5 viktiga förändringar mellan 10 och 12 års ålder

Mellan 10 och 12 års ålder befinner sig barn i en period av konstant tillväxt och förändring. Ta reda på vad som händer i denna ålder!
5 viktiga förändringar mellan 10 och 12 års ålder
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Någon gång mellan 10 och 12 år går barn från barndomen och in i puberteten. Det vill säga de växer upp och börjar ta sig mot tonåren, en komplex väg full av viktiga förändringar kognitivt, fysiskt, socialt och emotionellt.

Vill du veta mer om några av de förändringar som sker i dessa åldrar? Vi berättar om dem i den här artikeln!

5 viktiga förändringar mellan 10 och 12 års ålder

barn i bil

1. Barn ändrar sättet de relaterar till sina kamrater

Under barndomen är vänner viktiga för lek och skoj, men från 10 års ålder blir relationer med kamrater mycket mer komplexa.

Mellan 10 och 12 år ser man ofta att barn får nya vänner eftersom de behöver skapa en grupp som de kan lita på. De måste hitta människor de kan identifiera sig med och som de kan dela idéer, preferenser och intressen med.

I själva verket blir barnets grupp av kompisar i den här åldern en referenspunkt för dem och ett mycket viktigt stöd. Familjen kan ibland få ta andra plats.

2. De kräver oberoende

Vid 10 års ålder är barn i allmänhet tillräckligt självständiga för att kunna ta ansvar och utföra plikter relaterade till hem och skola. De kommer dock fortfarande att behöva tillsyn av föräldrar eller lärare.

Men när de fyller 12 år känner barn sig mer vuxna och kräver större och mer självständighet. Det betyder att de vill fatta sina egna beslut och göra saker på egen hand utan att känna sig kontrollerade av vuxna.

3. Barn mellan 10 och 12 års ålder upplever stora kroppsliga förändringar

Utan tvekan är det en period av stor fysisk förändring och utveckling mellan 10 och 12 år. Deras kroppar förvandlas gradvis från att vara pojkar och flickor till att bli män och kvinnor.

I den meningen är några av de mest framträdande förändringarna som sker i denna ålder följande:

  • En flickas bröst börjar växa
  • Den första menstruationen kan inträffa, omkring 12 års ålder
  • Storleken på pojkars testiklar och penis ökar
  • Det förekommer förändringar i röstens klang och ton
  • Hår börjar växa på nya ställen, runt könsorganen, under armarna och i ansiktet
  • Huden blir fetare
  • Det kan förekomma plötsliga förändringar i vikt, storlek och längd
  • Svettning och kroppslukt ökar

4. De börjar forma sin egen identitet och personlighet

En annan anmärkningsvärd förändring som sker mellan 10 och 12 års ålder är att barn försöker utveckla en egen identitet och personlighet och hitta en stil som definierar dem. För att göra detta börjar de utforska och experimentera. De testar olika alternativ beroende på sin egen smak, sina egna intressen, upplevelser, tankar etc.

Dessutom, under hela denna process börjar de utveckla en intern reflektion och en ständig omprövning av deras självuppfattning och därför av deras självkänsla.

5. Barn mellan 10 och 12 års ålder utvecklar en egen moral

Fram till 10 års ålder reflekterar de flesta barn inte över varför de gör vad de gör. I allmänhet följer de de regler som vuxna har infört för att de accepterar att de måste följa dem.

barn Mellan 10 och 12 års ålder

Allt detta ändras dock runt 12 års ålder. Barn börjar lära sig reflektera, diskutera och förhandla om regler med andra. Genom att göra det blir de mer villiga att följa dessa regler eftersom överenskommelsen som de uppnått måste respekteras, och inte för att den dikteras av någon “auktoritet”.

Dessutom börjar de under denna tid utveckla förmågan att utvärdera de goda eller dåliga aspekterna av deras beteende, och också att ta hänsyn till konsekvenserna av deras beteende.

”Moder Natur är inte dum. Hon ger oss tolv år att utveckla vår kärlek till våra barn innan de blir tonåringar.”

– William Galvin –

En sammanfattning av utvecklingen av barn mellan 10 och 12 års ålder

Kort sagt, pojkar och flickor mellan 10 och 12 år förändras mycket, särskilt fysiskt och psykiskt. Alla dessa förändringar är inte lätta att acceptera, och det kan vara en otroligt komplicerad tid i ett barns utveckling.

Dessutom kan det också påverka omgivningen, och kanske särskilt föräldrarna, avsevärt. De måste plötsligt acceptera att de inte längre har ett barn hemma, utan snarare en liten vuxen som vill börja bygga sitt eget liv och sin identitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Educación Navarra (s.f.). Bloque II: Etapas Desarrollo Evolutivo (11-14 años). Navarra: Escuela de familia moderna.
  • Fernández, M.A., Idoate, J. L., Izal, M.C. y Labarta, I. (2007). Desarrollo de conductas responsables de 3 a 12 años. Gobierno de Navarra: Departamento de Educación y Cultura.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.