10 knep för att lära barn att rengöra sina öron

Att lära barn att rengöra sina öron är viktigt för att undvika irriterande vaxproppar. Det är också viktigt att de lär sig sköta sin hygien. Fortsätt läsa för att lära dig mer.
10 knep för att lära barn att rengöra sina öron
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 03 september, 2023

Alla har öronvax i öronen. Och när vi ser det hos våra barn vill vi gärna lära dem att rengöra sina öron. Tänk dock också på att vax finns i hörselgången för att fylla en funktion och förhindra infektioner, skador från vind eller kyla och även att vissa insekter ska komma in.

Hur lär man barn att rengöra sina öron?

Vax är alltså hälsosamt för barns öron. Det skyddar dem, smörjer dem och har antibakteriella egenskaper. Dessutom innehåller den enzymer som hjälper till att förhindra tillväxt av bakterier och svampar. Det fångar även upp damm och smutspartiklar som kommer in i örat.

1. Lär barn att rengöra sina öron som en lek

Ett av de roligaste och mest didaktiska sätten att lära barn att skapa vanor är genom lek. Lekar är en viktig del av inlärningsprocessen. Barn lär sig på väldigt annorlunda sätt jämfört med vuxna, eftersom deras fantasi är väldigt involverad. Lekfulla aktiviteter är det som sammanför de logiska och kreativa delarna av hjärnan.

2. Undvik bomullstops

Det är inte en säker procedur att använda bomullstops som man för i barns öron. Även om dessa är mjuka kan de skada och spräcka trumhinnan eller trycka vax längre in i trumhinnan, klumpa ihop det och blockera hörseln.

En bomullspinne nära ett barns öra.
Bomullstops eller andra spetsiga föremål kan förvärra uppbyggnaden av öronvax och även skada hörselgången.

3. Undvik huskurer

Att ta bort öronvax med huskurer är inte säkert att göra hemma. Detta eftersom man i vissa specifika fall kräver hjälp av en läkare. Du bör undvika använda föremål som ska föras in, öronljus, peroxid, värmeterapier och krämer som är vanliga i denna typ av huskurer.

4. Lär sina barn rengöra sina öron under badstunden

Den bästa rekommendationen är att endast använda vatten för att skölja öronen. Därför är badstunden en idealisk tid för att lära barn hur man rengör sina öron. Vid behov kan man använda tvål tillsammans med varmt vatten i badet. Men man bör inte överdriva rengöringen av området – en gång i veckan räcker.

5. Föregå med gott exempel

När barn fortfarande är små tenderar de att imitera allt vuxna gör. Detta är en mycket användbar resurs att dra nytta av när du ska lära barn något. Precis som du lär dem att borsta tänderna genom att de får härma dig, kan du också göra detsamma för att dina barn ska lära sig att skölja och rengöra sina öron på rätt sätt.

6. Undvik metoder som skapar irritation

Om du försöker ingjuta en ny vana och lära barn att rengöra sina öron, är det bäst att skapa en trevlig och behaglig stund. Undvik därför alla typer av produkter som kan vara aggressiva eller irriterande för barnets hud. Det räcker med bara tvål och vatten för att utföra korrekt hygien.

7. Överdriv inte hygienen

Öronvax blir bara ett problem om det orsakar hörselnedsättning eller andra relaterade symtom. För att förhindra att hörselgången fylls med döda hudceller, är denna hud migrerande och rör sig utåt. Det vill säga att det mesta av öronvaxet rör sig ut från hörselkanalen spontant.

En person som applicerar en spray på ett barns öra.
Det finns ingen anledning att rengöra öronen varje dag, eftersom kroppen gör detta själv genom att driva ut vaxet spontant.

8. Barn kan använda våtservetter för att rengöra sina öron

Samma våtservetter som vanligtvis används för babyhygien är ett rekommenderat alternativ för att underlätta rengöringen. Du kan lära ditt barn att använda dessa för att rengöra öronen. Tänk på att de inte ska införas djupt, utan bara på de yttersta delarna för att dra bort smuts.

9. Torka ordentligt

Förutom att det är viktigt att skölja med tvål och vatten för att upprätthålla hygienen i öronen, är det också viktigt att torka dem efteråt. Detta hjälper till att undvika infektioner i framtiden som uppstår på grund av kvarvarande fukt eller obehag. Torka noga de yttre delarna av örat med en handduk. Undvik dock att föra in handduken i hörselgången.

10. Barn behöver motivation och uppmuntran

Ett bra sätt att lära barn att rengöra sina öron är att motivera dem att göra det på egen hand och att gratulera dem när de gör det. Detta skapar tillfredsställelse hos dem och uppmuntrar dem att göra det igen. Motivation är en av de åtgärder som mest bidrar till målet att uppfostra barn och lära dem att göra nya saker eftersom det stimulerar en positiv attityd i alla de handlingar de gör under dagen.

Barn och örontvätt

Det är viktigt att redan från tidig ålder förklara för barn hur viktigt det är att utföra korrekt och regelbunden öronhygien. Dessutom är det viktigt att vara konsekvent och tålmodig när du lär dina barn nya vanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aaron K, Cooper TE, Warner L, Burton MJ. Ear drops for the removal of ear wax. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Jul 25;7(7):CD012171. doi: 10.1002/14651858.CD012171.pub2. PMID: 30043448; PMCID: PMC6492540.
  • Clegg AJ, Loveman E, Gospodarevskaya E, Harris P, Bird A, Bryant J, Scott DA, Davidson P, Little P, Coppin R. The safety and effectiveness of different methods of earwax removal: a systematic review and economic evaluation. Health Technol Assess. 2010 Jun;14(28):1-192. doi: 10.3310/hta14280. PMID: 20546687.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.