10 saker barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder

Det finns vissa saker som barn borde veta vid 12 års ålder, dvs. den ålder när de börjar vara mer eller mindre vuxna. Läs vidare för att lära dig vilka saker de behöver känna till i detta stadium i livet.
10 saker barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns vissa saker som barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder. Vid denna ålder har de en större förståelse och mognad och de förstår vad vi säger till dem. Passerade är de stadier när vi var tvungna att leta efter precis de rätta orden för att få dem att förstå saker

Det är många psykologiska, fysiska och sociala förändringar som sker mellan 12 och 18 års ålder, dvs. ungdomsstadiet. Därför det är viktigt att prata om vissa ämnen med barnen som de bör känna till i denna ålder.

Vilka saker bör barn ha lärt sig vid 12 års ålder?

Vilka saker bör barn ha lärt sig vid 12 års ålder?

Vänner

Det är viktigt att lära dem värdet av vänskap och att det som är viktigt är inte kvantiteten, utan kvaliteten – dvs. inte hur många vänner man har, utan hur goda de är. Vid 12 års ålder har många barn redan börjat skaffa egna grupper av vänner som de tillbringar sin tid med. Därför är det viktigt att de väljer dessa människor väl.

Det är inte upp till föräldrarna att säga till barnen vilka vänner de ska ha. Vi måste emellertid vara tydliga med vad vänskap betyder och att man måste veta hur man väljer. Vi måste förklara för våra 12-åringar att vänner är de som får oss att må bra och som hjälper oss att bli bättre.

Lev ett hälsosamt liv, ät god mat och träna

Att lära barnen goda vanor är grundläggande för hela livet och något som barn borde ha lärt sig vid 12 års ålder. Med andra ord bör de ha lärt sig fysisk träning, kanske att utöva någon sport de gillar och naturligtvis att äta en balanserad och hälsosam kost.

För att de ska lära sig detta måste vi föregå med gott exempel. Vi behöver förklara varför det är viktigt att vara aktiv och leva hälsosamt. Om vi lär dem dessa typer av goda vanor från barndomen, kan de lättare hålla sig friska och undvika många sjukdomar i framtiden.

Ansvar är en sak barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder

För att barnen ska klara sig bra som vuxna i framtiden är det viktigt att de lär sig att agera ansvarsfullt och ta konsekvenserna för sina handlingar. De måste lära sig att vi alla har eget ansvar, och att när vi tar det, hjälper det oss att hantera situationer och relationer i livet.

Alkohol och droger

Under tonåren kan alkohol och droger vara ett stort problem. Detta gäller särskilt på grund av det starka inflytandet som vänner ofta har i den här åldern, Detta är en period då ungdomar blir nyfikna på att experimentera.

Av denna anledning är det viktigt att vi förklarar vilka effekter och allvarliga konsekvenser som alkohol och droger kan ha på människors liv. Vi bör dock undvika att göra detta i en förmanande ton, eftersom detta kan få motsatt effekt och i stället öka deras nyfikenhet på att uppleva denna typ av saker.

Att misslyckas och göra misstag

En annan sak barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder är att det är normalt och okej att misslyckas och att de inte behöver vara rädda för att göra det. Påminn dem om att vi alla gör misstag och att detta inte innebär att vi misslyckas. Det är viktigt att se misslyckande som en inlärningsprocess där man lär sig att inte göra om samma misstag.

Teknik är något barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder

Idag är teknik en del av våra liv, men även teknik har sina nackdelar, som till exempel beroende av videospel, mobiltelefoner och surfplattor. Därför måste vi lära våra barn att de måste ta sitt ansvar i detta användande. Vi kan lära dem att begränsa sin användning till kortare stunder på fritiden, och vara noga med att det inte blir en besatthet.

Som föräldrar måste vi kontrollera hur mycket tid som våra barn lägger ner på mobiler och spel och hela tiden erbjuda dem andra, hälsosammare alternativ. Till exempel att spela brädspel tillsammans, gå ut på en promenad, åka på picknick och liknande.

Några fler saker barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder

Det finns många saker barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder


Sexualitet

Att tala om sex bör inte vara ett förbjudet ämne hemma, och det är viktigt att prata om det naturligt. Många barn kan ha olika tveksamheter när det kommer till sex. I detta fall bör du göra det du kan för att förklara för dem på ett naturligt sätt. Visa att de kan vända sig dig med sina frågor. De bör känna att de inte är tvungna att leta efter svaren någon annanstans. De bör inte heller känna sig osäkra på hur du förhåller dig till vissa saker.

Prata med dina barn om graviditet, preventivmedel, respekt och vikten av samtycke.

Sociala medier

Sociala medier har blivit en plats där vi lägger upp bilder och statusar om vad vi gör och tycker. Men många tonåringar blir besatta av hur mycket “likes” de får på sina inlägg. Därför är det viktigt att förklara för dem farorna med sociala medier.

Genom sociala medier kan barn utsättas för mobbning, grooming och många andra faror. Det är väldigt viktigt att vi förklarar för dem varför de inte ska prata med främlingar och att deras innehåll alltid bör vara privat.

Nu är ditt barn mer redo för vuxenlivet!

Detta var lite kort om några av de saker som barn bör ha lärt sig vid 12 års ålder. Det är viktigt och nödvändigt att du pratar med dem om dessa ämnen. Det hjälper dem att lättare och mer problemfritt möta detta stadium.

Vi bör alltid prata på ett naturligt sätt om alla ämnen. Om vi ​​pratar med en fördömande eller rent nedsättande ton, är risken stor att vi driver bort våra tonåringar. Det kan göra att de slutar berätta för oss om sina problem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.