Vad gör jag om jag inte gillar min dotters partner?

Föräldrarnas roll i deras barns första relationer måste vara stöttande och förstående. Det bör råda även om du inte gillar den person som din dotter har valt. Kommunikation och respekt är grundläggande i förhållande till din dotters partner.
Vad gör jag om jag inte gillar min dotters partner?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 21 juli, 2019

Som mammor och pappor är det naturligt att vi vill göra allt vi kan för våra barns lycka, framgång och trygghet. Därför representerar mötet och samspelet med din dotters partner ofta en komplex situation.

Många föräldrar klarar inte av att ta sig an denna roll. Vad ska du göra om du inte gillar din dotters partner?

Hur ska jag agera om jag inte gillar min dotters partner?

Din dotter har börjat gå ut med pojkar och tiden har kommit för att du ska träffa den hon har valt. Kanske väcker det en känsla av överbeskydd inom dig.

Det är normalt att vara rädd för att förlora sin dotter. Du har jobbat hårt för att uppfostra henne, utbilda henne och erbjuda henne ett hälsosamt och värdigt liv. Du vill ha det bästa för henne.

Men vi måste komma ihåg att barn växer upp och har rätt att fatta egna beslut och ta egna steg. Deras val av partner är ett av de viktiga besluten där vi måste erbjuda vårt stöd.

Vad ska du göra om du inte gillar din dotters partner? Du kanske inte håller med om din dotters preferenser när det gäller den hon älskar, men respekt och kärlek måste alltid råda.

Att inte vara dömande är nyckeln till en positiv start

För att vara ärlig med dig själv och dina barn måste du erkänna dina egna brister. Detta är det första steget mot att förändra och öppna ditt sinne inför mötet med nya människor, andra miljöer och olika realiteter.

När du träffar din dotters partner, kom ihåg att inte döma dem för deras utseende, särskilt inte baserat på din personliga smak.

Kanske ser de inte så bra ut för att de har haft en dålig dag på jobbet, eller så kanske deras ekonomiska situation inte ger dem tillgång till de bästa kläderna och accessoarerna.

ungt par tar en selfie

Varje persons preferenser måste respekteras. Vissa människor tycker om att se enkla ut, medan andra föredrar att se mer pråliga ut.

Innan du bedömer utifrån utseende eller preferenser är det mycket bättre att lägga tid på att lära känna personen din dotter har valt. Fördomar skadar alla relationer, och det är upp till oss att ändra på dem.

Förstå att de som är unga är unga

Om din dotter är tonåring eller fortfarande mycket ung kan hon uppleva flera kommunikationsproblem som bara beror på brist på mognad. Utöver den kärlek som säkert binder er två hindrar generationsskillnader vanligtvis våra interaktioner med våra barn.

Unga människor har idag sitt eget språk, och tekniken är en integrerad del av deras sätt att leva. För föräldrar kan vokabulären och ungdomars preferenser framstå som mycket konstiga. Föräldrar får dock inte glömma att de också var unga en gång.

Återigen är rekommendationen att inte döma, utan att ha tålamod att lära känna dina barn bättre. Med hjälp av internet och sociala medier kan du förstå hur ungdomar talar och agerar lite bättre.

Det kommer att bidra till att förbättra din kommunikation med dem. Du kan skapa ett band av vänskap, förtroende och förståelse. Dessutom blir du mer beredd att träffa deras partner.

Att lära känna en ny person tar tid

När du träffar dem för första gången kommer din dotters partner troligen att vara väldigt nervös. Därför kan de göra vissa misstag eller till och med framstå som osmidiga eller antisociala. Det betyder bara att personen förstår hur viktigt det här ögonblicket är och vill behaga dig.

Kom ihåg att vi aldrig kan lära känna en person på en dag, än mindre på några få timmar. Om du just har träffat din dotters partner, kom ihåg att ge dem möjlighet att visa sin sanna personlighet.

ungt par på strand, ser ut att vara ovänner

“Vi måste acceptera att barn växer och har rätt att fatta egna beslut och ta egna steg i livet. Valet av en partner är ett av dessa viktiga beslut där vi måste stödja dem. “

Låt dina barn göra sina egna misstag

Ibland visar tiden att föräldrarna hade rätt och vissa par håller inte ihop. Din dotter kan göra slut eller skilja sig från den person du inte tyckte om, men du bör vara en del av lösningen, inte en del av problemet.

Etablering och upprätthållande av ett hälsosamt och lyckligt partnerskap är väldigt komplicerat. Det tar tid, ansträngning och engagemang.

Du kanske inte är överens om den man eller kvinna din dotter har valt att dela sitt liv med. Ändå bör du aldrig bli en börda för dem för att fortsätta på sin väg genom livet.

Vi har alla haft positiva och negativa erfarenheter med nuvarande och tidigare partner. Visst kände vi oss tacksamma för de människor som lyssnade på oss och stannade med oss ​​under dessa tider?

Som föräldrar vill vi att våra barn ska vara lyckliga, och kärlek och fulländning är en del av ett lyckligt liv. Din dotter kanske inte lever med sin nuvarande partner för evigt, men hon kan vara oerhört glad över de år som hon väljer att ha detta förhållande.

Om hon en dag berättar för dig om sitt beslut att bryta sig med sin partner ska du undvika kommentarer som “Jag visste det” eller “Vad var det jag sa.”. Kom bara ihåg att hon är ung och behöver mycket kärlek, tillgivenhet och trygghet för att övervinna detta svåra ögonblick.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.