10 tips för att förhindra att barn blir åksjuka
Att förhindra att barn blir åksjuka är en av de prioriterade uppgifterna när barnfamiljer planerar sin semester. Detta illamående uppstår med olika intensitet beroende på barn och färdmedel. Det är vanligt att barn blir åksjuka när de reser med transportfordon som bilar, båtar, tåg och flygplan.
Detta tillstånd kan sitta i under hela barndomen och pågå till cirka 12 års ålder. Vanligen försvinner sedan gradvis med åldern. Även om det är mer sannolikt att det inträffar på längre resor, kan det också utlösas på korta resor, till exempel när du kör dina barn till skolan. Läs vidare så ska vi ge dig 10 tips för att förhindra att dina barn blir åksjuka.
Kan man förhindra att barn blir åksjuka?
Åksjuka är ett tillstånd som uppträder när hjärnan får motsägelsefull information från innerörat och från andra delar av kroppen, såsom ögonen, ledernas nerver och musklerna.
Detta beror på att känslan av rörelse som tas emot av ögonen inte kopplas med accelerationen som uppfattas av innerörat (ansvarig för balansen), och inte heller med den position som kroppen intar. Detta är ett tillstånd som är vanligt under barndomen på grund av hjärnans omognad i denna ålder och den ännu inte har lärt sig att kontrollera balansen. Dessutom kan även ärftlighetsfaktorer vara en av orsakerna till att det förekommer, även om inte alla barn drabbas av det.
Det kan även finnas andra orsaker som utlöser episoder av åksjuka. Vissa studier kopplar svår åksjuka till migränproblem, återkommande öroninflammation och vestibulär nedsatthet hos barn.
Symtom på åksjuka
Åksjuka är mest märkbar hos småbarn så unga som 3 år, men kan även sitta i hos vissa barn upp till 12 års ålder. Det åtföljs av symtom som är ganska besvärande, såsom följande:
- Blekhet
- Kallsvettningar
- Gapande
- Yrsel
- Salivation
- Illamående och kräkningar
Du kanske också vill läsa: 8 aktiviteter för att underhålla barn under långa resor
10 tips för att förhindra att åksjuka hos dina barn
Lyckligtvis går det att förebygga och undvika åksjuka. Om dina barn tenderar att drabbas av det under bilturer, på bussen eller på tåg, ta hänsyn till rekommendationerna nedan för att förhindra detta besvärande tillstånd.
1. Var försiktig med måltiderna innan du sätter barnet i bilen
Se till att ditt barn inte äter några stora och tunga måltider innan ni sätter er i bilen. Å andra sidan är det inte heller bra att resa på fastande mage. Båda fallen innebär risk för åksjuka. Det mest lämpliga att göra är att ge barnet ett lätt mellanmål. Mycket kryddig, fet, sur och starkt doftande mat kan också bidra till åksjuka och illamående i bilen.
Du kan ge ditt barn ett kex, lite rostat bröd eller en skål med flingor innan ni börjar er resa. Ingefärs- eller citrongodis är ett bra alternativ när illamående dyker upp eller för att förhindra det. Om resan är lång kan du vid varje stopp ge barnet frukt, grönsaker, bröd eller havregrynsgröt.
2. Justera barnets placering och position i barnstolen
Barnets placering i fordonet är nyckeln om du vill minska åksjukan. Tänk på att även om det främre passagerarsätet är där risken för åksjuka är minst, kan barn inte sitta i framsätet förrän de är cirka 140 cm långa, det vill säga generellt kring 12 års ålder.
Innan detta är det alltså bäst att barnet sitter i mitten i baksätet, eftersom barnet i detta läge tittar framåt istället för åt sidorna. Detta begränsar visualiseringen av snabba rörelser.
Du kanske också vill läsa: Kräkningar hos spädbarn: när ska man oroa sig?
3. Ha god ventilation inne i bilen
Värme förvärrar åksjuka i bilen. Därför är det en bra idé att hålla fönstren öppna så att luften kan cirkulera. Speciellt när symtomen på åksjuka börjar. Om du slår på luftkonditioneringen så att den når baksätet i bilen är den rekommenderade temperaturen mellan 21 och 23 °C.
Om du reser på sommaren, välj mjuka och bekväma kläder av tyg som andas. Kom ihåg att sätta kläder på dem som är lätta att ta av, ifall du måste göra ett snabbt byte under resan.
