Varför ska du inte använda bomullspinnar för att rengöra dina barns öron?

Bomullspinnar rekommenderas inte för att rengöra dina barns öron. Att rengöra öronen på små barn är en viktig uppgift men som måste utföras med stor försiktighet.
Varför ska du inte använda bomullspinnar för att rengöra dina barns öron?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Bomullspinnar, eller tops,  är inte de mest rekommenderade föremålen att använda för att rengöra dina barns öron. Och även om många hävdar att problemet inte är själva pinnen, utan deras felaktiga användning vilket kan orsaka skada, så kan överdriven rengöring leda till att vax och partiklar trycks in i innerörat i stället för att det avlägsnas.

De som vet hur känsliga öronen är rengör dem inte med gemene mans överdrivna frenesi, varken hos sina barn eller hos sig själva. Vaxet som produceras i den yttre delen av örat har som huvudfunktion att skydda hörselgången och trumhinnan.

På så sätt förhindrar vaxet, som ett naturligt försvarssystem, att smuts, bakterier och till och med insekter kommer in. Dessutom, när du helt tar bort det naturliga vaxet från ditt barns öra, då orsakar du faktiskt att än mer vax produceras.

Detta händer på grund av att du stimulerar de ceruminösa körtlarna som är ansvariga för vaxets produktion. Sanningen är att de flesta av oss inte vet hur man bör använda bomullspinnar, vilket till och med kan lämna spår av bomull i hörselgången utan att vi ens märker det.

Använd bomullspinnar med försiktighet

En närbild av en bebis öra.

En nyligen uppdaterad rekommendation från American Academy of Otolaryngology varnar för de skador som dessa topsar kan orsaka hos barn. Problemen sträcker sig från små dislokationer av örats små ben till skärsår, erosioner av huden och i värsta fall perforering av trumhinnan.

Det är bevisat att andelen patienter med återkommande öroninflammationer är mycket högre bland dem som använder bomullspinnar. Faktum är att många öron-näsa-hals-läkare har sett förskjutningar av hörselbenen i mellanörat och även mer extrema fall, som skador då barn har stoppat dessa pinnar i öronen för att imitera sina föräldrar.

Du bör inte föra in något mindre än ett vuxet finger i ditt barns öra. Med andra ord inget som passerar in i hörselgången. Du bör inte heller använda ämnen som olja, väteperoxid eller aerosoler.

Öronrengöring

För att rengöra barnens öron räcker det med en tvätt med lite varmt vatten och tvål. Du måste försiktigt rengöra örat med ett finger, och framför allt skölja och torka området väl för annars kan det kvarlämnas spår av tvål som orsakar eksem.

Infektioner hos barn orsakade av felaktig rengöring kan leda till öroninflammation som, förutom att vara en smärtsam åkomma, kan bli långvarig och återkommande samt relaterad till nedsatt hörsel.

Öroninflammationer är tillstånd som endast kräver antibiotikabehandling i extrema fall. Det uppträder vanligtvis som ett resultat av en influensa som har angripit de övre luftvägarna och febern är kroppens mekanism för att försvara sig genom en naturlig process. Men det är en smärtsam process för barnet att utstå.

Om ni någon gång drabbas av denna typ av infektion så kan ni, utöver ordinarie vård, också lindra öronvärk med varma påsar med lök eller kamomillblommor som fästs på örat.

Öroninflammationer är normalt självbegränsande och läker sig av sig själva. Du bör dock uppsöka läkare om de blir komplicerade eller om barnet är under två år. Det är bäst att skilja mellan virusinfektioner, som inte går att behandla, och bakterieinfektioner, som går att behandla med läkemedel.

Du bör alltid iaktta extrem försiktighet när det gäller barn under två år och när öroninflammationen är återkommande, så som vid en frekvens av fem episoder per år, eller tre under samma halvår. För att undvika långvariga problem, gå då till din läkare. Vid remiss till öron-näsa-hals-specialisten kommer denne att utföra en odling för att kontrollera vilken mikroorganism som orsakar infektionen.

Tips för att ta hand om dina barns öron

En kvinna som tar ett barns temperatur med en örontermometer.
  • Kontrollera symptomen som uppstår vid ett överskott av vax. Dessa inkluderar hörselnedsättning, en känsla av att vätska rinner ur örat, tinnitus eller ringningar och förvrängda ljud.
  • Du bör gå till en läkare om barnet har en odefinierad smärta i örat som inte är direkt relaterad till en inflammation, eftersom en öroninflammation faktiskt kan maskera överflödigt öronvax.

Vad man inte ska göra?

  • Inget föremål bör föras in i hörselgången, och rengöringen bör inte ske med något som är mindre än ett vuxet finger.
  • Under inga omständigheter bör stearinljus användas för att rengöra öronen, eller droppar eller någon annan typ av saltlösning.
  • Ignorera eller underskatta inte några symtom eller obehag som ditt barn uppvisar. Det är bättre att gå till läkaren i onödan för att få en utvärdering och tidig diagnos än att vänta på att skadorna förvärras innan behandlingen påbörjas.

Sammanfattningsvis är överdriven rengöring av öronen, både på barn och vuxna, kontraproduktivt eftersom det lämnar vägen till hörselgången helt fri för insekter, bakterier och andra ämnen. Det är viktigt att upprätthålla en balans när det gäller hygien och, vid tveksamhet, rådfråga din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.