Omtyckta sporter bland tonåringar

Här följer mer information angående några av de populäraste sporterna bland tonåringar nuförtiden, samt deras fysiska och sociala fördelar.
Omtyckta sporter bland tonåringar
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 28 mars, 2022

För att en tonåring ska utvecklas korrekt krävs det att den ägnar en del av sin tid åt fysiska aktiviteter. Alternativen är många men utan tvekan finns det några discipliner som är särskilt omtyckta sporter bland ungdomar.

Fördelarna med att utöva idrott i tonåren är flera. Det förbättrar koncentrationsförmågan i skolan och främjar disciplin och ansvarstagande. Dessutom håller det ofta unga människor borta från typiska problem i detta livsviktiga skede, som missbruk eller bekanta med dåligt inflytande. En studie från University of Cantabria visar på många av dessa fördelar, särskilt vad gäller förbättrade skolprestationer.

Varje ung person börjar som ett knippe av nyfikenhet och har en lust att lära. De vill visa de färdigheter och förmågor de har och de har många idrottsmöjligheter att välja mellan. Ta reda på vilka sporter som är särskilt populära bland tonåringar i den här artikeln.

Vilka sporter är omtyckta bland tonåringar?

Populära bollsporter bland tonåringar

 • Basket: Basket är en mycket populär sport bland ungdomar. Den tillåter dem att integreras socialt eftersom det är en lagsport. Samtidigt ökar den färdigheter som balans, koncentration, explosivitet, muskulär smidighet och exakta reflexer.
 • Fotboll: Världens mest populära sport hittar naturligtvis sin position även här. Den ger fördelar till unga människor både vad gäller deras fysiska och känslomässiga hälsa samtidigt som den stärker deras motivation till självförbättring och ökar deras självkänsla. Fotboll förstärker lagarbets- och problemlösningsförmågan, samt uppmuntrar i hög grad till disciplin.
Flickor som spelar fotboll.
 • Volleyboll: När de spelar denna sport förbättras den rumsliga förmågan och en konstant uppmärksamhet på bollen så att den inte vidrör marken hjälper koordinationsförmågan. Likaså skärps reflexerna av behovet av snabb respons. Att träna volleyboll ökar flexibilitet och explosivitet samt motiverar även integration och samarbetsförmåga genom lagarbete.
 • Tennis: Den ständiga rörelsen som denna sport involverar ger unga människor smidighet och flexibilitet samtidigt som den förbättrar deras aeroba och kardiovaskulära kapacitet. Den disciplin som krävs för att utveckla rätt användning av racketen och dess interaktion med bollen ökar hand-öga-koordinationen.

Alternativa sporter som är populära bland tonåringar

 • Gymnastik: Gymnastik minskar känslan av trötthet, eftersom det producerar höga nivåer av energigivande hormoner. Dess utövning bygger flexibilitet och koordination, ju mer rörelse som ges till kroppen, desto mer elasticitet kommer den att få, tills den når en optimal sträcknings- och töjningsgräns.
 • Friidrott: Denna sportgrupp kombinerar löpning, hoppning och kast. Det är en bred aktivitet som ger den unga personen flera fysiska färdigheter. Det är bäst att börja utöva det efter 10 års ålder, vilket är anledningen till att det är en av de mest populära sporterna bland ungdomar.
 • Simning: Simning stärker hela kroppen genom att arbeta med ben, armar, bål och höfter. Med denna sport utförs dessutom en ständigt aerob träning, vilket är mycket fördelaktigt för hjärt- och andningssystemet. Denna disciplin är dessutom väldigt skonsam mot lederna vilket gynnar utövarens långtida hälsa och livskvalité. Den skapar också en balans mellan individualism och lagarbete.
Två flickor ler mot varandra under simklass.
 • Cykling: Detta är en väldigt rolig sport som stimulerar koordination och balans och kan ske inomhus eller utomhus. Det senare alternativet tillåter ungdomar att ha kul ute i naturen samtidigt som de utvecklar sina motoriska färdigheter med hjälp av en cykel enligt den valda cykelmodaliteten.
 • Brottning: Sverige har en fantastisk brottartradition och den intensiva träningsformen skapar en svårslagen explosivitet och en urstark fysik. Dessutom tillfredsställer och gynnar kampsporter många ungdomars naturliga kampvilja samt förstärker deras autonomi, självsäkerhet och disciplin.
 • Ridning: Detta är en sport som har tre väldigt olika olympiska grenar där både ryttarens och hästens färdigheter utvärderas. Att vara den enda sporten som utövas med en annan levande varelse stärker känslorna av respekt för naturen. Dessutom utvecklar den balans, hållning och motorisk koordination.
 • Snowboard: Detta är en alpin sport och är därmed perfekt för att komma ut i naturen även under vinterhalvåret. Snowboardåkning utvecklar koordination, smidighet, flexibilitet och balans hos dem som utövar det. Dessutom är det en av de mer nervkittlande sporterna, vilket lockar många tonåringar.

Ett personligt val

Förutom de som nämns ovan så finns det många andra aktiviteter som börjar få sin plats bland tonåringar. Bland dem kan vi nämna parkour, BMX och breakdancing. Den senare gjorde nyligen debut som olympisk sport vid ungdoms-OS, liksom bergsklättring.

Populärt eller inte, det viktiga är att barnen hittar en sport som fyller dem med tillfredsställelse och kompletterar deras dagliga rutin. Den disciplin som är involverad i idrottsutövning kommer att bidra till att forma deras karaktär, förutom att hjälpa deras fysiska utveckling och främja nya och bättre sociala relationer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.