En rörande kortfilm om barn med annorlunda förmågor

Kortfilmer är inte bara till för att underhålla barn. Idag ska vi prata om en som handlar om barn med annorlunda förmågor.
En rörande kortfilm om barn med annorlunda förmågor

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2023

Kortfilmer och animerade filmer är inte bara produkter designade för barnunderhållning. Bakom deras färgglada berättelser döljer många av dem argument som kan hjälpa både barn och deras föräldrar att förbättra sig som människor. Idag ska vi prata om “El cazo de Lorenzo” (Lorenzos kastrull), en känslomässig kortfilm som handlar om barn med annorlunda förmågor.

Från att våra barn är små är det avgörande att vi när deras moraliska värderingar vilket hjälper dem att gå igenom livet och fylla människorna runt dem med ljus. Vi pratar om lektioner som självacceptans, empati, självförbättring och respekt för olikheter. Dessa lektioner kommer att hjälpa dem att övervinna de hinder som kan uppstå på livets väg. De kommer också att tillåta dem att höja sina röster när orättvisor begås.

El cazo de Lorenzo: En kortfilm för att uppskatta barn med annorlunda förmågor

Även om filmen är på spanska så talar bilderna sitt tydliga språk.

Alla barn föds fulla av egenskaper och förmågor som gör dem unika och speciella. Men oavsett om det beror på okunskap eller brist på takt och empati kan många barn känna att de saker som gör dem unika är en börda de behöver bli av med. Allt på grund av kritiken som förföljer dem utan annan anledning än okunskap.

“Lorenzos kastrull”, är en berättelse av den franska författarinnan Isabelle Carrier som på grund av sitt rika innehåll förvandlades till en animerad kortfilm. Den berättar historien om lilla Lorenzo, ett mycket känsligt och konstnärligt begåvat barn. En dag faller en kastrull från himlen och följer med honom resten av livet.

På grund av denna oväntade händelse måste Lorenzo släpa sin kastrull vart han än går. Något som ibland tvingar honom att jobba dubbelt så hårt som andra människor för att nå grundläggande mål. Den där lilla kastrullen, som till en början inte utgjorde någon större börda för pojken, är författarens sätt att representera de specifika egenskaper och behov som alla människor håller inne med och som skiljer dem från andra.

Barn med annorlunda förmågor behöver tillgivenhet och empati från sin omgivning

El cazo de Lorenzo
Oavsett deras särdrag förtjänar alla barn att få kärlek från sina familjer.

Även om Lorenzo strävar efter att leva ett normalt liv och samexistera med andra människor, är sanningen att hans kastrull gradvis har blivit till en börda. Alla runt omkring honom fokuserar enbart på föremålet som han släpar med sig överallt och de dömer och avvisar honom för det. De kan inte se bortom hans röda lilla kastrull.

Men Lorenzos känslighet gör att han inte riktigt kan förstå varför han blir stämplad som konstig eller annorlunda. En eftermiddag, trött på att konstant släpa runt på sin kastrull och ta sig över vardagens hinder, gömmer han sig i den och isolerar sig från alla andra. Han förstår inte kritiken och varför han alltid måste bära detta föremål som gör det omöjligt för honom att leva normalt.

Lyckligtvis finns det människor som kommer in i våra liv för att förändra våra perspektiv. Att få oss att förstå att det kanske aldrig var något fel på oss. En vacker dag möter Lorenzo en extraordinär kvinna som tar honom ur vanföreställningarna och sorgen som han befann sig i. Hon visar honom att hans röda kastrull aldrig har varit ett problem utan att han tvärtom kan dra nytta av den.

Med hjälp av denna speciella person som kunde se något i Lorenzo bortom hans kastrull, fann pojken det självförtroende han behövde för att möta livets problem och att se i sina särdrag möjligheter istället för brister.

De läror som “El cazo de Lorenzo” erbjuder

Huvudtemat i denna kortfilm kretsar kring barn med olika förmågor och hur en snäll och empatisk attityd kan hjälpa dem att komma ur sina skal och möta livet med positiv attityd. En nära och personlig berättelse som uppmanar alla familjemedlemmar, men speciellt de små, att acceptera sig själva och inte döma sina kamrater genom sårande ord eller attityder.

Vi bär alla på ett förflutet som inte alltid är synligt, men som kan villkora vår möjlighet att njuta av livet i frihet. Av denna anledning uppmanar denna kortfilm oss att acceptera oss själva som vi är, utan att klandra oss själva för mycket för alla de saker (eller röda kastruller) som alltid kommer att vara en del av vilka vi är. Utan tvekan är detta en kortfilm som är värd att se och reflektera över tillsammans med barn.

Slutligen erbjuder denna vackra berättelse en väckarklocka till samhället och vuxna att vara medvetna om hur deras gester och ord påverkar barns liv. För precis som att medmänniskors attityder fick Lorenzo att dra sig tillbaka in i sin värld så var det en ensamstående kvinnas tillgivenhet och förståelse som fick honom att möta livet och inse sin stora potential.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.