Kan barn dricka kombucha?

Kan barn dricka kombucha? Detta är en viktig sak att tänka på, eftersom det kan innehålla viss mängd alkohol, men även socker. Hur nyttigt är det för barn?
Kan barn dricka kombucha?

Senaste uppdateringen: 09 juni, 2024

Kombucha är en dryck som blivit populär på grund av sin unika smak och potentiella fördelar. Den är gjord av fermenterat grönt te eller svart te, som båda är kända för sina hälsoegenskaper. Dessutom är det en dryck som är ett hälsosamt alternativ till läsk. Men är det säkert för barn att dricka kombucha? Svaret på den frågan ligger i beredningen och innehållet.

I den här artikeln ska vi undersöka om barn kan dricka kombucha. Vi tittar på hur tillagningen går till, vilka fördelar drycken ger, vilka näringsämnen den bidrar med och om det finns några kontraindikationer. Och naturligtvis ska vi ta en titt på ingredienserna. Fortsätt läsa så vet du snart om du kan dela med dig av din kombucha med ditt barn!

Vad är kombucha?

För att ta reda på om det är en bra idé att ge kombucha till barn eller inte, låt lära oss vad kombucha är och hur det tillagas. En artikel i Journal of Food Science från 2022 förklarade ingredienserna och hur man förbereder drycken.

Kombucha är en fermenterad dryck med en fruktig och syrlig smak. Efter 10 dagars jäsning kan den börja få smaken av vinäger.

Man gör den på svart, grönt, rött eller gult te (Camellia sinensis) som man låter jäsa genom att tillsätta socker och mikroorganismer (bakterier och jästsvampar). Processen tar 7 till 14 dagar.

Fermenteringstillsatsen kallas scoby eller “tesvamp”, vilket är en välgörande blandning av mjölksyrabakterier och jästsvampar som producerar ättiksyra, mjölksyra och alkohol. När den har jäst pastöriseras den och förvaras i kyl.

Kombucha kan också tillagas med örter, fruktjuicer, soja, mjölk och andra ingredienser. Attraktionskraften hos denna dryck är dess smak, brus och potentiella fördelaktiga egenskaper. Men är den för alla åldrar? Den kan innehålla viss mängd alkohol, så är detta hälsosamt för barn? Låt oss analysera denna fråga nedan.Kan barn dricka kombucha?

För att svara på detta måste vi analysera för- och nackdelarna som denna dryck kan ha för barn.

Ger den några näringsämnen?

Näringsämnena som finns i kombucha kommer från råvaran och syntesen som de fermenterande mikroorganismerna själva utför. Tidskriften Antioxidants förklarar att kombucha innehåller vissa mineraler som järn, fluor, mangan och kalium. Vitaminer C och B-komplexa vitaminer finns också, men inte i värst höga koncentrationer.

Med andra ord anses kombucha inte vara en viktig källa till näringsämnen för barn. Frukt och grönsaker kan ge dem detta i större mängd och variation.

Hur mycket alkohol finns i drycken?

Under jäsningsprocessen av kombucha omvandlar scobyjästen det tillsatta sockret till alkohol, vilket ökar för varje jäsningsdag som går. När drycken är pastöriserad inaktiveras jästen och alkoholproduktionen upphör.

Hur mycket kan produceras? Värdena varierar beroende på region och de substrat och ingredienser som ingår i drycken. Detta är en orsak till varför kombucha är standardiserat i olika delar av världen.

Vad normerna säger om alkoholen i kombucha

En studie publicerad i Journal of AOAC International klargör att det finns gränser för alkoholhalten i kombucha. I USA måste alkoholvärdena vara mellan 0,5 och 1,1 volymprocent för att klassificeras som “alkoholfria”.

I Brasilien klassar reglerna denna dryck som “alkoholfri” kombucha när den innehåller upp till 0,5 procent, och “alkoholhaltig”  när den innehåller 0,6 till 0,8 procent. Enligt kanadensiska regler får halten inte överstiga 1 procent för att bli klassad som alkoholfri.

Som du kan se är de övre alkoholvärdena inte alarmerande, men se upp! Kom ihåg att vi syftar på pastöriserad kombucha.

När det tillagas hemma eller av oreglerade hantverksföretag, finns det en risk för högre alkoholproduktion. Enligt en artikel publicerad i Journal of Food Protection kan vissa av dessa kombuchadrycker innehålla mer än 3,6 procent alkohol.

Hur är det med tillsatt socker?

Vi vet att hälsoorganisationer varnar för överdriven konsumtion av sötade drycker på grund av risken för hål i tänderna, övervikt, fetma och andra hälsorubbningar. Så är kombucha en sockerrik dryck?

