Kliande öron hos barn: orsaker och behandling

Kliande öron är ofta resultatet av hygienproblem, allergier eller infektioner. Lyckligtvis är det ofta möjligt att förebygga och behandla dessa situationer.
Kliande öron hos barn: orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Kliande öron hos barn, eller öroneksem, består oftast av en inflammation och fjällning av epidermis – det yttersta hudlagret – i ytterörat. Dermatit orsakar rodnad och blir ofta värre då barnet kliar på området för att lindra klådan.

Detta är ett tillstånd som främst orsakas av allergier, virusinfektioner, bakterier, svampar eller till och med brist på, alternativt överdriven, hygien. Faktum är att de två sista är de vanligaste orsakerna, särskilt under barndomen.

Ursprunget till kliande öron hos barn är ofta en bristande hygien

Dålig öronhygien leder till en ansamling av öronvax, ett gulaktigt och hos oss ofta klibbigt ämne som örat utsöndras för att smörja huden i örat samt stoppa smuts från att tränga djupare in.

Det finns mammor som med fog är försiktiga med att rengöra sina barns öron eftersom de vet att i detta utsatta område stöds en stor del av hörsinnets funktion. Som ett resultat av denna rädsla tillåts i vissa fall barnens öron samla vax , vilket kan leda till irriterade och kliande öron.

En kvinna som rengör ett barns öra med en svabb.

Samtidigt finns det andra som inte tål att se sina barns öron med öronvax och de strävar då efter att hålla dem överdrivet rena. Överdriven och felaktig hygien orsakar också uppkomst av öroneksem.

Andra vanligen förekommande orsaker till kliande öron hos barn

Ibland kan kliande öron vara ett symptom på en infektion i hörselgången. Bakterier, virus och svamp kan vara ansvariga för detta tillstånd, vanligtvis efter en förkylning eller influensa.

Simmaröra är en av de klassiska infektionerna som orsakar kliande öron hos barn. Det uppstår vanligtvis när vatten fastnar i hörselgången efter att barnet har simmat i en insjö eller i en pool. Detta lämnar ibland fukt som uppmuntrar tillväxt av bakterier.

Öroninfektioner bör i allvarliga fall utvärderas och behandlas av vårdpersonal. Medicinska örondroppar ordineras vanligtvis för att lindra obehaget.

Hos äldre barn är användningen av hörlurar en vanlig orsak till kliande öron. I många fall leder hörlurar till ökad ansamling av vax och smuts och irritation på grund av den direkta effekten på öronens väggar.

I dessa fall kan en minskning av hörlursanvändningen vara effektiv för att minska kliande öron. Men om klådan kvarstår, eller andra symtom tillkommer, bör läkare uppsökas.

Hur ska man inte rengöra barns öron?

Barn bör tidigt läras att örat är ett mycket känsligt område. Därför bör de inte rengöra sina öron genom att föra in fingret i dem eller skrapa med nageln för att ta bort öronvax.

Dessutom rekommenderas inte användning av bomullspinnar, särskilt vad gäller barn, eftersom deras missbruk kan perforera trumhinnan, orsaka öroninflammation eller någon annan åkomma. De berömda bomullspinnarna orsakar också ofta att det bildas proppar istället för att ta bort ämnet. De trycker ofta vaxet längre in tills det täpper till hörselgången och orsakar dålig hörsel.

Det finns också de som använder utspädd alkohol med destillerat vatten eller parfym för att desinficera området. Detta är dock en åtgärd som också avrådes av specialister.

“Att rengöra utsidan av örat med en mjuk, våtservett är ett hälsosamt och ofarligt sätt att uppnå effektiv desinfektion.”

Undvik att barn kliar i öronen med korrekt rengöring

Barns öron bör rengöras regelbundet. Ett bra sätt är att göra det under den ordinarie badstunden, eftersom du på så sätt kommer att kan förebygga så kallade öroneksem. Dessutom bör du vara försiktig så att du inte skadar huden eller orsakar repor inuti hörselgången.

Ta en mjuk, tunn trasa och tvätta den med mycket tvål och vatten, skölj den sedan och vrid ur den så att den bara är fuktig. Linda den sedan runt ett pekfingret och för den över öronöppningen. Om det finns mycket öronvax kan du använd en annan del av trasan och utföra samma procedur tills området är rent.

Ett nyfött barns öra.

Slutliga tips för att förebygga öroneksem

För att förhindra att ditt barn blir lidande av kliande öron kan du följa dessa tips:

  1. Desinficera ditt barns öron regelbundet.
  2. Rengör öronvaxet med en ren, fuktig, tunn, mjuk trasa.
  3. För inte in fingret eller något annat element i hörselgången för att ta bort öronvax.

Kom också ihåg att även om kliande öron hos barn ibland beror på dålig hygien, så kan det andra gånger orsakas av en inflammation.

Om du, när ditt barn klagar på öronvärk, märker att området runt örat gör ont, eller om du ser förändringar i öronvaxets färg och konsistens, ta då ditt barn till läkaren omedelbart. Det är vanligt att klåda och obehag orsakas av en infektion som kräver vård och specifik behandling.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.