3 tips för att hantera digital stress hos barn och tonåringar

Digital stress har blivit ganska vanligt bland barn och tonåringar. Detta beror på att de spenderar för många timmar med att använda modern teknik. Som ett resultat lider de av kronisk stress, vilket kan påverka många aspekter av deras liv.
3 tips för att hantera digital stress hos barn och tonåringar
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Överdriven teknikanvändning kan orsaka digital stress hos barn och tonåringar. Som ett resultat påverkas deras hälsa, skolprestanda och sociala relationer. Numera har teknikanvändningen blivit överdriven. Dessutom har den ersatt andra aktiviteter, såsom läsning, sport, spel och familjetid.

Dessutom känner de behov av att vara på sociala medier 24 timmar om dygnet. Som ett resultat påverkar detta hur barn förhåller sig till sina familjer och kamrater. Dessutom har den nuvarande hälsokrisen världen går igenom gjort att barn är beroende av digital teknik för att fortsätta sina studier. Detta har lett till att de spenderar mycket mer tid med att använda sina tekniska enheter.

Vad menar vi när vi pratar om digital stress?

När vi pratar om digital stress hänvisar vi till hur digital användning påverkar barns kroppsreaktioner när de möter känslomässigt och fysiskt spända situationer.

Som vi alla vet hjälper stress våra kroppar att förbereda oss inför situationer som kräver specifika reaktioner från oss. Men när blir detta ett problem? Detta inträffar när barn inte reagerar som de ska, eller när deras reaktion varar för länge och det blir ett kroniskt problem.

Även om stress förbereder oss för framgång, kan det bli ett problem om vi inte förstår vår egen kropps tecken ordentligt. Om vi tänker på dessa tecken som något negativt, kommer vi inte att kunna möta vissa situationer som vi borde.

Därför bör eleverna veta hur de ska hantera dessa stressnivåer, så att de inte bara fokuserar på den negativa sidan av dem.

Flicka på sociala medier.

Hur påverkar stress barn och tonåringar?

När barn och tonåringar drabbas av digital stress och inte vet hur de ska hantera det kan de få problem i följande aspekter av sina liv:

  • Akademiska prestationer: när vi är stressade producerar kroppen noradrenalin och adrenalin, vilket påverkar vår förmåga att fokusera, vilket gör det svårt för oss att lära.
  • Personliga relationer: barn som spenderar för mycket tid framför skärmar brukar inte relatera till andra, eftersom de ägnar sin tid åt teknikanvändning. Som ett resultat blir personliga relationer mindre viktiga.
  • Problem med minne och information: detta beror främst på kortisolproduktion.
  • Mindre förnuftigt och mer känslomässigt beslutsfattande: i stressiga situationer har amygdala ansvaret för beslutsfattandet. Därför är besluten mindre förnuftiga och mer känslomässiga.

Vad är stressorers roll då barn och tonåringar lider av digital stress?

Vad är stressorer? De är yttre stimuli, händelser eller tillstånd som orsakar stress hos människor. I det här fallet pratar vi om de viktigaste stressorerna som producerar digital stress.

Permanent anslutning

Många barn och tonåringar tillbringar större delen av dagen online. Detta kan hända eftersom de är på sociala medieplattformar (Instagram, Facebook, TikTok, WhatsApp, etc.) eller för att de, på grund av vår nuvarande situation, är på videosamtal med sina lärare.

Dessutom, när de inte använder sina telefoner tittar de ofta på tv, eller spelar tv- och datorspel. Därför är de permanent anslutna, förutom när de sover.

Rädslor och fobier relaterade till den digitala världen

Överdriven användning av tekniska verktyg kan leda till vissa rädslor och fobier. Vissa tonåringar är extremt rädda för att spendera tid utan sina mobiltelefoner (nomofobi). Detta händer också för att de känner att under den tid de inte har sina telefoner händer något viktigt i den digitala världen och de saknar det.

Irrationella tankar och tankar om förväntat misslyckande

Digital stress orsakad av överdriven användning av teknik kan få barn och tonåringar att ha irrationella tankar eller tankar om förväntat misslyckande. Det betyder att de kanske tror att om de inte har sina mobiltelefoner med sig kan deras personliga relationer misslyckas. Dessutom kan de också tänka att om något dåligt händer, kommer de inte att kunna ringa någon för att få hjälp. Sammantaget kommer de att vara villiga att använda så många ursäkter som möjligt för att ha sina telefoner med sig hela tiden.

Vad kan vi göra med digital stress hos barn och tonåringar?

Familjer och skolor kan vara mycket användbara för att hjälpa barn och tonåringar att identifiera, förutse och möta digital stress. Om vi vill att denna hjälp ska vara effektiv måste vi fokusera på tre huvudaspekter:

Utnyttja deras stress bra när det inte är överdrivet

Pojke vill ha sin digitala enhet.

När vi är under press tenderar vi att prestera bättre. Och detta är något barn och tonåringar borde veta. Så, låt oss utnyttja deras stressiga stunder för att förbättra deras prestanda och effektivitet i vad de gör.

Identifiera stressorer för att arbeta med dem

När vi väl har identifierat orsakerna till deras digitala stress måste vi arbeta med dem för att minska effekten de har på barn och tonåringar. För att göra detta kan vi sätta några regler angående teknikanvändning. Naturligtvis, om vi vill minska tiden de spenderar med sina digitala enheter, måste vi göra det långsamt. På så sätt kommer det inte att ske så plötsligt, och de kommer inte att må så illa. Hemligheten är att använda tekniken på ett bra sätt.

Använd kronisk eller överdriven digital stress för att bli starkare

Vid många tillfällen varar stress i tid och det blir kroniskt. När kroppen är stressad producerar den adrenalin och kortisol. Som ett resultat kan vi ha svårt att utföra vissa uppgifter eller ta skolprov. Därför är det viktigt att använda denna stress för att bli starkare och dra nytta av den.

Om digital stress…

Sammanfattningsvis kan digital stress påverka barn och tonåringar och det kan också orsaka många problem. Det är därför det är viktigt att identifiera hur mycket stress som påverkar dem och göra något åt det. Kom ihåg att det alltid är bättre att göra något innan problemet blir större.

Om du tror att dina barn lider av kronisk digital stress och inte vet vad du ska göra, be någon professionell om hjälp. De kommer att ha all nödvändig information för att lösa problemet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Saltzman, A. (2020). Un lugar tranquilo: Programa de mindfulness para enseñar a niños y adolescentes a manejar el estrés y las emociones difíciles. Editorial Kairós.
  • Nagel, L., Salas, F., & Trautmann, A. (2016). Creciendo en un mundo digital: tecnologías y redes sociales en niños y adolescentes. Contacto Científico, 6(6).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.