4. Håll barnet distraherat under resan
Sjung barnsånger och uppmuntra ditt barn att sjunga med. Du kan också berätta roliga historier, hitta på gåtor och ta med barnets favoritleksaker. Allt detta som hjälp för att underhålla barnet under resan och undvika åksjuka.
5. Kör försiktigt för att förhindra att dina barn blir åksjuka
Körsättet påverkar åksjuka avsevärt. Du bör köra mjukt och undvika abrupt acceleration och plötsliga inbromsningar. Om vägen har många kurvor bör du köra långsammare och försiktigare.
6. Gör några stopp
Om ni ska göra en lång resa är det bäst att göra täta stopp, varannan eller var tredje timme. På så vis kan ni kliva ur och ta lite frisk luft och sträcka på benen emellanåt. Dessutom kan du ta vara på stunden för att ta fram lite fika och dryck.
7. Undvik skärmar för att förhindra åksjuka hos dina barn
Användning av surfplattor eller mobiltelefoner under bilfärd ökar risken för åksjuka. Så se till att undvika aktiviteter där barnet fäster blicken på ett närliggande föremål, som att läsa eller spela tv-spel.
Orsaken till varför detta kan skapa illamående är att hjärnan tror att barnet står stilla, och koordinerar därför inte med de stimuli som tas emot av örat, vilket kommer att upptäcka rörelse genom ljud. Helst bör du försöka få barnet att fokusera blicken på avlägsna föremål i landskapet, som moln eller berg.
8. Planera den lämpligaste tiden för långa resor
Vid varmt väder är det bäst att resa på morgonen eller på natten, när omgivningen är svalare. Denna tid gynnar också barnets sömn. Medan barnet sover finns det mindre risk för åksjuka.
9. Återfuktning bidrar till att förhindra att barn blir åksjuka
Dricksvatten förhindrar åksjuka, så se till att ditt barn dricker tillräckligt med vatten under bilturen. Helst ska det vara kallt, speciellt om det är varmt i luften eller om barnet börjar känna illamående. Tänk på att ge barnet vatten och att undvika läsk och koffeinhaltiga drycker.
10. Använd mediciner endast om barnläkaren rekommenderar det
Vissa mediciner som difenhydramin eller dimenhydrinat kan hjälpa till att förebygga bilsjuka. Däremot kan de också orsaka biverkningar och göra att barn blir på dåligt humör eller känna sig dåsiga. Om åksjukan är ett väldigt vanligt förekommande problem bör du konsultera din barnläkare för att få råd. Om denna anser att det är relevant, kan läkaren skriva ut lämplig dos av dessa mediciner.
Ett annat sätt att förhindra åksjuka hos äldre barn är med Scopolamin, eller Scopoderm. Det är ett läkemedel som finns i form av ett plåster som man fäster bakom örat.
Som en direkt åtgärd, om ditt barn får åksjuka under bilfärden, är det en bra idé att stanna bilen, säga till barnet att blunda och lägga det på rygg på en ventilerad plats. Du kan placera kalla kompresser på hens panna för att lindra symtomen.
Ta med ombyte i händelse av en nödsituation
Glöm inte att ta med reservkläder som är lätta att byta om med till ditt barn. Det är också viktigt att ha några plastpåsar och rengöringsservetter till hands om ditt barn kräks. På så sätt kommer du att snabbt kunna hantera situationen och fortsätta er resa utan större olägenheter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Academia americana de pediatría (2016). Mi hijo se marea con frecuencia. ¿Qué puedo hacer?. Recuperado de: https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/My-son-gets-carsick-frequently.aspx
- Asociación española de pediatría (2020). Dimenhidrinato. Recuperado de: https://www.aeped.es/comite-medicamentos/pediamecum/dimenhidrinato
- Lipson, S. Et al. (2020). Severe motion sickness in infants and children. European Paediatric Neurology Society 2020 Sep;28:176-179. recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32682672/
- Manual MSD (2021). Cinetosis. Recuperado de: https://www.msdmanuals.com/es-ve/professional/lesiones-y-envenenamientos/cinetosis/cinetosis
- Sociedad valenciana de pediatría (2019). Consejos para evitar los mareos de los niños en el coche. Recuperado de: https://socvalped.com/patologias/2019/consejos-para-evitar-los-mareos-de-los-ninos-en-el-coche/
- Revista mayo (2022). ¿Cuál es la causa del mareo producido por el movimiento del automóvil y cómo puedo prevenirlo?. Recuperado de: https://www.mayoclinic.org/es-es/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/car-sickness-in-children/faq-20057876