3 hälsosamma dryckesrecept för barn

Det är bra att inkludera ett antal hälsosamma dryckesrecept i barnens kost, för att förbättra näringsintaget och variationen.
3 hälsosamma dryckesrecept för barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 24 juni, 2023

Att förbereda hälsosamma dryckesrecept för barn kan vara viktigt för att öka variationen i kosten och bibehålla en god vätskebalans. Detta är särskilt viktigt på sommaren när det sker en större vätskeförlust genom svettning, vilket måste kompenseras för.

Innan vi börjar vill vi påpeka att det bästa verktyget för att upprätthålla vätskebalansen naturligtvis är vanligt vatten. Trots det kan den kompletteras med andra preparat som de som beskrivs nedan.

1. Gazpacho

Tre glas gazpachojuice.
Gazpacho är en kall soppa som är typisk för Andalusien i Spanien, som tillagas med tomat, vitlök, paprika och lök.

Ingredienser

 • 2 mogna tomater
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1/2 paprika
 • 1 gurka (valfritt)

Instruktioner

 1. Lägg alla ingredienser i en mixer.
 2. Mixa tills du får en blandning med önskad konsistens.
 3. Tillsätt vatten om det behövs.

Varför ska du blanda till detta hälsosamma dryckesrecept för dina barn?

Även om det också fungerar som livsmedel så är det en dryck som förbättrar återfuktningen tack vare sin höga vattenhalt. Till detta måste vi lägga bidraget från fytokemikalier med antioxidantkapacitet som finns i grönsakerna.

Dessa element neutraliserar bildandet av fria radikaler och deras efterföljande ansamling i kroppens vävnader. Vi talar om en effekt som har visat sig hjälpa till att förhindra utvecklingen av komplexa sjukdomar.

Men för att uppnå en utmärkt gazpacho är det viktigt att använda färska grönsaker och undvika att använda bröd i receptet.

2. Färsk apelsinjuice

Färskpressad apelsinjuice.
Färsk apelsinjuice ger gott om vitamin C, vilket hjälper till att förbättra immunsystemets funktion.

Ingredienser

 • 3 apelsiner
 • sötningsmedel (valfritt)
 • 1 citron (valfritt)

Instruktioner

 1. Pressa apelsinerna.
 2. Häll saften i ett glas utan att sila av fruktköttet.
 3. Söta eventuellt med stevia eller annat sötningsmedel.
 4. Tillsätt några droppar citronsaft.

Varför blanda till det här receptet?

Färsk apelsinjuice är en bra källa till vitamin C. Enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients hjälper detta ämne till att förbättra immunsystemets funktion och förebygger infektionssjukdomar. Det är ännu lättare att hantera symtom vid sjukdom när nivån av vitaminet i kroppen är tillräcklig.

Det är dock viktigt att notera att naturlig juice alltjämt innehåller stora mängder enkla sockerarter. Av denna anledning bör tillsatsen av sötningsmedel inte missbrukas.

3. Fruktsmoothie med mjölk

Recept på hälsosamma drycker.

Ingredienser

 • 200 gram jordgubbar
 • 1 banan
 • 2,5 deciliter mjölk

Instruktioner

 1. Lägg ingredienserna i mixern.
 2. Mixa tills en homogen konsistens erhålls.
 3. Förvara i kyl eller frys några minuter.
 4. Servera och njut!

Varför blanda till det här receptet?

Vi kunde inte utesluta komjölk från den här listan eftersom det är en dryck med hög näringstäthet. Den ger oss proteiner av högt biologiskt värde, med alla essentiella aminosyror, och den metaboliseras väl av de som tolererar den.

Självklart ska mjölken alltid konsumeras så färsk och obehandlad som möjligt. Om fettet tas bort går många viktiga fettlösliga vitaminer förlorade, så dess kvalitet minskar rejält.

Inkludera hälsosamma drycker i dina barns kost

Som du har sett finns det olika alternativ för att förbereda hälsosamma drycker för barn och på så sätt förbättra variationen i kosten. Hur som helst bör konsumtionen av vatten alltid prioriteras för att släcka törsten. Alla dessa alternativ vi har nämnt är bara komplement.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att under sommarsäsongen kan vätske- och elektrolytbehovet öka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.