Sockret som tillsätts i drycken, som varierar från 1 till 20 %, omvandlas till syror och alkohol av scobyjästen. Därför är det vanligen endast lite kvar av denna ingrediens i slutet av processen. En “utan tillsatt socker”-kombucha innehåller högst 3,5 procent socker.

Men för att uppnå en balans i teets sura smak sötas vissa med juice, socker eller även konstgjorda sötningsmedel efter jäsning. Detta kan man läsa om i en studie från 2020 publicerad i tidskriften Beverages.

Enligt studien kan mängden tillsatt socker variera från 0,2 till 6 gram per 100 milliliter te, och kalorierna kan varierar mellan 3,6 och 29 %. Som jämförelse är sockerhalten i vanlig läsk cirka 11 % och kalorihalten 39 %.

Så om du ofta dricker kombucha kan du få i dig relativt stora mängder socker och kalorier.Ger det några fördelar?

Enligt en artikel publicerad i Nutrients 2020 är kombucha en källa till antioxidanter, på grund av närvaron av aktiva föreningar som polyfenoler, katekiner och flavonoider som har erkända hälsofördelar.

Samtidigt visar en studie publicerad i tidskriften Annals of Epidemiology , som genomförde tester på försöksdjur, att den har antibakteriella och antidiabetiska egenskaper, kan sänka kolesterolet i blodet, stärka immunförsvaret och avgifta levern.

Kombucha kan också ha en probiotisk effekt och därmed stödja tarmhälsan. Det kan berikas med bland annat probiotikabakterierna Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus. Det bör dock noteras att denna typ av berikade dryck inte pastöriseras på grund av att detta i så fall skulle förstöra de levande och nyttogörande mikroorganismerna.

Det bör klargöras att de flesta av fördelarna med kombucha har registrerats i laboratorieförsök med djur eller empiriskt. Det saknas kliniska prövningar på människor, inklusive effekterna av drycken på barn.

Kontraindikationer och negativa effekter

En allmän konsumtion av kombucha tenderar inte att ge negativa effekter. Däremot kan dryckens kemiska sammansättning, lagringsförhållandena, den mikrobiologiska faktorn vara bland de faktorer som kan bidra till vissa kontraindikationer.

I detta sammanhang indikerar en artikel publicerad i Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safe att vissa personer kan uppleva yrsel, illamående, kräkningar, allergier, huvudvärk eller nacksmärtor efter att ha druckit kombucha som inte jäst ordentligt eller om det har förekommit kontaminering under beredningen.

Det finns nämligen en risk för att det bildas giftiga föreningar, såsom ättiksyra och etanol. Dessutom bör gravida kvinnor, spädbarn och barn under fyra år undvika dricka kombucha eftersom alkoholvärden även under 3 % ger negativa effekter.

De som lider av vissa redan existerande sjukdomar som diabetes, astma och allergier bör rådgöra med sin läkare innan konsumtion.

Så, kan barn dricka kombucha?

Som du kanske har märkt så finns det ett brett utbud av kombuchadrycker på marknaden, med eller utan tillsatt socker, med eller utan probiotika, pastöriserade eller inte, med olika frukt- eller örtsmaker som ingefära, mynta, citron, blåbär, jordgubbar och mango. Detta gör att vi har ett stort urval av produkter att välja mellan.

Så, baserat på de möjliga fördelarna, bioaktiva ämnen och näringsämnen som kombucha har jämfört med andra drycker, kan barn dricka kombucha, men med föregående professionell konsultation och vissa villkor:

  1. Välj pastöriserad kombucha. Undvik hemgjorda eller oreglerade hantverksmässiga alternativ. Detta garanterar att jäsningsprocessen är avbruten efter buteljering och följaktligen produktionen av alkohol.
  2. Läs innehållsetiketten noggrant. Leta efter information om socker-, kalori- och alkoholinnehåll. Se till att det inte innehåller några ingredienser som kan orsaka allergier hos barnet.
  3. Välj kombuchadrycker med lite eller inget socker och med lågt alkoholinnehåll.
  4. När det gäller kombucha med probiotiska egenskaper, kom ihåg att de inte är pastöriserade. Så rådgör därför med din läkare om deras lämplighet. Det finns andra alkoholfria probiotiska produkter som man kan lägga till i kosten.
  5. Tänk på att den genomsnittliga konsumtionen för en vuxen är cirka 300 ml. Du kan ge barn ett litet glas på 1,5 dl två till tre gånger i veckan.

Kom också ihåg att naturlig mat som färsk frukt och grönsaker är det bästa alternativet för att göra drycker med vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra bioaktiva föreningar till fördel för barnets hälsa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.