Varför är virala utmaningar så attraktiva för unga människor?

Vet du varför virala utmaningar är så attraktiva för unga människor? Hur bör föräldrar reagera på dessa trender? Vi berättar allt om det.
Varför är virala utmaningar så attraktiva för unga människor?
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Virala utmaningar blir mer och mer vanligen förekommande bland unga, men de sluta med allvarliga konsekvenser. Dessa utmaningar får dem att känna ett samband med sina kamrater, och på sätt och vis hjälper de dem att ta farväl av barndomen. Men de kan också leda till att de skadar sig själva eller andra. Ta reda på varför tonåringar känner en sådan speciell attraktion till dessa trender.

Vilka är de virala utmaningarna som är så attraktiva för unga?

När vi talar om virala utmaningar syftar vi på de utmaningar som cirkulerar kontinuerligt på internet, särskilt på sociala nätverk. De presenteras vanligtvis som lekar och bjuder in ungdomar att spela in sig själva och dela klippen med sina följare för att öka sin popularitet.

För många verkar de som oskyldiga och barnsliga aktiviteter, eller till och med roliga upptåg mellan vänner. Men under vissa omständigheter är de som förespråkar dessa utmaningar inte alls barn, och förslagen kan sluta med allvarliga eller till och med dödliga skador.

Det är därför föräldrarna bör vara mycket uppmärksamma på sina barns attityder för att upptäcka problem så snart som möjligt. En utmaning kan dyka upp, pågå i några veckor och försvinna. Men medan den är i omlopp kan den lämna efterverkningar hos dem som utövar den.

En rad yngre vuxna som lutar sig mot väggen med sina mobiler.
Livet för dagens ungdomar är uppdelat mellan den verkliga och den virtuella världen. Därför måste vi följa med dem på bästa sätt så att de inte utsätts för risker.

Varför lockas unga människor av virala utmaningar?

För att svara på denna fråga måste vi lyfta fram en nyckelpunkt, en som har att göra med att ungdomshjärnan fortfarande utvecklas. Därför kan de ännu inte tänka klart eller fullt ut inse konsekvenserna av sina handlingar. Följaktligen fastnar unga snabbt för dessa förslag och genomför dem ibland nästan utan eftertanke.

Inte förrän vid omkring 25 års ålder är det område av hjärnan som ansvarar för rationell tanke fullt utvecklat. Av denna anledning agerar ungdomar ofta impulsivt.

Dessutom är tonåren redan en tid av stora förändringar och sökandet efter tillhörighet i kamratgruppen. För unga människor är popularitet bland jämnåriga mycket viktig, och de kan nästan göra vad som helst för att uppnå det. Även om det innebär att ta risker.

Anledningarna till att tonåringar vill delta i virala utmaningar är olika, men vi lyfter fram följande:

 • Desillusion med framtida socioekonomiska utsikter. Detta gör att de är ovilliga att flytta in i vuxenvärlden och de får tillgång till dessa metoder som ett sätt att skapa sin egen verklighet.
 • Kanalisering av ilska på grund av sorgen över övergången till vuxenlivet. Den otillräckliga hanteringen av sina känslor gör att de reagerar våldsamt eller upprätthåller barnsliga beteenden.
 • Andra ungas inflytande. Detta kan intensifiera önskan att vara den mest populära eller modigaste medlemmen i gruppen, även på bekostnad av sitt eget välbefinnande, eller risken för sitt liv.
 • Social-emotionella brister. Familjedynamik hindrar ibland yttrandet av känslor mellan familjemedlemmar. Därför känner en del unga sig ensamma i detta förändringsskede och får utlopp för sin ensamhet genom dessa virtuella gemenskaper.

Vad kan föräldrar göra åt negativa trender?

Det första vi vuxna bör göra är att känna till den digitala miljön som våra barn rör sig i, och vilka risker de löper i dem. Det är därför som det är det viktigt att lära dem att använda teknik på ett ansvarsfullt och säkert sätt redan från en tidig ålder.

Men vi kan också ta hänsyn till och implementera följande rekommendationer:

 • Ge barnen tillräckligt med förtroende så att de kan vända sig till föräldrarna när de behöver hjälp eller har problem.
 • Föregå med ett gott exempel, särskilt när det gäller ansvarsfull användning av teknik.
 • Prata med barnen på ett informellt sätt för att lära känna deras åsikter och deras oro, och berätta även för dem om egna svårigheter med att gå igenom det här stadiet.
 • Håll dig uppdaterad med allt som har med teknik och sociala nätverk att göra, för att hjälpa dem att använda dem på ett positivt och ansvarsfullt sätt.
 • Känna till personerna de följer, oavsett om de är influerare eller youtubare, och vad de huvudsakligen använder internet till. Det vi måste tänka på är att vi alltid måste göra det med respekt för våra ungas integritet.
 • Ge dem information om de faror som kan finnas i nätverken och om konsekvenserna av olämplig användning av teknik. Ge dem till exempel rådet att inte dela privat information, och förklara farorna med vissa virus.
 • Prata om känslor som familj från tidig ålder. Detta kommer att hjälpa barn att inte växa upp och tro att de måste möta sina problem ensamma, eller att deras föräldrar underskattar deras känslor.
 • Ge dem ansvar i deras dagliga rutin så att de känner sig som en del av familjen och förblir kopplade till den.
En tonåring som sitter i sängen och ser upprörd ut, med ryggen mot sin mamma.
Om ditt barn visar varningstecken i sina vanor eller beteenden, be om hjälp så snart som möjligt.

Om virala utmaningar hos ungdomar

Du har redan sett att virala utmaningar kan bli en fara för de ungas fysiska integritet, eller till och med för andra barn. Av denna anledning är det viktigt att vara uppmärksam på alla tecken som tyder på att våra barn är fast i denna typ av trend.

I den här artikeln har vi försökt ge dig råd om de bästa sätten att förhindra att dina tonåringar hamnar i en riskfylld situation på grund av en viral utmaning. Om du tror att ditt barn lider av ett känslomässigt problem som leder till detta, då är det viktigt att du kontaktar en specialist för att lösa det så snart som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Escribano, M. B. J. (2020). La necesidad de clasificar los retos virales para establecer un sistema de prevención eficaz. Aproximación periodística y educomunicativa al fenómeno de las redes sociales, 1267.
 • Vázquez Gavilanes, M. P. (2021). Factores protectores y de riesgo en el uso de redes sociales en adolescentes (Bachelor’s thesis, Universidad del Azuay). https://dspace.uazuay.edu.ec/handle/datos/11212

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.