7 sätt att få dina barn att koppla av utan teknik

Läs följande artikel för att ta reda på sätt att uppmuntra dina barn att koppla av utan teknik. Det är möjligt!
7 sätt att få dina barn att koppla av utan teknik
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Numera tillåter många familjer sina barn att tillbringa flera timmar om dagen framför sina skärmar. Det finns inget fel med lite skärmtid, om du bara kontrollerar hur länge och vad de spelar eller tittar på. Glöm bara inte att det också är viktigt att uppmuntra barn att koppla av utan teknik i vardagen.

Ljuset som dessa skärmar avger stimulerar barnens hjärnor när de sitter framför dem. Det kan göra det riktigt svårt för dem att slappna av om de t.ex. spelar på en mobil eller dator. Missa därför inte dessa sätt att få dina barn att koppla av utan teknik!

Barn måste få tillräckligt med tid under dagen för att kunna slappna av och vila. Det är viktigt för hjärnans utveckling och tillväxt. Dessutom måste de ha tid att läsa, måla eller bara leka tyst.

Hjälp dina barn att koppla av utan teknik

Nedan ska vi ge dig några tips för att hjälpa dina barn att koppla av utan teknik. Det ger dem chansen att lugna ner sig (eller till och med vara uttråkade) och inte hela tiden vara fixerade vid att ha någon teknisk enhet i händerna.

koppla av utan teknik: barn leker med boll på äng

Fri lek utan teknik

Du kanske inte tänker på barnens lektid som “avslappnad”, men det är ett viktigt sätt för barn att ta ledigt från skärmarna en stund. Det är mycket viktigt för deras ständigt växande sinnen. Därför måste du se till att deras fria lektid ger dem tillräckligt med tid för att bara vara barn.

Kreativ lek

Kreativ lek är viktigt för barns utveckling – oavsett om det handlar om att måla, pyssla eller bara låta fantasin flöda fritt. Det är ett underbart sätt att koppla av. Du kommer älska att titta in i barnrummet och se dina barn helt inne i sin egen lilla värld.

Tillbringa kvalitetstid tillsammans utan teknik

Ett av de bästa sätten att hjälpa dina barn att slappna av är att göra det tillsammans med dem. Efter middagen kan du till exempel leka med ditt äldre barn eller gå en promenad om vädret tillåter det.

Under dagen kan ni också sparka boll tillsammans. Det hjälper er att bränna energi och det kommer att vara fantastiskt för er båda och göra att ni kan sova bättre på natten.

Dessutom kommer du upptäcka att när du tillbringar kvalitetstid med dina barn och gör saker tillsammans behöver de inte några skärmar för att underhålla sig själva eller koppla av. För dina barn är det mest speciella i hela världen att få umgås med dig.

Rutiner vid läggdags

Läggdags kan vara en riktig utmaning för många familjer. Kanske är dina små älsklingar som mest energiska när de är 10 minuter från sänggåendet, men om du skapar en rutin kan det bli lättare. Det gör läggdags mer avslappnad för dem, och för dig.

En bra rutin är att ge ditt barn ett varmt bad, äta middag tillsammans, läsa en godnattsaga och sedan släcka ljuset.

Avslappnande musik

Avslappnande musik är bra för att koppla av i både kropp och sinne. Hitta låtar och musikstycken som ni alla vill lyssna på och sätt på dem på kvällen. Slut ögonen och bara njut av melodin. Det är ett bra sätt att må bättre innan det är dags att lägga sig.

koppla av utan teknik: familj leker och dansar

Meditera tillsammans hela familjen

Det finns några enkla andningsmetoder som gör underverk för barn och kan hjälpa dem att slappna av. När man utför meditativa andningsövningar med yngre barn är det helt normalt att man skrattar då och då. Men ge det bara en minut eller två så kommer ni alla att känna er lugnare och mer avslappnade. Det är förvånande hur bra det fungerar!

En mjuk massage

Ibland kan det vara svårt att få barn att komma till ro och somna på kvällen, men något som kan hjälpa barn i alla åldrar är att ge dem en mjuk massage.

Massagen kan göras med en massageolja eller lotion, gärna med en doft av lugnande lavendel. Spädbarn och småbarn verkar alltid tycka om att få komma upp ur badkaret för att få en varm massage. De gillar den lugnande känslan det ger dem!

Uppmuntra dina barn att koppla av utan teknik

Att ge våra barn möjligheter att koppla av är mycket viktigt för deras kroppar och växande hjärnor. Balans är nyckeln för barn och det kan underlätta för dig att använda några av tipsen vi har tagit upp i den här artikeln.

De måste lära sig att de är kapabla att lugna ner sig själva och koppla av, utan att behöva sätta på någon form av skärm.

Den här artikeln kan kanske intressera dig…


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.