Din andra graviditet: Hur skiljer den sig från din första?

Din andra graviditet: Hur skiljer den sig från din första?

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2018

Din andra graviditet kommer kännas mycket mer avslappnad och mindre stressande än den första. Under den första känns det alltid mer osäkert.

Den första graviditeten är ofta en ny och skrämmande upplevelse, men den är också intressant. Det är ett stort ansvar att bli mamma, och du kanske har många frågor rörande graviditeten och födseln.

Under din andra graviditet kommer du dock att känna att du är bättre förberedd. Du kommer känna till mer om vad som kommer hända, vilket i sin tur gör att du känner dig lugnare. Du vet att graviditeten involverar en viss risk samt att det kommer göra ont, men du vet också att det är värt besväret.

Du har redan upplevt hur det är att föda barn, och du vet att du kommer kunna klara av det igen under din andra graviditet.

Med det sagt finns det vissa saker man bör tänka på. Det finns vissa aspekter som skiljer sig jämfört med den första.

Skillnader mellan den första och andra graviditeten

Under den andra graviditeten kommer din mage att växa tidigare

När du genomgår den första graviditeten kommer magen att börja växa runt den femte eller sjätte månaden.

Den andra gången kommer det vara lite annorlunda eftersom musklerna i din mage kommer kännas mer avslappnade. Detta innebär att de anpassar sig snabbare till de förändringar som uppstår, och ibland kan man då börja se att magen växer redan från den tredje månaden.

Din livmoder är inte större

Du kanske har hört rykten om att livmodern kommer vara större, men detta stämmer inte. Den växer lika mycket under den andra graviditeten som under den första.

Gravid kvinna i skymningen.

Du kanske inte har samma symptom som under den första graviditeten

Du kommer inte nödvändigtvis lida av samma symptom som under den första graviditeten. Vanliga bieffekter som illamående och ryggsmärtor kommer antagligen att visa sig igen, men under den andra graviditeten kommer du antagligen slippa mer allvarliga symptom som exempelvis hyperemesis gravidarum.

Du kommer känna att barnet rör sig tidigare

Under den andra graviditeten kan du börja känna att barnet rör sig efter den 14:e veckan. Under den första graviditeten händer detta vid den 20:e eller 21:a veckan.

Du upplever födseln annorlunda under din andra graviditet

Även om du fick genomgå kejsarsnitt under den första födseln är det möjligt att du inte behöver det under den andra. Ditt ärr från den första gången kommer inte orsaka några problem.

Även om vattnet inte gick snabbt under den första födseln så kan det vara annorlunda under den andra.

Det kommer inte alltid att vara nödvändigt med ett snitt i mellangården

Nuförtiden utför läkarna bara ett snitt i mellangården då det är absolut nödvändigt. Om detta var nödvändigt under den första födseln är det dock möjligt att det blir nödvändigt även denna gång.

Det är en bra idé att gå på profylaxkurs igen

Även om du redan har gått på profylaxkurs inför din första födsel kan det vara bra att göra det igen. Du kommer kunna träffa andra blivande mödrar samt träna avslappningstekniker än en gång.

Du kanske öppnas snabbare än under den första gången

Det kanske tog 24 timmar den första gången, men under den andra gången kommer denna tid att halveras.

“Det är ett viktigt beslut att skaffa barn. Det innebär att man bestämmer sig för att ens hjärta alltid kommer finnas utanför kroppen.”
-Elizabeth Stone-

Hur förbereder du dig inför din andra graviditet?

När du tar beslutet att föra in en ny medlem i familjen behöver du förbereda dig både fysiskt och mentalt. Det kommer ske många förändringar som inte bara kommer påverka dig, utan även din partner och eventuella äldre syskon. Se till att du tänker igenom situationen så att du tar rätt beslut vid rätt tid.

Börja ta hand om din hälsa innan du blir gravid

Vi gör ofta misstaget att börja ta hand om vår hälsa efter att vi fått reda på att barnet är på väg. Det är dock viktigt att man tar hand om sin hälsa redan innan eftersom kroppen behöver tid för att anpassa sig.

Sluta röka och dricka, börja ta folsyra och tänk på vad du äter.

Par som håller små skor.

Gå till läkaren

Det är viktigt att gå till läkaren inför den andra graviditeten för att se till att kroppen är redo att gå igenom denna process en gång till. Du får då råd och svar rörande de frågor du har om hur det är att bli gravid för andra gången.

Tiden mellan den första och andra graviditeten

Det är viktigt att man väntar ett tag efter den första födseln innan man blir gravid igen. 2-5 år är lämpligt, men det bör inte vara något problem så länge som man iallafall väntar minst 6 månader.

Varje familj är annorlunda, så välj det som känns rätt för er.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Timur, Hakan & Topçu, Hasan Onur & Kokanali, Mahmut & Topcu, Seda & Erkılınç, Selçuk & Uygur, Dilek & Yakut, İbrahim. (2015). Factors That Affect Perinatal Outcomes of the Second Pregnancy of Adolescents. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. 29. 10.1016/j.jpag.2015.05.002.
  • Soma-Pillay, Priya et al. “Physiological changes in pregnancy.” Cardiovascular journal of Africa vol. 27,2 (2016): 89-94. doi:10.5830/CVJA-2016-021

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.