Laga mat med tonåringar i karantän

Funderar du på att laga mat med dina tonåringar medan ni sitter i karantän? Det kan faktiskt bli en riktigt positiv och minnesvärd upplevelse. Så vad väntar du på? Det är bara att börja!
Laga mat med tonåringar i karantän
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Har du och dina tonåringar svårt att komma överens nu när skolorna har stängt? Önskar du att ni kunde göra något tillsammans som ni alla kan njuta av? Att laga mat med sina tonåringar är ett bra sätt att komma närmare varandra och ha kul, speciellt om man sitter i karantän.

Fördelarna med att laga mat med tonåringar

Etablera goda vanor och förbättra deras hälsa

Många ungdomar har för vana att äta för mycket snabbmat, läsk och skräpmat. Dessutom äter många knappt frukt, grönsaker, bladgrönsaker och fisk. Därför bör ditt mål som förälder vara att lära dina ungdomar att tillaga och njuta av dessa livsmedel i vardagen. Det kommer att gynna deras hälsa för resten av livet.

Genom att låta dina barn aktivt delta i matlagningen ger du dem chansen att upptäcka nya recept som får ut det mesta av smaken på frukt och grönsaker. När de upptäcker hur goda de kan vara kommer de att vilja äta dem oftare.

Dessutom är det här det perfekta tillfället att introducera dem för nya livsmedel och locka dina barn att smaka på dem. Du kan till och med utbilda dem om matens egenskaper och fördelar så att de förstår hur detta påverkar hur de mår.

Förvärva kulinariska färdigheter

Det finns många olika sätt att lära sig saker, men 70% kommer från att göra något i praktiken.

Något så enkelt som att experimentera på egen hand hjälper till att befästa information. Det beror på att det hjälper oss att hålla kvar informationen en längre tid och gör det mycket lättare att bearbeta den.

Matlagning är därför en viktig inlärningsmöjlighet eftersom det lär dina barn vilka redskap som finns och hur de ska använda dem. Dessutom introduceras de till alla möjliga sorters matlagningsmetoder.

laga mat med tonåringar: tonåring skär tomater
Det är viktigt att föräldrar lär sina barn om allt som påverkar smaken på olika rätter, till exempel hur de skär olika livsmedel, hur de tillagar ingredienserna och hur de kan använda olika kryddor.

Att laga mat med tonåringar uppmuntrar goda värderingar

De viktigaste värderingarna man lär sig från att laga mat med tonåringar är lagarbete och vikten av starka familjeband. För att lära dem detta, fördela uppgifterna i köket och för en dialog medan ni jobbar ihop. Fråga dina barn hur de har det och vad de tycker om att laga mat tillsammans.

Dessutom kan du använda den här tiden för att diskutera deras intressen, favoritserier, filmer eller böcker. På så sätt bryter du ner några av de väggar som ofta skiljer oss åt i vardagen.

Under tonåren har barn en tendens att tillbringa mindre tid med sina föräldrar och har inte tålamod nog för ständiga frågor om deras dagliga aktiviteter. Men ta tillfället i akt att fråga dina barn medan ni sitter i karaktän; de kanske nu är mer villiga att öppna upp, så länge du respekterar deras privatliv.

Dessutom kan du föreslå en matlagningstävling mellan syskon och bedöma deras skapelser när de är klara. Naturligtvis handlar det inte om att vinna eller förlora, utan att lära sig och utvecklas medan de har roligt och gör något meningsfullt.

Dessutom kommer dina barn att förbättra sin koncentrationsförmåga om de fokuserar på varje steg i tillagningen av maten så att den blir god.

Humör och välbefinnande

Studier har visat att ungdomar som har kulinariska kunskaper är mindre benägna att drabbas av depression. Först och främst är matlagning en rolig, trevlig och avkopplande aktivitet. De kan tillaga recept med sina favoritingredienser eller som de har ätit tillsammans med vänner eller sett på sociala medier.

För det andra är ätandet i sig en positiv aktivitet, eftersom det ger grundläggande näringsämnen och energi. Dessutom stimulerar det utsöndringen av serotonin, ett hormon som är direkt kopplat till emotionellt välbefinnande.

Så nu vill vi föreslå ett väl beprövat pizzarecept som du kan laga tillsammans med dina tonåringar medan ni sitter i karantän. De kommer säkert att gilla det!

laga mat med tonåringar

Pizzarecept

Ingredienser

 • 6-7 dl fullkornsmjöl
 • 2,5 dl ljummet vatten
 • 2 msk extra jungfruolivolja
 • 3 tsk färsk jäst
 • salt
 • svamp
 • konserverad tonfisk
 • strimlad mozzarellaost
 • tomatsås
 • oregano

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Lös upp jästen i vattnet i en stor bunke. Rör sedan ner mjöl, olja och en nypa salt och blanda till en jämn deg. Knåda degen med rena händer tills den slutar klistra fast vid huden. Ställ åt sidan i några minuter.
 3. Kavla sedan ut degen tunt på en mjölad bänkskiva och sträck ut degen till en rund pizza eller till en rektangel som passar på en plåt. För över den till en bakplåt täckt med bakplåtspapper.
 4. När din pizzabotten är klar breder du ut tomatsås på den med hjälp av en sked. Lägg på dina favorittoppingar, som skivad svamp och tonfisk. Avsluta med ett lager strimlad ost och oregano.
 5. Grädda din pizza högt upp i ugnen i 15 minuter tills osten har smält och pizzan har fått vacker färg.

Som du kan se är matlagning en mycket givande aktivitet för tonåringar. När de har kul och samtidigt lär sig nya färdigheter stärker de också sitt självförtroende och bygger en starkare relation med dig och sina syskon.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Santarossa S, Ciccone J, Woodruff SJ (2015) An evaluation of the Kinect-Ed presentation, a motivating nutrition and cooking intervention for young adolescents in grades 6-8. Appl Physiol Nutr Metab. 40(9):945-50.
 • Oakley AR, Nelson SA, Nickols-Richardson SM (2017) Peer-Led Culinary Skills Intervention for Adolescents: Pilot Study of the Impact on Knowledge, Attitude, and Self-efficacy. J Nutr Educ Behav, 49(10):852-57.
 • Pareja Sierra SL, Roura Carvajal E, Milà-Villarroel R, Adot Caballero A. (2018) Study and promotion of healthy eating habits and physical activity among Spanish adolescents: TAS program (you and Alicia for health. Nutr Hosp, 35:121-29.
 • Utter J, Fay A, Denny S. (2015) Exposing young people to cooking and new foods: findings from a feasibility study in an alternative education setting. Int J Adolesc Med Health, 27(4):377-81.
 • Black K, Thomson C, Chryssidis T, Finigan R, Hann C, Jackson R et al (2018) Pilot Testing of an Intensive Cooking Course for New Zealand Adolescents: The Create-Our-Own Kai Study. Nutrients, 10(5).
 • Utter J, Denny S, Lucassen M, Dyson B (2016) Adolescent Cooking Abilities and Behaviors: Associations With Nutrition and Emotional Well-Being. J Nutr Educ Behav,48(1):35-41.
 • Cocina abierta de Karlos Arguiñano. Receta de masa de pizza casera. [Consultado el 16 de abril de 2020]Disponible en: https://www.hogarmania.com/cocina/recetas/pastas-pizzas/201401/masa-pizza-casera-karlos-arguinano-23249.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.