13 tips för att knyta an till en tonåring

Tonåren är en komplicerad fas i livet under vilken unga människor definierar sin egen personlighet. Därför uppstår svårigheter i deras förhållande till sina föräldrar. I den här artikeln, upptäck 13 tips för att knyta an till en tonåring.
13 tips för att knyta an till en tonåring
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tonåren är en komplicerad fas i livet som påverkar relationerna inom familjen. Det finns dock några sätt att knyta bättre an till en tonåring. De kan hjälpa dig att hålla irritationen borta när du konfronterar dina tonåringar och deras beteende.

Vi vet alla att både barn och tonåringar påverkas av sina föräldrar och syskon. Det sätt på vilket du möter livets motgångar och kvaliteten på relationerna du bygger är de bästa arv som du kan lämna efter dig till dina barn.

Det bästa sättet att hantera din tonåring är med kärlek och kommunikation. Det här är nyckeln. Det låter dig knyta an till, stödja och vägleda dem när de behöver dig.

Här är några tips som hjälper dig att förbättra din relation med din tonåring.

13 tips för att knyta an till en tonåring

Visa att du alltid finns där för dem

Visa dem med uppriktighet, respekt och förståelse att du alltid kommer att finnas där när de behöver dig. Du är aldrig för upptagen för dem. Om de ser att du alltid är tillgänglig för att lyssna på dem kommer de vara villiga att kommunicera med dig.

Lär dig att lyssna för att knyta an till din tonåring

Om du visar ditt intresse genom att lyssna på din tonåring kommer han eller hon att dela med sig av bland annat sina rädslor, känslor och önskningar. Därför är det bäst att avstå från att komma med oönskade föreläsningar eller predikningar och bara lyssna istället.

knyta an till en tonåring: mamma och tonårsdotter på soffa

Lär din tonåring om kärlek genom att vara en förebild

Sättet på vilket du uttrycker och visar din kärlek, uppmärksamhet och tillgivenhet mot din familj lär din tonåring att älska fritt och generöst. Det lär honom eller henne hur man bygger tillfredsställande relationer i framtiden.

Låt din tonåring uttrycka sig fritt och göra sin röst hörd

Istället för att ifrågasätta dem, låt dem berätta vad de behöver. Sedan kan du ställa några frågor till dem, till exempel: “Vad tycker du?”, “Hur har du tänkt dig att lösa det här problemet?” eller “Vad är det som oroar dig?”. Dessa frågor leder till samtal och konversationer som kan vara mycket produktiva för er båda.

Vinn din tonårings förtroende

En av nycklarna till att få kontakt med en tonåring är förtroende. För att vinna det måste du visa din tonåring att han eller hon kan lita på dig. Du måste visa att du inte kommer att skämmas över dem eller bli hysterisk om de inte säger sanningen. Ju mer de litar på dig, desto fler råd kan du ge dem angående livets svårigheter och hjälpa dem när de behöver det.

Sätt dig in i tonåringens perspektiv

Ett annat tips för att få kontakt med en tonåring är att se världen genom deras ögon, inte dina. Att faktiskt insistera på att kontrollera deras handlingar och kräva att de beter sig på ett annat sätt kommer bara att distansera dem ytterligare från dig.

Acceptera din tonårings vänner

Även om du inte gillar dina tonåringars vänner måste du acceptera dem. Helst ska du även försöka träffa dem och lära känna dem, om det är möjligt. Att acceptera deras vänner eller en partner är det bästa sättet att stärka ditt band med tonåringen i ditt liv.

Du kan ge råd, men aldrig tala illa om deras vänner. Din tonåring är den som måste inse på egen hand om vänskapen är bra eller inte.

Fler tips för att knyta an till en tonåring

Visa att du värdesätter deras känslor

Även om du inte godkänner deras romantiska förhållanden får du inte kritisera dem. Istället måste du ta hänsyn till den känslomässiga inverkan som dina ord kan ha på dem eftersom de kan vara mer känslomässigt involverade än du tror.

Visa förstående för att få kontakt med din tonåring

När ett problem, en sorg eller en besvikelse dyker upp är det bästa du kan göra att ge en kram eller en kyss och helt enkelt säga “Jag är ledsen.” Visa också ditt ovillkorliga stöd och undvik definitivt att säga “Vad var det jag sa.” Vad de behöver mest är att känna sig skyddade och sedda.

knyta an till en tonåring: pappa kramar tonåring

Ge din tonåring din tid och uppmärksamhet

Att ignorera din tonåring har samma effekt som kritik. Om du inte är uppmärksam på din tonåring kanske han eller hon börjar tro att ingen bryr sig eller så kan han eller hon känna sig avvisad. Och det är då din tonåring kommer att vända sig till negativa sätt att få uppmärksamhet.

Kom ihåg att tonåringar är mycket sårbara

Även om de uppför sig “coolt” eller aggressivt måste du veta att de fortfarande är mycket sårbara. Många av sakerna de gör är för att skydda sig själva. De behöver din kärlek och ditt erkännande, oavsett vad.

Motivera dem att fortsätta och inte ge upp

När tonåringar tror att de kommer att misslyckas slutar de försöka. Således är ditt uppdrag som förälder att uppmuntra dem att fortsätta eller ta en annan väg som kan vara mer lämpad för deras förmågor.

Hjälp dem att återhämta sig

Tonåringar känner sig ofta ledsna och desperata. Därför måste du uppmuntra dem att övervinna detta och visa dem hur de kan övervinna sina känslomässiga svårigheter, och komma på sätt som hjälper dem att lösa sina problem.

Så nu har du fått några tips som kan hjälpa dig att knyta an till din tonåring. Istället för att famla i blindo, använd dem. De kan hjälpa dig att komma överens bättre med din tonåring och hjälpa honom eller henne att ta sig igenom tonåren på bästa sätt.

Orginalartikel: https://youaremom.com/teens/parenting-teens/your-teens-emotions/connecting-teenager/


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.