och vill ha lite tid ensamma. Låt dem ta det lugnt!

[featured-post url=”https://attvaramamma.se/foraldraskap/lar-dig-att-vara-mamma/bra-manual-for-forstagangsforaldrar/”


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Doménech, E., & Rodríguez-alarcón, N. G. J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. Asociación Española de Pediatría, 20–28.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.