Gynekologisk osteopati mot mensvärk

Gynekologisk osteopati är ett effektivt medicinskt alternativ för att lindra mensvärk. Läs mer om vad det innebär i den här artikeln.
Gynekologisk osteopati mot mensvärk
Andrés Felipe Cardona Lenis

Skriven och verifierad av idrottspedagogen Andrés Felipe Cardona Lenis.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Har du hört talas om hur effektivt gynekologisk osteopati är för att lindra mensvärk? Antagligen inte. Det är därför vi vill berätta vad denna disciplin handlar om och hur den påverkar hälsan i allmänhet.

Smärtorna orsakade av menstruation kännetecknas av att de är intensiva och ihållande. Helt klart är denna känsla subjektiv och varierar från en kvinna till en annan. Men många gånger är svårighetsgraden av smärtan det som kan väcka misstankar om förekomsten av en sjukdom.

I allmänhet används termen dysmenorré för att referera till smärta relaterad till en kvinnas menstruation och med stor sannolikhet har du upplevt det själv.

Smärtsamma perioder

Dysmenorré hänvisar till en svår smärta som uppstår i samband med menstruation, antingen före eller under. Den uppträder som kolik men fokuserar på bäckenområdet. Faktum är att den anses vara en av de vanligaste orsakerna till bäckensmärta hos kvinnor.

Ett av kännetecknen för dysmenorré är att smärtan som kvinnor upplever är måttlig till svår och kan uppträda av olika orsaker. För att bättre identifiera orsakerna är de indelade i två huvudtyper:

 • Primär (när det inte finns någon annan associerad sjukdom)
 • Sekundär (när smärtan uppstår till följd av en annan sjukdom)
En kvinna som sitter på golvet med buksmärtor.

Orsakerna till dysmenorré

Som vi nämnde finns det flera orsaker till dysmenorré, och vi kommer att nämna några av dem nedan:

 • Uterinpatologier som uppstår vid obalanser i nivåerna av prostaglandiner (de orsakar ofrivilliga sammandragningar av livmodern)
 • Endometrios (gynnar tillväxten av endometrialliknande vävnad utanför livmodern, någonstans i buken eller i bäckenhålan)
 • Ektopisk graviditet
 • Fibroider eller polyper i livmodern
 • Sexuellt överförbara infektioner

Andra symtom som åtföljer mensvärk

Dysmenorré är en krampaktig smärta. Med andra ord verkar den i form av intensiva spasmer som avtar efter ett tag och sedan återkommer.

På grund av det obehag de orsakar i kvinnans kropp kan de åtföljas av andra symptom (utlöst av stimuli från det autonoma nervsystemet), såsom följande:

 • Huvudvärk
 • Illamående och kräkningar
 • Smärta i nedre delen av ryggen
 • Trötthet
 • Diarré

Smärta under menstruationen är normalt, men om det innefattar något av dessa symtom bör du vara mer uppmärksam och vid tveksamhet rådfråga din läkare.

Osteopati för mensvärk

Osteopati är en alternativ behandlingsform som fokuserar på kroppsrörelser och massage. En specialist (en osteopat) måste utföra det och bör först diagnostisera tillståndet innan den erbjuder lämplig behandling.

En av de största fördelarna med osteopati är att det minskar konsumtionen av läkemedel, såsom smärtstillande eller kramplösande. Genom icke-farmakologiska tekniker kan du ändå minska obehaget av din menstruation kraftigt.

Enligt en studie publicerad av International Journal of Health Sciences har behandling med osteopati visat sig vara effektiv som smärtlindringsstrategi. Försök därför med att konsultera din osteopat om du inte kan kontrollera smärtan med konventionella behandlingar.

Du kanske är intresserad: Första mensen efter förlossningen

Vad är gynekologisk osteopati?

Gynekologisk osteopati syftar till att behandla en kvinnas bäcken eller nedre delen av buken. Kort sagt, det som har att göra med det kvinnliga reproduktionssystemet och dess funktioner.

Tekniken som osteopaten använder varierar beroende på diagnosen för varje kvinna. Men i allmänhet finns det två tillvägagångssätt: Den interna och den externa tekniken.

Den interna tekniken

Den interna tekniken är den minst vanliga och utförs endast under tillstånd av patienten, eftersom den vanligtvis är invasiv och lite smärtsam. Den är dock mycket effektivt för justering av livmoderns position eller behandling av inre ärrbildning.

Den externa tekniken

Den externa tekniken är mycket vanligare inom gynekologisk osteopati och sker utanför kroppen, antingen genom massage eller manövrar som stimulerar blodcirkulationen. Dessutom hjälper den till med att släppa på muskelspänningar och avlasta tryck mot de drabbade organen.

Osteopaten utför denna teknik på vissa kardinalpunkter i kroppen, såsom skallen, bäckenet och ländryggen, på grund av den inverkan som var och en av dem har på kroppen.

Några överväganden angående gynekologisk osteopati

Till skillnad från andra behandlingar kräver osteopati inga speciella förberedelser före eller vård efter sessionen. Men trots det är det bäst att undvika plötsliga och överdrivna rörelser för att inte generera mer obehag i det nyligen manipulerade bäckenområdet.

En kvinna som får bukmassage.

Osteopati och mensvärk: Blandade åsikter

Även om osteopati har visat sig minska obehaget av dysmenorré finns det många åsikter om det.

Vetenskapsbaserad modern läkarvård erkänner inte denna disciplin som en riktig vetenskap. Men det finns ett flertal studier som stöder osteopati som ett medicinskt alternativ vid specifika problem. Behandling av ländryggssmärta är ett sådant exempel.

Samtidigt erkänner Världshälsoorganisationen (WHO) osteopati som ett oberoende hälsoyrke.

Innan du påbörjar någon form av alternativ behandling föreslår vi dock att du noggrant undersöker metoden samt pratar om det med din allmänläkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.