Endometrios hos ungdomar: Hur man identifierar det och vad man kan göra åt det

Endometrios hos ungdomar är ofta svårt att diagnostisera. Tidig behandlingsstart kan dock förhindra ytterligare komplikationer. Vi berättar vad du ska hålla utkik efter.
Endometrios hos ungdomar: Hur man identifierar det och vad man kan göra åt det
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det blir mer och mer vanligt att höra om fall av endometrios hos ungdomar, en kronisk sjukdom som påverkar fortplantningsorganen och ger irriterande och invalidiserande symtom. Faktum är att det är en av orsakerna till skolfrånvaro för flickor i tonåren.

Utöver obehaget kan endometrios orsaka vissa komplikationer när den inte behandlas i tid, såsom fertilitetsproblem. Lär dig allt om denna gynekologiska sjukdom i den här artikeln.

Vad är endometrios?

Endometrios är en sjukdom som orsakar en godartad tillväxt av endometrievävnad utanför livmodern. Denna struktur är den som täcker livmodermuskeln och en del av den fälls månad efter månad i form av menstruationsblödningar.

Men när endometriet, även kallat livmoderslemhinnan, växer i områden där det inte borde (som äggstockar, äggledare eller bukhåla), orsakar dess spridning smärta och irritation i dessa organ. Eftersom denna vävnad reagerar på de hormonella förändringarna under menstruationscykeln, vid tiden för menstruationen, blir den inflammerad och obehaget ökar mer än normalt.

Enligt Världshälsoorganisationen drabbar endometrios cirka 10 % av kvinnor och flickor i reproduktiv ålder, vilket motsvarar cirka 190 miljoner människor över hela världen.

Tyvärr är endometrios en kronisk sjukdom som inte kan botas. Och även om dess tidiga diagnos kan förhindra flera komplikationer, är det inte alltid lätt att uppnå på grund av variationen i dess manifestationer.

En läkare som pekar på en modell av det kvinnliga reproduktionssystemet.
Endometrios orsakas av tillväxten av endometrievävnad utanför dess läge, antingen i tjockleken av livmodermuskeln, i rören, i äggstockarna eller i bukhålan.

Endometrios i tonåren

Endometrios kan uppstå från början av en kvinnas fertila år, men det finns många faktorer som gör tidig upptäckt svårt.

Å ena sidan sker detta för att flickor inte alltid känner sig tillräckligt självsäkra för att prata om dessa problem med sina föräldrar eller läkare. Å andra sidan kan symtomen de uppvisar, såsom smärtans intensitet, kanske inte ges tillräckligt stor vikt på grund av tonårens känslomässiga faktorer.

Därför minskar chanserna att nå en diagnos i tid, vilket i slutändan påverkar unga kvinnors livskvalitet. Man tror att minst 2 av 3 ungdomar som lider av kronisk bäckensmärta eller svår menstruationssmärta har endometrios.

Du kanske är intresserad av: Gynekologisk osteopati mot mensvärk

Hur man identifierar endometrios hos ungdomar

Endometrios är en sjukdom med mycket olika manifestationer, bland vilka följande sticker ut:

  • Dysmenorré: Måttlig till svår menstruationssmärta som kan uppstå när som helst under menstruationscykeln
  • Kronisk bäckensmärta
  • Kraftiga menstruationsblödningar med blodproppar
  • Oregelbundna menstruationscykler
  • Dyspareuni (smärta under samlag)
  • Intestinala transitstörningar (förstoppning eller diarré)
  • Dysuri (smärtsam urinering) eller smärtsam avföring
  • Illamående
  • Depression och ångest
  • Kronisk trötthet

Den beskrivna symptomatologin påverkar allvarligt det dagliga livet för tonårsflickor. Det har observerats att de som lider av denna sjukdom uppvisar högre frånvaro från skolan, och det utöver lågt deltagande i sport och fritidsaktiviteter.

Men symtomen på endometrios är inte alltid så tydliga. Vissa ungdomar har så lindriga symptom att de inte är medvetna om sitt tillstånd, och fall av asymtomatisk endometrios har till och med beskrivits.

Ett av de största problemen med denna sjukdom är de associerade komplikationerna. På grund av invasionen av endometrievävnad i bäckenet eller andra könsorgan kan endometrios orsaka infertilitet om den inte kontrolleras.

Diagnos av endometrios hos ungdomar

För att upptäcka att det verkligen är endometrios och inte ett annat bäckentillstånd, förlitar sig gynekologer på tonåringens medicinska historia, fysiska undersökningar och bäckenultraljud. Den senare kan upptäcka närvaron av cystor eller ärr orsakade av denna sjukdom.

Under tonåren kan diagnosen endometrios vara svår, inte bara på grund av symtomens variation, utan också på grund av de tekniska svårigheterna att visualisera manifestationen genom ultraljud. Hos vuxna kvinnor är dessa vanligtvis mycket skarpare och visar tillståndet mer tydligt.

För att ställa en säker diagnos angående sjukdomen så är det viktigt att utföra en utforskande laparoskopi. I denna mindre operation gör läkaren ett litet snitt i kvinnans buk och för in ett tunt rör med en kamera för att visualisera området. Den fortsätter sedan med att leta efter endometrievävnad utanför livmodern och om den hittas fortsätter den med att ta ett prov för biopsi.

En kvinna som får ultraljud i buken.
Abdominalt ultraljud kan visa tecken på sjukdomen, men hos ungdomar är det inte alltid effektivt. Den definitiva diagnosen erhålls genom direkt visualisering av manifestationen genom laparoskopi.

Behandling av endometrios hos ungdomar

Även om denna sjukdom inte har något botemedel, kan dess symtom behandlas genom farmakologisk eller kirurgisk behandling.

Först kommer gynekologen att ordinera smärtstillande läkemedel för att minska smärta. Dessutom är hormonbehandling med p-piller eller progesteron ofta indicerad för att minska menstruationsblödningar och lindra mensvärk. Det är också viktigt att anta en hälsosammare kost och livsstil.

Om symtomen kvarstår efter 6 månader av denna behandling blir nästa steg en kirurgisk behandling för att ta bort tillväxten, sammanväxningarna och ärrvävnaden utanför livmodern. Men en tid senare kommer sjukdomen dyka upp igen.

Endometrios hos ungdomar: vad kan man göra?

Endometrios är den främsta orsaken till dysmenorré hos ungdomar, så det är viktigt att ta hänsyn till manifestationerna av smärta hos ungdomar under menstruationen. Som vi har nämnt förbättrar tidig diagnos kvinnors livskvalitet och undviker framtida komplikationer.

Slutligen är det viktigt för föräldrar att vara medvetna om uppkomsten av dessa symtom och att ge stöd och information till sina döttrar om denna typ av sjukdom. Speciellt om de har haft oregelbunden menstruation sedan den inleddes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.