Nätbrottslighet under tonåren

Nätbrottslighet är idag ett allvarligt brott. Det är viktigt att veta vilka olika typer av nätbrottslighet som finns för att kunna identifiera och rapportera dem.
Nätbrottslighet under tonåren
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Du har utan tvekan hört talas om termer som nätmobbning, internetmobbning, e-mobbning eller digital mobbning. Det finns dock många andra typer av brott som har att göra med missbruk av internet, mobiltelefoner och annan digital teknik. I den här artikeln ska vi berätta vad du behöver veta om nätbrottslighet i relation till tonåringar och unga människor.

Under de senaste åren har informations- och kommunikationsteknologi (IKT) blivit en väsentlig del av vår vardag. Oavsett om det är en smart TV, en mobiltelefon, en surfplatta eller en dator har vi ständig anslutning till en eller annan elektronisk enhet.

Detta påverkar särskilt tonåringar som ibland kan komma att missbruka denna nya teknik. I själva verket blir nätbrottslighet under tonåren allt vanligare för varje dag som går.

Nätbrottslighet under tonåren

I dagens samhälle verkar tonåringars liv kretsa kring olika former av teknik. Många tonåringar är helt beroende av sina mobiltelefoner och olika sociala medier.

Detta kan vara mycket farligt med tanke på den höga risken för missbruk av informations- och kommunikationsteknologi (IKT). Tyvärr är det vanligt att ständig IKT-användning får ungdomar att utveckla en känsla av straffrihet och anonymitet. Och till följd av detta är det många som uppvisar antisociala beteenden genom sina skärmar och en del begår till och med kriminell nätbrottslighet.

nätbrottslighet: förtvivlad tonåring tittar på mobil

Typer av nätbrottslighet

De flesta typer av nätbrottslighet som tonåringar begår har att göra med förnedring, hot, sex, utpressning etc. Dessa brott omfattas av följande kategorier:

  • Sextortion: Detta innebär att de utövar utpressning och mobbning mot en person när någon hotar att använda en sexuell bild av honom eller henne på ett felaktigt sätt. Den som begår brottet kan ha kommit över bilden på ett lagligt eller olagligt sätt. Denna typ av brott innebär vanligtvis att någon hotar att göra bilden offentlig eller att de ska skicka den till någon specifik person (till exempel individens föräldrar).
  • Sexting eller sexchat: Detta innebär att man skickar erotiska meddelanden, bilder eller videoklipp till någon annan som använder e-post, sociala medier, textmeddelanden etc. I sig självt är sexting inte ett brott. Det är emellertid ett brott när någon sprider innehållet i sexting utan att ha tillstånd från den eller de personer som skickade det.
  • Cyberstalking: Stalking är när någon kontinuerligt och påträngande förföljer en annan person mot deras vilja. Det som särskiljer cyberstalking är att förövaren använder sig av ny teknik och sociala medier.
nätbrottslighet: tonåring i hoodie omgiven a negativa dyberkommentarer

Fler typer av  nätbrottslighet

  • Grooming: Grooming är en uppsättning åtgärder som en vuxen utövar via internet för att lura minderåriga och skapa ett förhållande med falskt förtroende och vänskap. Den vuxnes verkliga avsikter är dock sexuella. Så småningom börjar den vuxna begära pornografiska och erotiska bilder och videoklipp från den minderåriga i fråga.
  • Cracking: Cracking är att olovligt skapa tillgång till en programvara i ett försök att kontrollera någon annans elektroniska enheter. Detta gör att förövaren kan se vem personen pratar med, vem de är i kontakt med, var de är, etc. Den här typen av brottslighet är särskilt vanligt bland tonåringar.
  • Nätmobbning eller digital mobbning: Nätmobbning är ständiga och upprepade förnedringar och hot mot någon via internet, mobiltelefon och annan digital teknik. Detta sker inte bara under skoltid, utan när som helst, dag och natt. Denna typ av mobbning kan omfatta andra typer av nätbrottslighet, såsom sextortion, cyberstalking, etc.

Olika uttryck för mobbning

Enligt Cristobal Torres, José Manuel Robles och Stefano de Marco är alla följande beteenden olika uttryck för cybermobbning:

  • Lägga ut olämpliga foton eller videoklipp av offret (dessa foton kan vara äkta, med de kan även vara resultatet av redigering).
  • Ladda upp ett foto av offret till en webbplats som ett sätt att utsätta honom eller henne för förlöjligande eller tråkningar.
  • Skapa en falsk profil med offrets namn på sociala medier, forum etc.
  • Delta aggressivt i chattar under offrets namn.
  • Ange en persons e-postadress till vissa webbplatser så att han eller hon får skräppost och/eller kontakt från främlingar etc.
  • Att stjäla en persons e-postlösenord, lösenord för sociala medier etc. för att kränka hans eller hennes integritet.
  • Att sprida rykten på sociala medier, anklaga någon för tveksamt, kränkande eller illojalt beteende.
  • Skicka hotande meddelanden till offret med hjälp av elektroniska enheter.
  • Stalking av offret på webbplatser och sociala medier som han eller hon använder regelbundet.

Det är viktigt för föräldrar att prata med sina barn om dessa typer av brott och övervaka deras internetanvändning i så hög grad som möjligt. På så sätt kan du skydda dem från att själva bli offer och hindra dem från att bli förövare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Betancourt, A. (2014). Prevención del acoso escolar: Bullying y Ciberbullying. Costa Rica: Instituto Interamericano de Derechos Humanos.
  • Calmaestra, J., Escorial, A., García, P., Del Moral, C., Perazzo, C., y Ubrich, T. (2016). Yo a eso no juego. Bullying y cyberbullying en la infancia. Madrid: Save the Children.
  • Pérez de Miguel, P. (2014). La violencia de género a través de las nuevas tecnologías (Trabajo de fin de grado). Universidad de Jaén, Jaén.
  • Torres, C., Robles, J. M., y De Marco, S. (2013). El ciberacoso como forma de ejercer la violencia de género en la juventud: un riesgo en la sociedad de la información y del conocimiento. Madrid: Delegación del Gobierno para la Violencia de Género.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.